Gemeente Bekkevoort

Zitting van 28 december 2020

Om 20.00 uur tot 20.50

 

Aanwezig:

Voorzitter:

Luc Janssens

Burgemeester:

Hans Vandenberg

Schepenen:

Benny Reviers, Wouter Lenaerts, Raf Vanmeensel en Nathalie Weckx

Raadsleden:

Bart Volders, Tommy Heusdens, Johan Everaerts, Jan Van Cauwenbergh, Tom Lemmens, Trees Laenens, Lies Timmermans, Nathalie Putseys en Jens Snyers

Plaatsvervangend algemeen directeur:

Sonja Heylen

 

Verontschuldigd:

Raadsleden:

Mia Peeters en An Weckhuyzen

Algemeen directeur:

Hilde Goedhuys

 

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 28 december 2020

GEMEENTELIJKE OPCENTIEMEN OP DE ONROERENDE VOORHEFFING - AANSLAGJAAR 2021

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Voor het aanslagjaar 2021 worden ten bate van de gemeente 882 opcentiemen geheven op de onroerende voorheffing.

 

Artikel 2: De vestiging en de inning van de gemeentebelasting gebeuren door toedoen van de Vlaamse Belastingdienst.

 

 

Publicatiedatum: 27/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 december 2020

AANVULLENDE BELASTING OP DE PERSONENBELASTING - AANSLAGJAAR 2021

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Voor het aanslagjaar 2021 wordt een aanvullende belasting gevestigd ten laste van de rijksinwoners die belastbaar zijn in de gemeente op 1 januari van het aanslagjaar.

 

Artikel 2: De belasting wordt vastgesteld op 7,6 % van de overeenkomstig artikel 466 van het Wetboek van de inkomstenbelasting 1992 berekende grondslag voor hetzelfde aanslagjaar. Deze belasting wordt gevestigd op basis van het inkomen dat de belastingplichtige heeft verworven in het aan het aanslagjaar voorafgaande jaar.

 

Artikel 3: De vestiging en de inning van de gemeentelijke belasting zullen door het toedoen van het bestuur der directe belastingen geschieden, zoals bepaald in artikel 469 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen.

 

 

Publicatiedatum: 27/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 december 2020

MEERJARENPLANAANPASSING NR. 2 2020-2025 GEMEENTE EN OCMW

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad neemt kennis van de geactualiseerde omgevingsanalyse.

 

Artikel 2: De gemeenteraad stelt zijn deel van het beleidsrapport 'meerjarenplanaanpassing 2  2020-2025' vast.

 

Artikel 3: De gemeenteraad keurt het deel van het beleidsrapport 'meerjarenplanaanpassing 2 2020-2025', zoals dat door de raad voor maatschappelijk welzijn werd vastgesteld, goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport 'meerjarenplanaanpassing 2 2020 - 2025' in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

 

Artikel 4: Het meerjarenplanaanpassing 2 2020-2025 voldoet aan de evenwichtsvoorwaarden gesteld in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017. Het geraamde beschikbaar budgettair resultaat is in geen enkel jaar negatief en de geraamde autofinancieringsmarge voor 2025 is minstens gelijk aan nul.

 

Artikel 5: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 27/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 december 2020

GOEDKEURING OVEREENKOMST OVERDRACHT MIERENBERGPARK

 

Besluit

 

13 stemmen voor: Hans Vandenberg, Benny Reviers, Wouter Lenaerts, Raf Vanmeensel, Nathalie Weckx, Bart Volders, Tommy Heusdens, Tom Lemmens, Trees Laenens, Lies Timmermans, Nathalie Putseys, Jens Snyers en Luc Janssens

2 onthoudingen: Johan Everaerts en Jan Van Cauwenbergh

 

Artikel 1: Akkoord te gaan met de kosteloze grondoverdracht van het park gelegen op de percelen kadastraal gekend onder Bekkevoort, 2e Afdeling, Sectie I, nrs. 43A3/deel, 43Z2/deel, 43D3/deel, 43B4/deel en 46L3/deel, en dit onder de voorwaarden bepaald in het bijgevoegde ontwerp van overeenkomst (met bijlagen).

 

Artikel 2: Het park zal in het openbaar domein opgenomen worden.

 

Artikel 3: De burgemeester en de algemeen directeur worden gemachtigd de overeenkomst tot kosteloze grondoverdracht en eventueel navolgende notariële akte te ondertekenen.

 

Artikel 4: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 27/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 december 2020

GOEDKEURING JAARVERSLAG 2019 EN FINANCIEEL VERSLAG 2019 ILV HARTJE HAGELAND

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:  De gemeenteraad keurt het jaarverslag 2019 en het financieel verslag 2019 van het ILV Hartje Hageland goed.

 

Artikel 2: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 27/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 december 2020

OPRICHTING INTERLOKALE VERENIGING MET STATUTAIRE DRAAGKRACHT HARTJE HAGELAND

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad gaat akkoord met de deelname aan de interlokale vereniging ‘Hartje Hageland’ dat als doel heeft de doelstellingen van de interlokale verenigingen Hartje Hageland OOST en de interlokale vereniging Hartje Hageland WEST te coördineren door personeel van de beherende gemeente in te zetten voor de uitvoering van het lokaal woonbeleid.

 

Artikel 2: De overeenkomst met statutaire draagkracht en het huishoudelijk reglement van de interlokale vereniging ‘Hartje Hageland’, zoals bijgevoegd bij onderhavige beslissing en er integraal deel van uitmakend, worden goedgekeurd.

 

Artikel 3: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 27/01/2021
Punt bijlagen/links 1 B. Statuten Hartje Hageland.pdf Download
Oprichting interlokale vereniging met statutaire draagkracht Hartje Hageland.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 28 december 2020

WIJZIGING STATUTEN INTERLOKALE VERENIGING HARTJE HAGELAND OOST

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:  De gemeenteraad keurt de gewijzigde statuten van de Interlokale Vereniging Hartje Hageland OOST, zoals opgenomen in bijlage bij dit besluit, goed.

 

Artikel 2: De bij onderhavig besluit goedgekeurde statuten vervangen en heffen de statuten, goedgekeurd bij gemeenteraadsbesluit van 1 juli 2019 op.

 

Artikel 3: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 27/01/2021
Punt bijlagen/links gewijzigde Statuten ILV HH OOST.pdf Download
Wijziging statuten interlokale vereniging Hartje Hageland Oost.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 28 december 2020

POLITIEVERORDENING BETREFFENDE HET BEHEER VAN HUISHOUDELIJKE AFVALSTOFFEN EN VERGELIJKBARE BEDRIJFSAFVALSTOFFEN

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad keurt onderstaande politieverordening betreffende het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen goed:

 

Hoofdstuk I – Algemene bepalingen

 

Afdeling 1 – Definities en toepassingsgebied

 

Artikel 1

§ 1. De definities opgenomen in het Materialendecreet, het VLAREMA en de bijhorende uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing op deze politieverordening.

Voor de toepassing van deze verordening wordt onder huishoudelijke afvalstoffen verstaan: afvalstoffen die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en afvalstoffen die daarmee gelijkgesteld worden, zoals gedefinieerd in artikel 3, §1, 17° van het Materialendecreet en bepaald in artikel 4.1.1 van het VLAREMA.

Voor de toepassing van deze verordening wordt onder met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen, hierna vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen genoemd, verstaan: bedrijfsafvalstoffen van vergelijkbare aard, samenstelling en hoeveelheid als huishoudelijke afvalstoffen, die ontstaan ten gevolge van activiteiten die van dezelfde aard zijn als activiteiten van de normale werking van een particuliere huishouding, zoals gedefinieerd in artikel 1.2.1, 54° van het VLAREMA.

 

§ 2. Deze politieverordening is van toepassing op de inzameling en het beheer van alle huishoudelijke afvalstoffen.

Deze politieverordening is tevens van toepassing op de inzameling en het beheer van alle met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen die via een gemeentelijke inzameling worden opgehaald, ingezameld of aangeboden.

 

Artikel 2

§ 1. De volgende afvalstoffen mogen niet worden aangeboden bij om het even welke selectieve inzameling aan huis (exclusief het recyclagepark):

― huisvuil;

― grofvuil;

― gashouders, munitie en/of andere ontplofbare voorwerpen;

― krengen van dieren en slachtafval;

― geneesmiddelen;

― niet-vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen.


§ 2. De volgende afvalstoffen mogen niet worden aangeboden op het recyclagepark:

― huisvuil;

― groente- en fruitafval;

― gasflessen, met uitzondering van niet geperforeerde gasflessen voor éénmalig gebruik;

― grond en zand;

― krengen van dieren en slachtafval;

― geneesmiddelen;

― niet-hechtgebonden asbesthoudend afval;

― asbestcement afkomstig van bedrijven;

― munitie;

― radioactieve afvalstoffen;

― niet-vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen.


§ 3. Het is verboden afvalstoffen afkomstig uit andere gemeenten met om het even welke (selectieve) inzameling van huishoudelijke of hiermee gelijkgestelde afvalstoffen of recycleerbare producten mee te geven.


§ 4. De visuele controle op de aanbieding van afvalstoffen bij een gemeentelijke inzameling wordt uitgevoerd door het personeel van de gemeente, door haar intergemeentelijk samenwerkingsverband, door de inzamelaars, afvalstoffenhandelaars of –makelaars die zijn aangesteld door de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband en door de parkwachter op het recyclagepark ingeval van inzameling op het recyclagepark. Degene die de visuele controle uitoefent mag de aangeboden afvalstoffen controleren en de aanbieders wijzen op foutieve aanbiedingen en de nodige richtlijnen verstrekken.

 

Artikel 3

§ 1. Alleen de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars, daartoe aangewezen door het college van burgemeester en schepenen of het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf ingeval van beheersoverdracht, zijn gerechtigd om huishoudelijke afvalstoffen te aanvaarden of in te zamelen.

 

§ 2. Het is voor iedereen verboden om het even welke huishoudelijke afvalstof af te geven of voor inzameling aan te bieden aan andere geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en makelaars dan deze daartoe aangewezen bij dit reglement of door het college van burgemeester en schepenen.

 

§3. Dit geldt evenzeer voor inzameling ervan op privaat terrein.

 

Afdeling 2 – Verbranden en sluikstorten van afvalstoffen

 

Artikel 4

Onverminderd de toepassing van andere wettelijke bepalingen is het verboden om afvalstoffen te verbranden, zowel in open lucht als in gebouwen.

 

Artikel 5

§ 1. Onverminderd de toepassing van andere wettelijke bepalingen is het verboden om het even welke afvalstof te sluikstorten. Onder sluikstorten wordt verstaan het achterlaten, opslaan of storten van om het even welke afvalstof op niet-reglementaire plaatsen, op niet-reglementaire tijdstippen of in niet-reglementaire recipiënten en elke handeling strijdig met deze politieverordening en andere toepasselijke wettelijke bepalingen.

 

§ 2. Het is verboden modder, zand of afvalstoffen die zich voor of nabij de woning bevinden op de straten, in de greppels of in de rioolputten te vegen. Het is tevens verboden via de rioolputten of op enige andere wijze om het even welke afvalstoffen in de riolering te deponeren.

 

§ 3. Met het oog op thuiscomposteren is het voor particulieren toegestaan op eigen privéterrein een stapelplaats aan te leggen voor het composteren van eigen groente-, fruit- en tuinafval. Deze composteerruimte van minder dan 10 m³, niet zichtbaar van op straat, mag geen hinder veroorzaken voor de buurtbewoners.

 

Afdeling 3 – Aanbieding van afvalstoffen

 

Artikel 6

§ 1. De huishoudelijke afvalstoffen (en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen)1 dienen aangeboden te worden zoals voorzien in deze verordening. Afvalstoffen die worden aangeboden op een wijze die niet voldoet aan de voorwaarden van deze verordening worden niet aanvaard. Bij de huis-aan-huisinzameling dient de aanbieder de niet-aanvaarde afvalstoffen dezelfde dag nog terug te nemen. De niet terugname conform dit reglement wordt beschouwd als sluikstorten zoals vermeld in artikel 5.

 

§ 2. Het toezicht op de aanbieding van afvalstoffen wordt uitgevoerd door de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars die van het college van burgemeester en schepenen of van het intergemeentelijke samenwerking EcoWerf ingeval van beheersoverdracht de toelating kregen afvalstoffen in te zamelen en door de parkwachter in geval van inzameling via het recyclagepark. Deze geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars en de parkwachter mogen de aangeboden afvalstoffen controleren en de aanbieders wijzen op de foutieve aanbieding en de nodige richtlijnen verstrekken. Indien wordt vastgesteld dat de wijze van aanbieding niet conform de bepalingen van dit reglement geschiedt, worden de afvalstoffen aanvaard noch meegenomen.

 

Artikel 7

§ 1. De afvalstoffen mogen slechts na 20.00 uur van de dag voorafgaand aan de dag waarop de ophaling van de afvalstoffen zal plaatsvinden buiten geplaatst worden, en moeten ten laatste om 07.00 uur op de dag van de ophaling buiten geplaatst worden. In juli en augustus dient dit om 06.00 te gebeuren.

 

§ 2. De huishoudelijke afvalstoffen (en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen) worden in de voorgeschreven recipiënten of wijze aangeboden aan de rand van de openbare weg en vóór het betrokken perceel waar de aanbieder gevestigd is, zonder evenwel het verkeer van voertuigen, fietsers en voetgangers te hinderen. De aanbieder die afgelegen van de openbare weg gevestigd is of die langs wegen, plaatsen of stegen gevestigd is die niet door de wagens van de ophaaldienst bereikbaar zijn, dienen de voorgeschreven recipiënten te plaatsen langs de dichtst bij zijn perceel grenzende openbare weg.

 

§ 3. De inwoners die het recipiënt buitenzetten zijn verantwoordelijk voor het eventueel zwerfvuil dat hiervan afkomstig is en staan zelf in voor het opruimen ervan.

 

§ 4. Afval dat wordt aangeboden in door de gemeente of door de intergemeentelijke samenwerking EcoWerf ter beschikking gestelde containers dient met een gesloten deksel te worden aangeboden. De inzamelaar heeft het recht de container te weigeren indien het deksel niet gesloten is.

 

§ 5. Het is verboden de langs de openbare weg staande recipiënten te openen, geheel of gedeeltelijk te ledigen en/of te doorzoeken, met uitzondering van het bevoegde personeel in de uitoefening van hun functie.

 

§ 6. De geledigde recipiënten alsook de geweigerde recipiënten dienen door de aanbieder op de dag van lediging terug te worden verwijderd van de openbare weg.

 

Artikel 8

§ 1. Het college van burgemeester en schepenen kan beslissen om een selectie van aansluitpunten die op basis van het domicilie-adres geselecteerd worden, hun afval te laten verwijderen via een sorteerstraat. Een sorteerstraat is een combinatie van (ondergrondse) afvalcontainers ten behoeve van de inzameling van de fracties restafval, gft, pmd, papier en karton en eventueel glas.

 

§ 2. De sorteerstraat is alleen toegankelijk met een door de gemeente of intergemeentelijke samenwerking EcoWerf ter beschikking gestelde toegangskaart of eID. Inwoners die door het college toegewezen zijn aan een bepaalde sorteerstraat, mogen hun de fracties die worden ingezameld in de sorteerstraat, niet meer aanbieden via de reguliere huis-aan-huis inzameling. Inwoners die niet door het college toegewezen zijn aan een bepaalde sorteerstraat, mogen hun afval niet in deze sorteerstraat deponeren met uitzondering van de fractie glas.

 

§ 3. De sorteerstraten zijn 24u per dag beschikbaar. De fractie glas mag niet worden aangeboden tussen 22.00 uur en 07.00 uur.

 

§ 4. Het deponeren in sorteerstraten van andere afvalstoffen dan de aangeduide fracties is verboden. Het is verboden om naast de sorteerstraten afvalstoffen achter te laten.

 

Afdeling 4 – Afval op standplaatsen

 

Artikel 9

De uitbater van een private of openbare vaste of verplaatsbare inrichting aan of langs de openbare weg die voedingswaren of dranken verkoopt of aanbiedt die buiten de inrichting worden verbruikt (drankautomaat, snackbar, frituur, ijssalon, e.d.) dient op een behoorlijke wijze, voldoende duidelijk zichtbare en goed bereikbare afvalrecipiënten te voorzien en in te staan voor een correcte verwijdering en verwerking van het afval.

 

Artikel 10

De diverse vrijkomende afvalstoffen dienen gescheiden te worden ingezameld in hun respectievelijke recipiënten. Deze recipiënten dienen voorzien te zijn van een duidelijk leesbaar opschrift dat aangeeft welke afvalstoffen het betreft.

 

Artikel 11

De opstellingsplaats en het aantal inzamelrecipiënten, alsook de aard van de in te zamelen fracties kunnen door het gemeentebestuur worden bepaald.

 

Artikel 12

De ambulante uitbater dient de recipiënten zelf tijdig te ledigen en het recipiënt, de standplaats en de onmiddellijke omgeving van de inrichting rein te houden.

 

Afdeling 5 – Afval van huisdieren

 

Artikel 13

§ 1. De eigenaars en houders van (huis)dieren zijn verplicht te beletten dat de voetpaden en aanpalende huizen, groene bermen tussen voetpad en rijweg, begraafplaatsen, openbare parken, bossen, tuinen, speelpleinen en andere voor het publiek toegankelijke zones alsmede de fiets- en rijwegen bevuild worden door hun dieren. Enkel op voorziene locaties mogen de dieren zich ontlasten indien deze voorzien zijn op het gemeentelijk grondgebied.

 

§ 2. Indien toch uitwerpselen terecht komen op voornoemde plaatsen, zijn de eigenaar of houders van de (huis)dieren verplicht deze uitwerpselen te verwijderen en te deponeren in een straatvuilcontainer of een speciaal voorzien recipiënt voor hondenpoep of moeten zij er voor zorgen dat deze uitwerpselen verwijderd worden en voldoende verpakt en gemengd met huisvuil meegegeven met de gewone huisvuilinzameling.

De voormelde verplichtingen ontslaan de aangelanden echter niet van hun eigen verplichtingen inzake het rein houden van de openbare weg.

 

§ 3. De begeleiders van honden zijn verplicht een zakje voor het verwijderen van de uitwerpselen van hun dier in bezit te hebben. Het zakje dient op verzoek van de politie te worden getoond.

 

§ 4. De bepalingen van artikel 13, § 1, 2 en 3 zijn niet van toepassing op blindengeleide- en assistentiehonden.

 

 

Afdeling 6 – Reclamedrukwerk en gratis regionale pers

 

Artikel 14

§ 1. Het is verboden reclamedrukwerk en gratis regionale pers te bedelen voor 07.00 uur en na 20.00 uur. Het is verboden reclamedrukwerk en gratis regionale pers te bedelen in leegstaande panden of achter te laten op andere plaatsen, zoals geparkeerde voertuigen of het recyclagepark, dan de brievenbus.

 

§ 2. Door de gemeente wordt een zelfklever ter beschikking gesteld waarop wordt aangegeven dat reclamedrukwerk en/of gratis regionale pers niet gewenst zijn. Het is verboden reclamedrukwerk en gratis regionale pers te bedelen in brievenbussen die voorzien zijn van een dergelijke aanduiding.

 

§ 3. Klachten met betrekking tot de niet-naleving van artikel 14, § 1-2 worden bij voorkeur aan de gemeentelijke milieudienst en via mail op het e-mailadres sticker@ovam.be of per post aan de OVAM, dienst ketenbeheer en lokale besturen, Stationsstraat 110 te 2800 Mechelen gemeld.

 

§ 4. Indien de gegevens van de bedeler niet gekend zijn, dan zal de verantwoordelijke uitgever als aansprakelijke worden weerhouden. Is er geen verantwoordelijke uitgever vermeld, dan is het bedrijf waarvoor reclame wordt gemaakt of de organisator van de activiteit waarvoor reclame wordt gemaakt, aansprakelijk.

 

 

Hoofdstuk II – Inzameling van huisvuil en de gemengde fractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval

 

Afdeling 1 - Definitie

 

Artikel 15

Voor de toepassing van deze verordening wordt onder huisvuil en de gemengde fractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval verstaan: alle afvalstoffen, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding (en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit), die in het voorgeschreven recipiënt voor de huisvuilinzameling kunnen geborgen worden, met uitzondering van papier en karton, textiel, glas, klein gevaarlijk afval, groente-, fruit- en tuinafval (en organisch-biologisch vergelijkbaar bedrijfsafval) of groenafval, pmd en andere verplicht in te zamelen selectieve afvalstoffen.

 

 

Afdeling 2 - Inzameling

 

Artikel 16

§ 1. Het huisvuil en de gemengde fractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval worden minstens tweewekelijks huis-aan-huis ingezameld langs de voor de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars toegankelijke straten, wegen en pleinen, op de data vermeld op de afvalkalender van het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf.

 

§ 2. Het huisvuil en de gemengde fractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval mogen niet worden meegegeven met een inzameling anders dan deze van het huisvuil en de gemengde fractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval.

 

§ 3. Het is verboden voor de verwijdering van het huisvuil en de gemengde fractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval gebruik te maken van een recyclagepark.

 

 

Afdeling 3 - Wijze van aanbieding

 

Artikel 17

§ 1. Het huisvuil en de gemengde fractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval dienen gescheiden aangeboden te worden in huisvuilcontainer met chip van het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf. Het recipiënt dient zorgvuldig gesloten te worden en mag noch scheuren, barsten of lekken vertonen.

 

§ 2. Het totale gewicht van het aangeboden gevulde recipiënt mag niet groter zijn dan - 15 kg voor een container van 40 liter

-50 kg voor een container van 120 liter

-80 kg voor een container van 240 liter

-80 kg voor een container van 360 liter

-500 kg voor een container van 1100 liter

 

§ 3. Het huisvuil en de gemengde fractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval dienen aangeboden te worden in een toestand die geen risico inhoudt voor de veiligheid en/of gezondheid van de ophaler. Scherpe voorwerpen dienen zodanig verpakt te worden dat ze geen gevaar kunnen opleveren voor de ophalers van het huisvuil (en de gemengde fractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval)¹.

 

§ 4. Er mag geen afval naast de container worden aangeboden. Een uitzondering hierop zijn extra zakken die ten laatste 1 werkdag voor de inzameling bij de intergemeentelijke samenwerking EcoWerf werden aangevraagd. Inwoners die occasioneel te veel huisvuil hebben, kunnen maximum 3 maal per jaar van deze uitzondering gebruik maken. Per keer kunnen maximum 6 extra zakken van maximum 60 liter worden aangevraagd. De zakken moeten toegebonden zijn en moeten makkelijk in de container passen. Bij 40-liter containers kunnen geen extra zakken worden aangevraagd. Indien niettijdig aangevraagde zakken naast de container worden geplaatst, wordt dit aanzien als sluikstorten. 

Er mag geen afval aan de buitenkant van de zak worden vastgemaakt.

 

 

Afdeling 4 - Gebruik van de huisvuilcontainer

 

Artikel 18

De huisvuilcontainer wordt huis-aan-huis afgeleverd. Deze huisvuilcontainer blijft eigendom van het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf en wordt slechts voor gebruik aan de inwoners ter beschikking gesteld voor de duur van de inzameling van het huisvuil en de gemengde fractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval.

 

Artikel 19

§ 1. De inwoners zijn persoonlijk verantwoordelijk voor het deugdelijk gebruik en onderhoud van de huisvuilcontainer. Onder deugdelijk gebruik wordt begrepen dat de huisvuilcontainer uitsluitend mag aangewend worden voor de opslag van huisvuil en de gemengde fractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval.

 

§ 2. In geval van schade, diefstal of verlies stelt de inwoner het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf hiervan onverwijld in kennis met het oog op de herstelling of de vervanging door een nieuwe huisvuilcontainer. De kosten van herstelling of vervanging kunnen verhaald worden op de inwoner, in geval van oneigenlijk gebruik.

 

Artikel 20

De huisvuilcontainer blijft verbonden aan het adres waar hij is afgeleverd. In geval van verhuizing is het de inwoner niet toegestaan om de huisvuilcontainer mee te nemen naar zijn nieuwe adres.

 

Artikel 21

Inwoners die ten gevolge van een verhuizing binnen of naar de gemeente geen huisvuilcontainer hebben moeten bij de gemeente een huisvuilcontainer aanvragen.

 

Artikel 22

Inwoners mogen een huisvuilcontainer niet weigeren aangezien elke inwoner en elk gezin huisvuil produceert, hoe goed ze ook aan preventie doen of selectief inzamelen. 

 

 

Hoofdstuk III – Inzameling van grofvuil

 

Afdeling 1 – Definitie

 

Artikel 23

Voor de toepassing van deze verordening wordt onder grofvuil verstaan: afvalstoffen die door hun omvang, de  aard en/of het gewicht niet in het recipiënt voor de huisvuilinzameling kunnen geborgen worden en die huis aan huis ingezameld worden alsook de restfractie die overblijft voor verbranden of storten na aanbieding op het recyclagepark, met uitzondering van papier, karton, textiel, glas, klein gevaarlijk afval, groente-, fruit- en tuinafval en organisch-biologisch vergelijkbaar bedrijfsafval of groenafval, pmd-afval, afgedankte elektrische en elektronische apparatuur, bouw- en sloopafval, houtafval, metalen gemengd, afvalbanden en andere verplicht selectief in te zamelen afvalstoffen.

 

Afdeling 2 - Inzameling

 

Artikel 24

§ 1. Het grofvuil wordt zesmaal per jaar op aanvraag huis-aan-huis ingezameld langs de straten, wegen en pleinen waar de inzameling is ingericht, op de door het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf bepaalde dagen. Het grofvuil wordt ook ingezameld op het recyclagepark. Herbruikbare goederen kunnen gratis worden aangeboden aan het kringloopcentrum waarmee de gemeente een overeenkomst heeft afgesloten of op het recyclagepark.

 

§ 2. Voor de inzameling op afroep moet ten minste 2 werkdagen vóór de inzameling een afspraak gemaakt worden met het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf met vermelding van de in te zamelen materialen. Praktische afspraken worden gemaakt over de manier van aanbieding. Indien niet-tijdig aangevraagd grofvuil wordt aangeboden, wordt dit aanzien als sluikstorten.  Afval dat niet tijdig werd doorgegeven, wordt niet ingezameld.

 

§ 3. Het grofvuil mag niet worden meegegeven met het huisvuil en de gemengde fractie van het bedrijfsafval of een inzameling, andere dan deze van het grofvuil.

 

Afdeling 3 - Wijze van aanbieding

 

Artikel 25

§ 1. Het grofvuil dient aangeboden te worden goed samengebonden in hanteerbare stukken. Het grofvuil mag niet in plastic zakken of andere plastic recipiënten of kartonnen dozen of papieren zakken aangeboden worden.

 

§ 2. Het gewicht van één afzonderlijk voorwerp of samengebonden bundel mag niet groter zijn dan 30 kg. Het grofvuil mag niet langer zijn dan 2 meter, niet groter zijn dan 1 meter op 2 meter of 1 m³.

 

§ 3. Alle voorwerpen dienen zodanig aangeboden te worden dat ze geen gevaar kunnen opleveren voor de inzamelaars van de afvalstoffen.

 

§ 4. Het grofvuil moet aangeboden worden in vaste vorm zonder vrije vloeistof en moet verkleinbaar zijn met een breekinstallatie. Recipiënten onder druk, evenals poedervormige materialen die stofexplosies kunnen veroorzaken, worden niet aanvaard.

 

 

Hoofdstuk IV – Selectieve inzameling van glas

 

Afdeling 1 - Definitie

 

Artikel 26

§ 1. Voor de toepassing van deze verordening wordt onder glas verstaan: hol glas en vlakglas, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van vuurvaste voorwerpen, kristal, opaal glas, plexiglas, gewapend glas, serreglas, rookglas, spiegelglas, autoruiten,  ander hittebestendig glas, gloeilampen, spaarlampen, tl-lampen, porselein, aardewerk, beeldbuizen van tv’s,...

 

§ 2. Hol glas betreft alle lege glazen flessen en bokalen van dranken, fruit en groenten, voedingswaren, confituren, sausen,...

 

§ 3. Vlakglas betreft vlak glas uit de bouwsector, zoals venster- en deurglas en glas van gevelelementen. Hieronder valt niet het gelaagd glas (bijv. van voertuigen), loodglas, hittebestendig glas (bijv. pyrex, glas van kacheltjes), glas van zonnepanelen,...

 

 

Afdeling 2 - Inzameling

 

Artikel 27

§ 1. Hol glas/vlakglas wordt ingezameld op het recyclagepark. Hol glas wordt ook ingezameld in de glascontainers (bovengronds of ondergronds) die verspreid staan opgesteld in de gemeente. Het gebruik van de containers is uitsluitend voorbehouden aan de inwoners van de gemeente.

 

§ 2. Hol glas/vlakglas mag niet worden meegegeven met het huisvuil en de gemengde fractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval, of een selectieve inzameling, andere dan deze van glas.

 

Afdeling 3 - Wijze van aanbieding

 

Artikel 28

Het hol glas dient aangeboden te worden via de glascontainers die verspreid staan opgesteld in de gemeente. Hol glas dat naar de glascontainer gebracht wordt, dient, afhankelijk van de kleur, in de daartoe voorziene glascontainers te worden gedeponeerd. Hol glas dient bij de aanbieding ontdaan te zijn van deksels, stoppen en omwikkelingen en leeg en voldoende gereinigd te zijn.

 

Artikel 29

§ 1. Het deponeren in glascontainers van andere afvalstoffen dan hol glas is verboden. Het is verboden om naast de glascontainers glas of andere afvalstoffen achter te laten.

 

§ 2. Het is verboden glas te deponeren in de glascontainers tussen 22.00 uur en 07.00 uur.

 

 

Hoofdstuk V – Selectieve inzameling van papier en karton

 

Afdeling 1 - Definitie

 

Artikel 30

Voor de toepassing van deze verordening wordt onder papier en karton verstaan: alle dag-, week- en maandbladen, tijdschriften en periodieken, reclamedrukwerk en ander drukwerk, publicaties, telefoon- en faxgidsen, schrijfpapier, kopieerpapier, computerpapier, boeken en papieren of kartonnen verpakkingen, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van geolied papier of karton, papier met waslaag, carbonpapier, gelaagd papier, vervuild papier, vervuilde papieren en kartonnen verpakkingen, papieren voorwerpen waar kunststof of andere materialen in verwerkt zijn, kaarten met magneetbanden, behangpapier, cement-, meststof- en sproeistofzakken,...

 

Afdeling 2 - Inzameling

 

Artikel 31

§ 1. Papier en karton wordt vierwekelijks huis-aan-huis ingezameld langs de straten, wegen en pleinen waar de inzameling is ingericht, op de data vermeld op de afvalkalender van het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf. Papier en karton wordt ook ingezameld op het recyclagepark.

 

§ 2. Papier en karton mag niet worden meegegeven met het huisvuil en de gemengde fractie van het bedrijfsafval, het grofvuil of een selectieve inzameling, andere dan deze van papier en karton.

 

 

Afdeling 3 - Wijze van aanbieding

 

Artikel 32

§ 1. Het papier en karton dient aangeboden te worden in een kartonnen doos of samengebonden met natuurkoord in een handelbare stapel.

 

§ 2. Het gewicht van het recipiënt mag niet groter zijn dan 15 kg.

 

§ 3. Per aansluitpunt en per inzameling mag gemiddeld max. 1 m³ aangeboden worden.

 

 

Hoofdstuk VI – Selectieve inzameling van klein gevaarlijk afval

 

Afdeling 1 - Definitie

 

Artikel 33

Voor de toepassing van deze verordening wordt onder Klein Gevaarlijk Afval, hierna kga genoemd, verstaan, de afvalstoffen zoals opgesomd in artikel 5.2.2.1 van het VLAREMA.

 

Afdeling 2 - Inzameling

 

Artikel 34

§ 1. Kga wordt ingezameld in een daartoe voorziene inrichting op het recyclagepark, tijdens de openingsuren van het recyclagepark.

 

§ 2. Kga mag niet worden meegegeven met het huisvuil en de gemengde fractie van het bedrijfsafval, het grofvuil of een selectieve inzameling, andere dan deze van kga.

 

Afdeling 3 - Wijze van aanbieding

 

Artikel 35

§ 1. Het kga moet, afzonderlijk van andere afvalstoffen, aangeboden worden  in een daartoe geschikt recipiënt, tenzij het fysisch onmogelijk is. Het aangeboden kga wordt zoveel mogelijk in de oorspronkelijke verpakking, inclusief buitenverpakking, aangeboden om de identificatie te vereenvoudigen. Indien nodig brengt de voortbrenger zelf de aanduiding(en) over de aard, de samenstelling en de eventuele gevaren van het kga op de verpakking aan. Producten van verschillende aard mogen niet worden samengevoegd. De aanbieder dient alle nodige voorzorgsmaatregelen te treffen om het lekken en andere ongewenste effecten van het kga te voorkomen.

 

§ 2. Injectienaalden moeten worden aangeboden in een naaldcontainer die voldoet aan de ADRreglementering.

 

Artikel 36

§ 1. Het kga dat wordt aangeboden op het recyclagepark wordt door de parkwachter in de inrichting aansluitend bij het recyclagepark gedeponeerd. De aanbieder van het kga mag dit niet zelf doen.

 

 

Hoofdstuk VII – Selectieve inzameling van groente-, fruit- en tuinafval en organisch-biologisch vergelijkbaar bedrijfsafval

 

Afdeling 1 - Definitie

 

Artikel 37

§ 1. Voor de toepassing van deze verordening wordt onder groente- en fruitafval  verstaan: aardappelschillen, schillen van citrus- of andere vruchten, groente- en fruitresten, doppen van noten, theebladeren, koffiedik en papieren koffiefilters, eieren en eierschalen, vaste zuivelproducten, papier van keukenrol, dierlijk en plantaardig keukenafval en etensresten, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding, alsook mest van kleine huisdieren (geen vleeseters). Het tuinafval omvat versnipperd snoeihout, haagscheersel, gazonmaaisel, bladeren, onkruid, resten van groente- en siertuin, verwelkte snijbloemen en kamerplanten, zaagmeel en schaafkrullen, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding. Het Groente-, Fruit- en Tuinafval wordt hierna gftafval genoemd.

 

§ 2. Voor de toepassing van deze verordening wordt onder organisch-biologisch bedrijfsafval verstaan:  groenafval, gft-afval of organisch-biologische bedrijfsafvalstoffen van vergelijkbare aard, samenstelling en hoeveelheid als huishoudelijke afvalstoffen, die ontstaan ten gevolge van activiteiten die van dezelfde aard zijn als activiteiten van de normale werking van een particuliere huishouding.

 

§ 3. Andere afvalstoffen zoals bijvoorbeeld timmerhout, grof ongesnipperd snoeihout, beenderen en dierlijk afval, wegwerpluiers, aarde, zand, saus, olie, vet, gekookte etenswaren, stof uit stofzuiger, as van open haard, houtskool, kunststof, ijzer, metaal, blik, kattenbakvulling, uitwerpselen e.d. worden niet als gft-afval en organisch-biologisch vergelijkbaar bedrijfsafval beschouwd.

 

 

Afdeling 2 - Inzameling

 

Artikel 38

§ 1. Het gft-afval en organisch-biologisch vergelijkbaar bedrijfsafval worden minstens tweewekelijks huis-aan-huis ingezameld langs de straten, wegen en pleinen waar de inzameling is ingericht, op de data vermeld op de afvalkalender van het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf.

 

§ 2. Gft-afval en organisch-biologisch vergelijkbaar bedrijfsafval mogen niet meegegeven worden met het huisvuil en de gemengde fractie van het bedrijfsafval, of een selectieve inzameling, andere dan deze van gft-afval en organisch-biologisch vergelijkbaar bedrijfsafval.

 

§3. Verontreinigd gft-afval en organisch-biologisch vergelijkbaar bedrijfsafval worden niet aanvaard bij de selectieve inzameling.

 

 

Afdeling 3 - Wijze van aanbieding

 

Artikel 39

§ 1. Het gft-afval en organisch-biologisch vergelijkbaar bedrijfsafval dienen gescheiden aangeboden te worden in gft-container met chip van het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf. Het recipiënt dient zorgvuldig gesloten te worden en mag noch scheuren, barsten of lekken vertonen.

 

§ 2. Het totale gewicht van het gevulde aangeboden recipiënt mag niet groter zijn dan

-15 kg voor een container van 40 liter

-50 kg voor een container van 120 liter

-80 kg voor een container van 240 liter

 

Afdeling 4 - Gebruik van de gft-container

 

Artikel 40

De gft-container wordt huis-aan-huis afgeleverd. Deze gft-container blijft eigendom van het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf en wordt slechts voor gebruik aan de inwoners ter beschikking gesteld voor de duur van de inzameling van het gft-afval en organisch-biologisch vergelijkbaar bedrijfsafval.

 

Artikel 41

§ 1. De inwoners zijn persoonlijk verantwoordelijk voor het deugdelijk gebruik en onderhoud van de gft-container. Onder deugdelijk gebruik wordt begrepen dat de gft-container uitsluitend mag aangewend worden voor de opslag van gft-afval en organisch-biologisch vergelijkbaar bedrijfsafval.

 

§ 2. In geval van schade, diefstal of verlies dient de inwoner het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf hiervan onverwijld in kennis te stellen met het oog op de herstelling of de vervanging door een nieuwe gft-container. De kosten van herstelling of vervanging kunnen verhaald worden op de inwoner, in geval van oneigenlijk gebruik.

 

Artikel 42

De gft-container blijft verbonden aan het adres waar hij is geleverd. In geval van verhuizing is het de inwoner niet toegestaan om de gft-container mee te nemen naar zijn nieuwe adres.

 

Artikel 43

Inwoners die ten gevolge van een verhuizing binnen of naar de gemeente geen beschikking hebben over een gft-container kunnen bij de gemeente een gft-container aanvragen.

 

 

Hoofdstuk VIII – Selectieve inzameling van groenafval

 

Afdeling 1 - Definitie

 

Artikel 44

Voor de toepassing van deze verordening wordt onder groenafval verstaan: Organisch composteerbaar afval zoals plantenresten, haagscheersel, snoeihout, bladeren, organisch afval uit parken en plantsoenen, boomstronken, gazon - en wegbermmaaisel en kerstbomen, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit.

 

Snoeihout : Alle hout afkomstig van het normaal onderhoud van de tuin (met een diameter tot 10 cm), haagscheersel.

 

Gras- en bladafval: Alle vers gazonmaaisel en bladeren afkomstig van normaal tuinonderhoud, met uitzondering van oud en rot gazonmaaisel en gras vermengd met grond.

 

Boomstronken: Alle boomstronken die na ontdaan te zijn van wortels en aarde kunnen worden ingezet in de groencompostering en/of kunnen worden verhakseld voor hergebruik.

 

Kerstbomen: Natuurlijke kerstbomen zonder pot, kluit of versiering.

 

Afdeling 2 - Inzameling

 

Artikel 45

§ 1. Het snoeihout wordt minstens tweemaal per jaar huis-aan-huis, met de mogelijkheid op aanvraag, ingezameld langs de straten, wegen en pleinen waar de inzameling is ingericht, op de data vermeld op de afvalkalender van het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf. Snoeihout wordt ook ingezameld op het recyclagepark.

 

§ 2. Snoeihout mag niet worden meegegeven met het huisvuil en de gemengde fractie van het bedrijfsafval, het grofvuil of een selectieve inzameling, andere dan deze van snoeihout.

 

§ 3. Verontreinigd groenafval wordt niet aanvaard bij de selectieve inzameling.

 

§ 4. Gras- en bladafval en boomstronken worden enkel ingezameld op het recyclagepark.

 

 

Afdeling 3 - Wijze van aanbieding voor inzameling van snoeihout aan huis

 

Artikel 46

§ 1. Het snoeihout dient aangeboden te worden in bundels samengebonden met natuurtouw.

 

§ 2. Het gewicht van de bundel mag niet groter zijn dan 25 kg.

 

§ 3. Het snoeihout dient samengebonden te worden aangeboden en de takken moeten een lengte hebben van min. 50 cm en max. 2 meter. De maximale diameter per tak is 10 cm.

 

 

Hoofdstuk IX – Selectieve inzameling van pmd

 

Afdeling 1 - Definitie

 

Artikel 47

§ 1. Voor de toepassing van deze verordening wordt onder pmd verstaan: afval van plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons bestemd voor gebruik door huishoudens of vergelijkbaar bedrijfsmatig gebruik.

 

§ 2. Pmd mag geen kga, glas, etensresten of andere afvalstoffen bevatten.

 

Afdeling 2 – Inzameling

 

Artikel 48

§ 1. Pmd wordt tweewekelijks huis-aan-huis ingezameld langs de straten, wegen en pleinen waar de inzameling is ingericht, op de data vermeld op de afvalkalender van het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf. Pmd wordt ook ingezameld op het recyclagepark.

 

§ 2. Pmd mag niet worden meegegeven met het huisvuil en de gemengde fractie van het bedrijfsafval, of een andere selectieve inzameling, andere dan deze van pmd.

 

§ 3. Verontreinigde pmd wordt niet aanvaard. De niet-conforme inhoud kan aangeduid worden met een sticker.

 

§  4. Metalen verpakkingen die via de pmd-inzameling ingezameld worden zijn niet toegelaten bij de fractie metalen gemengd.

 

 

Afdeling 3 - Wijze van aanbieding

 

Artikel 49

§ 1. Pmd dient aangeboden te worden in de blauwe pmd-zak met logo van het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf.

 

§ 2. Pmd mag gemengd in het voorgeschreven recipiënt worden aangeboden.

 

§ 3. Het gewicht van één recipiënt mag niet groter zijn dan 10 kg en dient gesloten aangeboden te worden.

 

§ 4. Het maximum volume van de pmd bedraagt 8 liter.

 

§ 5. Er mogen geen verpakkingen aan de buitenkant van de zak worden vastgemaakt.

 

§  6. Per aansluitpunt mogen per inzameling gemiddeld max. 4 zakken aangeboden worden.

 

 

Hoofdstuk X – Selectieve inzameling van zachte plastics

 

Afdeling 1 - Definitie

 

Artikel 50

§ 1. Voor de toepassing van deze verordening wordt onder zachte plastics verstaan zachte plastics zoals zakjes, draagtassen, blisters (zonder aluminiumfolie), (noppen)folies, kuipjes, vlootjes, (yoghurt)potjes, bloempotjes, plantentrays, speelgoed (zonder batterijen of elektronica) en harde plastics met een volume kleiner dan een emmer van 10 liter, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een vergelijkbare bedrijfsactiviteit.

 

§ 2. De aangeboden zachte plastics mogen geen pmd, klein gevaarlijk afval (siliconentubes, bussen van detergenten, olievaten, verfpotten), piepschuim, (schuim)rubber, zwembandjes, zilverkleurige folies, pvc, touwen en netten bevatten.

 

Afdeling 2 – Inzameling

 

Artikel 51

§ 1. De zachte plastics worden 6-wekelijks huis-aan-huis ingezameld langs de straten, wegen en pleinen waar de inzameling is ingericht, op de data vermeld op de afvalkalender van het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf . De zachte plastics worden ook ingezameld op het recyclagepark.

 

§ 2. Verontreinigde zachte plastics worden niet aanvaard. De niet-conforme inhoud kan aangeduid worden met een sticker.

 

Afdeling 3 - Wijze van aanbieding

 

Artikel 52

§ 1. De zachte plastics dienen aangeboden te worden in de roze zachte-plastics-zak met logo van het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf.

 

§ 2. De verschillende fracties van de zachte plastics mogen gemengd in het voorgeschreven recipiënt worden aangeboden.

 

§ 3. Het gewicht van één recipiënt mag niet groter zijn dan 10 kg en dient gesloten aangeboden te worden.

 

 

Hoofdstuk XI - Selectieve inzameling van Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur (aeea)

 

Afdeling 1 - Definitie

 

Artikel 53

§ 1. Voor de toepassing van deze verordening wordt onder aeea verstaan: apparaten die om naar behoren te werken, afhankelijk zijn van elektrische stromen of elektromagnetische velden en apparaten voor het opwekken, overbrengen en meten van die stromen en velden, die bedoeld zijn voor gebruik met een spanning van maximaal 1000 volt bij wisselstroom en 1500 volt bij gelijkstroom en die onderworpen zijn aan de aanvaardingsplicht.

Afdeling 2 - Inzameling

 

Artikel 54

§ 1. De aeea worden ingezameld op het recyclagepark. Aeea kan gebracht worden naar of meegegeven worden met de eindverkoper  of door andere inzamelkanalen opgezet door een producent  of beheersorganisme in uitvoering van de aanvaardingsplicht, onverminderd gemeentelijke bepalingen aangaande gebruik of inname van het openbaar domein. Herbruikbaar aeea kan worden ingezameld door een erkend kringloopcentrum waarmee de gemeente een overeenkomst heeft afgesloten. Voor heel klein aeea (afgedankte elektrische en elektronische apparatuur zonder buiten buitenafmetingen van meer dan 25 cm) kunnen, indien voldaan wordt aan de toepasselijke voorwaarden van VLAREM en VLAREMA, specifieke inzamelacties opgezet worden, onverminderd gemeentelijke bepalingen aangaande gebruik of inname van het openbaar domein.

 

§ 2. Rookdetectoren en gasontladingslampen moeten naar het recyclagepark gebracht worden en onbeschadigd in het daartoe geschikte recipiënt gedeponeerd worden.

 

Afdeling 3 - Wijze van aanbieding

 

Artikel 55

§ 1. De aeea mag geen afvalstoffen bevatten die vreemd zijn aan het afgedankte product.

 

§ 2. Alle aeea moet zodanig worden aangeboden dat ze geen gevaar oplevert voor de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars van de afvalstoffen.

 

 

Hoofdstuk XII – Selectieve inzameling van metalen gemengd

 

Afdeling 1 - Definitie

 

Artikel 56

§ 1. Voor de toepassing van deze verordening wordt onder metalen gemengd verstaan: alle door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit ontstane soorten van metalen voorwerpen waarvan de grootte sterk kan verschillen, met uitzondering van kga, metalen verpakkingen die met de pmd-fractie ingezameld worden en afgedankte elektrische en elektronische apparatuur.

 

Afdeling 2 - Inzameling

 

Artikel 57

§ 1. De metalen gemengd worden ingezameld via het recyclagepark. De metalen gemengd worden tot zesmaal  per jaar op afroep huis-aan-huis ingezameld langs de straten, wegen en pleinen waar de inzameling is ingericht, op de door het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf bepaalde dagen.

 

§ 2. Voor de inzameling op afroep moet ten minsten 2 werkdagen vóór de inzameling een afspraak gemaakt worden met het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf. Praktische afspraken worden gemaakt over de manier van aanbieding. Indien niet-tijdig aangevraagde metalen worden aangeboden, wordt dit aanzien als sluikstorten. Afval dat niet tijdig werd doorgegeven, wordt niet ingezameld.

 

§ 3. Metalen gemengd mogen niet worden meegegeven met het huisvuil en de gemengde fractie van het bedrijfsafval of een selectieve inzameling, andere dan deze van metalen gemengd.

 

§ 4. Aanvullend op de bepaling in § 1 mogen gemengde metalen aangeboden worden in de vergunde inrichtingen van verwerkers, inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en –makelaars, op voorwaarde van:

- het naleven van de sorteerverplichting (artikel 4.3.1 van het VLAREMA);

- het rapporteren van de ingezamelde hoeveelheden aan de gemeente.

 

Afdeling 3 - Wijze van aanbieding

 

Artikel 58

§ 1. De metalen gemengd moeten aangeboden worden op de afgesproken inzameldag.

 

§ 2. Het gewicht van een afzonderlijk voorwerp mag niet groter zijn dan 30 kg. De voorwerpen mogen niet langer zijn dan 2 meter, groter zijn dan 1 meter op 2 meter of 1 m³.

 

§ 3. Alle voorwerpen moeten zodanig aangeboden worden dat ze geen gevaar opleveren voor de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars van de afvalstoffen.

 

 

Hoofdstuk XIII – Selectieve inzameling van textiel

 

Afdeling 1 – Definitie

 

Artikel 59

Voor de toepassing van deze verordening wordt onder textielafval verstaan: alle niet verontreinigde kledij (textiel en lederwaren), schoeisel, handtassen, beddengoed, woningtextiel (gordijnen, overgordijnen, tafelkleden, servetten…), lompen,… die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit.

 

Afdeling 2 - Inzameling

 

Artikel 60

§ 1. Het textiel wordt ingezameld in de textielcontainers die verspreid staan opgesteld in de gemeente. Het textiel wordt eveneens ingezameld op het recyclagepark en de door de OVAM erkende kringloopcentra.

 

§ 2. Alleen de organisaties die vermeld zijn op de door de OVAM gepubliceerde lijst van geregistreerde inzamelaars, handelaars en makelaars van textielafvalstoffen en die toelating hebben van het college van burgemeester en schepenen of door het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf ingeval van beheersoverdracht, waarmee ze een overeenkomst afgesloten hebben, zijn gemachtigd textielcontainers te plaatsen op zowel openbaar domein als op privéterrein toegankelijk voor het publiek of mogen huis-aan-huisinzamelingen organiseren.

 

§ 3. Het textiel mag niet worden meegegeven met het huisvuil en de gemengde fractie van het bedrijfsafval of een selectieve inzameling, andere dan deze van het textiel.

 

Afdeling 3 - Wijze van aanbieding

 

Artikel 61

§ 1. Het textiel dient bij het deponeren in een container of bij inzameling aan huis in een degelijke en goed gesloten zak verpakt te zijn. Het aangeboden textiel mag niet nat of bevuild zijn.

 

 

Hoofdstuk XIV – Selectieve inzameling van herbruikbare goederen

 

Afdeling 1 - Definitie

 

Artikel 62

Voor de toepassing van deze verordening wordt onder herbruikbare goederen verstaan: alle door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit ontstane afvalstoffen die via het kringloopcentrum geschikt kunnen gemaakt worden voor hergebruik, zoals meubelen, kleding, kleine huisraad, boeken, elektronische informatiedragers, speelgoed, e.d.

 

Afdeling 2 – Inzameling

 

Artikel 63

 

§ 1. Voor de inzameling van herbruikbare goederen kan een beroep gedaan worden op het door de OVAM erkend kringloopcentrum, werkzaam op het grondgebied van de gemeente. Deze gratis inzameling kan gebeuren op afroep. De contactgegevens van het kringloopcentrum zijn terug te vinden via het gemeentelijk informatieblad, de afvalkalender en via de gemeentelijke diensten. Met herbruikbare goederen kan men ook op het recyclagepark en in het kringloopcentrum terecht.

 

§ 2. Het staat het kringloopcentrum vrij om aangeboden herbruikbare goederen te weigeren indien deze niet dienstig zijn voor het kringloopcentrum. In dit geval mogen de door het kringloopcentrum geweigerde herbruikbare goederen meegegeven worden met het huisvuil, het grofvuil of naar het recyclagepark worden gebracht (afhankelijk over welke fractie het gaat).

 

Afdeling 3 - Wijze van aanbieding

 

Artikel 64

§ 1. Voor de inzameling maakt de aanbieder een afspraak met het kringloopcentrum over de aanlevermodaliteiten.

 

§ 2. Alle voorwerpen moeten zodanig aangeboden worden dat ze geen gevaar opleveren voor de ophalers van de afvalstoffen.

 

 

Hoofdstuk XV – Andere afvalstoffen

 

1.1. Batterijen

 

Afdeling 1 – Definitie

 

Artikel 65

Voor de toepassing van deze verordening wordt onder batterijen en accu’s verstaan: bron van door rechtstreekse omzetting van chemische energie verkregen elektrische energie, bestaande uit een of meer primaire (niet-oplaadbare) batterijcellen of uit een of meer secundaire (oplaadbare) batterijcellen. De volgende batterijen vallen niet onder deze definitie: batterijen en accu's in apparatuur die bestemd is om de ruimte ingestuurd te worden, en batterijen en accu's in apparatuur die wordt aangewend in samenhang met de bescherming van wezenlijke belangen in verband met de veiligheid van de lidstaten, wapens, munitie, en oorlogsmateriaal, met uitzondering van producten die niet voor specifieke militaire doeleinden zijn bestemd.

 

Afdeling 2 – Inzameling

 

Artikel 66

De inzameling van afgedankte batterijen en accu's gebeurt via het recyclagepark en de eindverkopers die daarvoor geschikte recipiënten plaatsen in hun verkoopruimte en via andere inzamelkanalen opgezet door een producent of beheersorganisme in uitvoering van de aanvaardingsplicht  die daarvoor geschikte recipiënten ter beschikking stellen, onverminderd gemeentelijke bepalingen aangaande gebruik of inname van het openbaar domein. Samen met de afgedankte batterijen en accu's kunnen in deze recipiënten ook afgedankte zaklampen ingezameld worden. 

 

Afdeling 3 - Wijze van aanbieding

 

Artikel 67

§ 1. De batterijen mogen geen afvalstoffen bevatten die vreemd zijn aan het afgedankte product.

 

1.2. Gasflessen (butaan- en propaangasflessen)

 

Afdeling 1 – Definitie

 

Artikel 68

Een gasfles is een vat waarin een gas, in dit geval vloeibaar gemaakt propaan (lpg) of butaan onder druk is of was opgeslagen.

 

Afdeling 2 – Inzameling

 

Artikel 69

§ 1. De inzameling gebeurt via FEBUPRO op wiens website (www.febupro.be) de inzamelpunten terug te vinden zijn.

 

§ 2. De inzameling van niet geperforeerde gasflessen voor éénmalig gebruik en gaspatronen gebeurt ook via het recyclagepark.

 

Afdeling 3 - Wijze van aanbieding

 

Artikel 70

§ 1. De gasflessen moeten onbeschadigd en met gesloten kraan aangeboden worden.

 

§ 2. Het is strikt verboden zonder voorafgaandelijk akkoord van de leverancier de merknaam van gasflessen te verwijderen, ze een andere bestemming te geven, ze onwettig op te slaan of te exporteren.

 

§ 3. Alle voorwerpen moeten zodanig aangeboden worden dat ze geen gevaar opleveren voor de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars van de afvalstoffen

 

1.3. Geneesmiddelen

 

Afdeling 1 – Definitie

 

Artikel 71

Voor de toepassing van deze verordening wordt onder geneesmiddelen verstaan: restanten van geneesmiddelen als vermeld in artikel 1 van de wet van 25 maart 1964 op de geneesmiddelen, met uitzondering van artikel 1bis van die wet, die farmaceutische specialiteiten zijn, en die aan een particulier werden verstrekt en waarvan hij zich ontdoet, wil ontdoen of moet ontdoen. Een specialiteit is elk vooraf bereid geneesmiddel dat onder een speciale benaming en in een bijzondere verpakking in de handel wordt gebracht. Lege glazen flessen van geneesmiddelen horen bij het verpakkingsglasafval.

 

Afdeling 2 – Inzameling

 

Artikel 72

§ 1. De inzameling gebeurt via de apotheek.

 

§ 2. Lege doordrukverpakkingen,  verbanden, compressen, pleisters, wattendoekjes, incontinentiemateriaal en luiers, teststrookjes en -strips, horen bij het huisvuil.

 

Afdeling 3 - Wijze van aanbieding

 

Artikel 73

§ 1. De aanbieder moet het papieren verpakkingsafval en de bijsluiters verwijderen.

 

 

1.4. Vuurwerk en munitie en andere ontplofbare stoffen

 

Afdeling 1 – Definitie

 

Artikel 74

Voor toepassing van deze verordening wordt onder vuurwerk en munitie verstaan: restanten van vuurwerk en munitie als vermeld in artikel 2 van het koninklijk besluit van 23 september 1958 houdende algemeen reglement op de springstoffen, zoals gewijzigd bij het koninklijk besluit van 1 februari 2000.

 

Afdeling 2 – Inzameling

 

Artikel 75

Deze afvalstoffen mogen niet meegegeven worden met het huisafval (omwille van zware veiligheidsrisico's die deze afvalstoffen met zich meebrengen voor de ophalers/verwerkers). Daarnaast is het evenzeer van belang dat dergelijk afval niet wordt achtergelaten als zwerfvuil omwille van de risico's voor o.m. spelende kinderen. Munitie moet steeds worden ingeleverd bij de politie.

Vuurwerk en andere ontplofbare stoffen van huishoudelijke en vergelijkbare bedrijfsmatige oorsprong zijn niet toegelaten op het recyclagepark.

 

Afdeling 3 - Wijze van aanbieding

 

Artikel 76

§ 1. Gescheiden van andere afvalstoffen en bij voorkeur in de originele verpakking om de identificatie te vereenvoudigen.

 

§ 2. Alle voorwerpen moeten zodanig aangeboden worden dat ze geen gevaar opleveren voor de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars van de afvalstoffen.

 

1.4 Gebruikte frituurvetten en -oliën

 

Afdeling 1 – Definitie

 

Artikel 77

Voor de toepassing van deze verordening wordt onder gebruikte frituurvetten en -oliën verstaan: alle voor voedingsdoeleinden gebruikte oliën van dierlijke of plantaardige oorsprong afkomstig van huishoudelijk of vergelijkbaar gebruik.

 

Afdeling 2 – Inzameling

 

Artikel 78

§ 1. De inzameling van gebruikte frituurvetten en -oliën gebeurt via het recyclagepark.

 

§ 2. Aanvullend kan de burger terecht bij eindverkopers die hiervoor de nodige recipiënten ter beschikking stellen in hun verkoopruimte.

 

Afdeling 3 - Wijze van aanbieding

 

Artikel 79

§ 1. Het is verboden de gebruikte frituurvetten en –oliën te mengen met andere afvalstoffen of oliën van minerale oorsprong.

 

§ 2. De gebruikte frituurvetten en –oliën biedt men aan in een daartoe geschikte fles, bij voorkeur de oorspronkelijke verpakking of een ander type plastic fles.

 

1.5. Bouw- en sloopafval

 

Afdeling 1 – Definitie

 

Artikel 80

Voor de toepassing van deze verordening wordt onder bouw- en sloopafval verstaan: materiaal afkomstig van bouw-, infrastructuur-, sloop-, ontmantelings- of renovatiewerken, waaronder zuivere steenslag, betonblokken, versteende cement, gips, kalk, plaasterplaten (o.a. Gyproc), asbestcementplaten (o.a. Eternit), cellenbeton (o.a. Ytong), keramiek, asfalt van opritten, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van grote hoeveelheden bouwafval, beton vermengd met ijzer, glas, hout en/of aarde.

Steenafval: zuivere steenslag, (gewapend) beton, versteende cement, betonnen palen … ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van vervuilde steenslag (bv. met grond), asfalt, keramiek, gips en kalk, cellenbeton, asbest, …

 

Keramiek: alle keramiek ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit zoals wc-potten, lavabo’s, tegels, stenen borden en tassen, porselein …, met uitzondering van steenafval.

Gips en kalk: bouwafval uit gips en kalk zoals gipsplaten, kalk, gips, bezetsel … ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van cement, stenen, asfalt …

 

Cellenbeton: alle schuimbeton ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit.

 

Asbestcement: alle voorwerpen uit gebonden asbest zoals eternieten golfplaten, schaliën, vlakke eterniet … ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding, met uitzondering van losse asbest, plastic golfplaten …

 

Afdeling 2 – Inzameling

 

Artikel 81

§ 1. De inzameling van bouw- en sloopafval gebeurt via het recyclagepark.

 

 

Afdeling 3 - Wijze van aanbieding

 

Artikel 82

Op het recyclagepark wordt een onderscheid gemaakt tussen steenafval, keramiek, gips en kalk, cellenbeton en asbestcement. Het bouw- en sloopafval dient gesorteerd aangeboden te worden.

 

Artikel 83

Gebonden asbesthoudende materialen worden verpakt aangeleverd op het recyclagepark in transparante, plastic folie van minimum 100 micron of transparante, plastic zakken van minimum 100 micron. Dit verpakt asbesthoudend afval wordt nadien door de bezoekers voorzichtig gedeponeerd in de hiervoor voorziene asbestzakken.

Stofverspreiding moet maximaal voorkomen worden, waartoe de folie en zakken worden afgeplakt met stevige plakband. Op het recyclagepark mag geen enkele bewerking uitgevoerd worden op het asbestafval

 

1.6. Sloophout

 

Afdeling 1 – Definitie

 

Artikel 84

Voor de toepassing van deze verordening wordt onder sloophout verstaan:  alle zuiver afvalhout afkomstig van constructiewerken, bouwmaterialen, meubilair en grote speeltuigen, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een vergelijkbare bedrijfsactiviteit), met uitzondering van  geïmpregneerde houtsoorten (tuinmeubelen), hout vermengd met ijzer of glas, treinbilzen.

 

Afdeling 2 – Inzameling

 

Artikel 85

§ 1. De inzameling van sloophout gebeurt via het recyclagepark.

 

 

1.7. Geëxpandeerd polystyreen (eps)

 

Afdeling 1 – Definitie

 

Artikel 86

Voor de toepassing van deze verordenig wordt onder geëxpandeerd polystyreen (eps) verstaan: zuiver witte piepschuim ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een vergelijkbare bedrijfsactiviteit met uitzondering van gekleurd piepschuim, verpakkingschips, verpakkingspiepschuim afkomstig van voedingsmiddelen, vervuild piepschuim, styrofoamplaten …

 

Afdeling 2 – Inzameling

Artikel 87

§ 1. De inzameling van eps gebeurt via het recyclagepark.

 

1.8 Harde plastics

 

Afdeling 1 – Definitie

 

Artikel 88

§ 1. Voor de toepassing van deze verordening wordt onder harde plastics verstaan: alle harde kunststoffen ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een vergelijkbare bedrijfsactiviteit, m.u.v. EPS, thermohardende kunststoffen (o.a. vezelversterkte polyester), geschuimde en samengestelde kunststoffen (o.a. koelboxen en fietshelmen), kunststofverpakkingen die resten van gevaarlijke stoffen bevatten of daarmee zijn verontreinigd en pmd-kunststoffen.

 

§ 2. De aangeboden harde plastics mogen geen verpakkingen van voedingswaren, pmd, verpakkingen van gevaarlijke producten (kga), bouw- en isolatiematerialen, plastic blisters en straps, tuinslang, cd’s, dvd’s en videobanden (restafval) bevatten.

 

Afdeling 2 – Inzameling

 

Artikel 89

§ 1. De inzameling van de harde plastics gebeurt via het recyclagepark.

 

 

1.9. Kurk

Afdeling 1 – Definitie

 

Artikel 90

Voor de toepassing van deze verordening wordt onder kurk verstaan: alle afvalstoffen uit kurk, afkomstig van de normale werking van een particuliere huishouding en/of een vergelijkbare bedrijfsactiviteit, zoals stopsels, deksels, sluitingen, tegels, wandbedekking,…

 

Afdeling 2 – Inzameling

 

Artikel 91

§ 1. De inzameling van kurk gebeurt via het recyclagepark.

 

 

1.10. Landbouwfolies

 

Artikel 92

§ 1.Op het recyclagepark wordt minstens 1 keer per jaar een tijdelijke inzameling van landbouwfolies georganiseerd. De inzameling van landbouwfolies gebeurt in daartoe bestemde tijdelijk geplaatste containers op het recyclagepark, op vooraf aangekondigde tijdstippen. Alleen de landbouwers kunnen landbouwfolies aanleveren.

 

§2. De stevige landbouwfolies die apart ingezameld worden mogen niet worden meegegeven met het

gewoon huisvuil.

 

§3. De landbouwfolies worden aangeboden per pakket van 1 m³. De folies dienen zuiver aangeboden te worden.

 

 

Hoofdstuk XVI – Het recyclagepark

 

Afdeling 1 - Algemeen

 

Artikel 93

Het recyclagepark is een inrichting die tot doel heeft de gescheiden inzameling van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen mogelijk te maken met het oog op de maximale recyclage van deze afvalstoffen.

 

Artikel 94

De intergemeentelijke recyclageparken zijn een netwerk van recyclageparken uitgerust met weegbruggen. Dit netwerk wordt in functie van de uitrol van het Masterplan Recyclageparken jaarlijks uitgebreid binnen het werkingsgebied van EcoWerf.

 

Artikel 95

Aanvullend kan de dienstverlening aangevuld worden met mobiele recyclageparken. De toegang tot deze parken kan door de gemeente worden beperkt tot bepaalde welomschreven doelgroepen (bijv. wijk of woonblok). De ingezamelde fracties zijn vaak beperkter dan op de normale recyclageparken.

 

Artikel 96

§ 1. Het recyclagepark is enkel toegankelijk voor de inwoners van de gemeente en voor de ondernemingen die op het grondgebied van de gemeente gevestigd zijn in zoverre de door hen aangevoerde afvalstoffen vergelijkbaar zijn overeenkomstig de definitie in artikel 1 van deze verordening. De gemeenten hebben de keuze om de ondernemingen al dan niet toe te laten.

 

§ 2. De parkwachter kan te allen tijde het identiteitsbewijs van de bezoekers opvragen om te verifiëren of de bezoeker een inwoner van de gemeente is, dan wel een onderneming is die op het grondgebied van de gemeente is gevestigd. Indien de bezoeker dit niet kan aantonen, dan kan de toegang tot het recyclagepark ontzegd worden.

 

§ 3. Het recyclagepark is geopend op de door de opdrachthoudende vereniging EcoWerf bepaalde data en openingsuren. Buiten de openingsuren is het recyclagepark niet toegankelijk voor personen vreemd aan de dienst.

 

§ 4. Vrachtwagens en tractoren zijn niet toegelaten op het recyclagepark. De gemeente kan toelating verlenen aan tractoren. Bestelwagens met aanhangwagens mogen niet langer dan 9 m zijn en het brutogewicht van 10 ton niet overschrijden.

 

Afdeling 2 - Gebruik van het recyclagepark

 

Artikel 97

§ 1. Op het recyclagepark mogen de hierna vermelde, vooraf maximaal gesorteerde huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen aangeboden worden. De afvalstoffen mogen slechts na goedkeuring van de aanwezige parkwachter, enkel in de daartoe voorbestemde en van een duidelijke vermelding voorziene container, recipiënt of opslagruimte gedeponeerd worden.

1.Papier en karton

2.Hol glas (wit en gekleurd glas gescheiden)

3.Bouw- en sloopafval: inert bouwpuin

4.Gebonden asbesthoudend afval

5.Pmd

6.Textiel en lederwaren

7.Oude metalen (metalen gemengd)

8.Groenafval: snoeihout en haagscheersel, gras- en bladafval, boomstronken

9.Houtafval

10.Afgedankte elektrische en elektronische apparaten (aeea)

11.Klein gevaarlijk afval (kga)

12.Grofvuil

13.Herbruikbare goederen

14.Eps (piepschuim)

15.Harde plastics

16.Zachte plastics

17.Vlak glas

18.Kurk

18.Landbouwfolies

 

§ 2. De parkwachter heeft het recht alle maatregelen te nemen voor de controle van de aangeboden afvalstoffen en kan hiertoe de recipiënten laten openen en ledigen. Indien de parkwachter zijn/haar goedkeuring niet geeft aan de verwijdering van de aangeboden afvalstoffen via het recyclagepark, dient de aanbieder deze terug mee te nemen om ze op een andere verantwoorde manier te verwijderen.

 

Artikel 98

Tijdens de openingsuren is het recyclagepark permanent onder toezicht van de parkwachter.

 

Artikel 99

§ 1. Het is de parkwachter toegestaan de aanbrengers van afvalstoffen buiten de omheining te laten wachten indien er zich reeds teveel mensen op het recyclagepark bevinden, evenals in functie van een goede verkeersregeling op het recyclagepark.

 

§ 2. Kinderen jonger dan 12 jaar dienen vergezeld te zijn door een volwassen begeleider.

 

§ 3. Het is verboden dieren te laten rondlopen op het recyclagepark.

 

Artikel 100

§ 1. De afvalstoffen dienen gesorteerd te worden aangeboden, teneinde de verblijfsduur van de bezoekers op het terrein te beperken. De snelheid van de voertuigen is beperkt tot 5 km/uur. De motor dient stilgelegd te worden bij het lossen van de afvalstoffen. De bezoekers en de ophalers zijn ertoe gehouden de aanwijzingen van de parkwachter te volgen.

 

§ 2. Eens de afvalstoffen in de daartoe voorziene container worden gevoegd, mogen deze afvalstoffen niet meer opnieuw door een bezoeker van het recyclagepark worden meegenomen.

 

§ 3. Bezoekers met gebonden asbestafval dienen deze zelf voorzichtig te deponeren in de hiervoor voorziene asbestzakken. Stofverspreiding moet maximaal voorkomen worden. Er mag op het recyclagepark geen enkele bewerking op het asbestafval worden uitgevoerd.

Het aanleveren van gebonden asbestafval kan onderworpen zijn aan een online reservatiesysteem. Indien dit systeem actief is kan enkel met reservatie het asbestafval aangeleverd worden.

 

Artikel 101

§ 1. De gebruikers van het recyclagepark moeten de omgeving van de containers en de overige ruimte van het terrein steeds rein houden. Zij kunnen door de parkwachter verzocht worden het door hen bevuilde terrein te reinigen.

 

§ 2. Tijdens de sluitingsuren van het recyclagepark is het verboden om afval voor de toegangspoorten te deponeren of over de omheining op het recyclagepark te gooien. Dergelijke handelingen worden gelijkgesteld met sluikstorten.

 

Artikel 102

§ 1. Op het recyclagepark is het verboden te roken (uitgezonderd in de aangeduide rokerszone) of om op enige andere wijze vuur te maken. Het is verboden om enige beschadiging aan te brengen aan de omheining, containers, gebouwen, beplantingen of uitrusting.

 

§ 2. Het publiek betreedt het recyclagepark op eigen verantwoordelijkheid. De gemeente of intergemeentelijke samenwerking is niet aansprakelijk voor eventuele beschadiging van persoonlijke goederen, diefstal of lichamelijke letsels.

 

 

Hoofdstuk XVII – Gebruik van een gehuurde afzetcontainer

 

Artikel 103

De inwoner die naast de reguliere inzameling zich wil ontdoen van afvalstoffen via een afzetcontainer, dient hiervoor steeds toelating te vragen aan het college van burgemeester en schepenen. Het is de inwoner zelf die deze toelating moet aanvragen. Deze aanvraag kan niet overgedragen worden aan de containerfirma die de container plaatst. De toelating kan gepaard gaan met een tijdelijk parkeerverbod.

 

Artikel 104

Indien de afzetcontainer op de openbare weg geplaatst wordt, moet de betrokken container voorzien zijn van rode en witte strepen aan de voor- en achterkant en dit over minstens 1 vierkante meter per kant. Een verkeersbord met symbool D1 moet voorzien worden boven de container en een oranjegeel knipperlicht dient aangebracht te worden boven dit verkeersbord.

 

Artikel 105

De toelating moet toegekend zijn, alvorens de afzetcontainer door de containerfirma mag geleverd worden. De termijnen (begin- en einddatum) van deze toelating moeten gerespecteerd worden. Indien de container niet is verwijderd tegen de dag zoals bepaald in de toelatingsbeslissing dan zal de gemeente de inwoner die de aanvraag heeft ingediend hiervoor aansprakelijk stellen.

 

 

Hoofdstuk XVIII – Handhaving en Strafbepalingen

 

Artikel 106

§ 1. Wanneer afvalstoffen worden achtergelaten op een wijze of op een plaats in strijd met deze verordening kan de burgemeester jegens de overtreder de onmiddellijke opruiming van de in artikel 5, § 1 bedoelde afvalstoffen bevelen. Dit bevel wordt per aangetekend schrijven aan de overtreder bezorgd. De overtreder beschikt over een termijn van maximum één week, te rekenen vanaf de ontvangst van het bevel van de burgemeester. Indien de overtreder weigert de afvalstoffen binnen de door de burgemeester vastgestelde termijn te verwijderen, is de gemeente gemachtigd ambtshalve en op kosten van de overtreder, de betrokken afvalstoffen op te ruimen of te laten opruimen.

 

§ 2. Indien geen overtreder kan aangeduid worden, kan de burgemeester jegens de eigenaar van het perceel waarop afvalstoffen werden achtergelaten in strijd met deze verordening de onmiddellijke verwijdering van de in artikel 5§1 bedoelde afvalstoffen bevelen. Dit bevel wordt per aangetekend schrijven aan de eigenaar bezorgd. De eigenaar beschikt over een termijn van maximum één week, te rekenen vanaf de ontvangst van het bevel van de burgemeester. Indien de eigenaar weigert de afvalstoffen binnen de door de burgemeester vastgestelde termijn te verwijderen, is de gemeente gemachtigd ambtshalve en op kosten van de eigenaar, de betrokken afvalstoffen op te ruimen of te laten opruimen.

 

§ 3. Indien alsnog een overtreding wordt vastgelegd, kan de in artikel 7, § 3 bedoelde eigenaar de kosten van de verwijdering van de in artikel 5, § 1. bedoelde afvalstoffen verhalen op de overtreder.

 

§ 4. Ongeacht artikel 7, § 2 en 3 is de gemeente gemachtigd ambtshalve en op kosten van de overtreder, de betrokken afvalstoffen op te ruimen of te laten opruimen, wanneer de afvalstoffen worden achtergelaten op een wijze of een plaats in strijd met deze politieverordening of met andere wettelijke bepalingen.

 

§ 5. Naar aanleiding van een ambtshalve verwijdering, overeenkomstig artikel 7, § 2, § 3 en § 5, kan de burgemeester gemeentelijke ambtenaren de opdracht geven het afval grondig te onderzoeken teneinde de identiteit van de overtreder te achterhalen.

 

§ 6. Wanneer een overtreding van een bepaling is begaan met een motorvoertuig, wordt bij afwezigheid van de identificatie van de bestuurder het proces-verbaal ten laste gelegd van de houder van de kentekenplaat van het voertuig. De houder van de kentekenplaat mag met alle middelen aantonen wie op het ogenblik van de feiten met het voertuig reed. Zo de door de houder van de kentekenplaat aangeduide persoon de inbreuk niet afdoende weerlegt of ontkent, wordt het procesverbaal hem ten laste gelegd.

 

Artikel 107

§ 1. In geval van overtreding van dit reglement kan de politie de overtreder aanmanen om de nietreglementaire toestand ongedaan te maken. De politie is bevoegd voor de vaststelling van alle overtredingen vervat in dit politiereglement.

 

§ 2. De inbreuken op deze verordening worden gestraft met een gemeentelijke administratieve geldboete zoals bedoeld in artikel 119bis van de Gemeentewet, voor zover wetten, besluiten, decreten, algemene en provinciale reglementen of verordeningen niet in andere straffen voorzien. Overeenkomstig de wet van 24 juni 2013 kunnen volgende administratieve sancties worden opgelegd: 1° een administratieve geldboete die maximaal 175 euro of 350 euro bedraagt, naargelang de  overtreder minderjarig of meerderjarig is;

2° de administratieve schorsing van een door de gemeente verleende toestemming of vergunning; 3° de administratieve intrekking van een door de gemeente verleende toestemming of vergunning; 4° de tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van een inrichting.

 

§ 3. Alternatieve maatregelen voor de administratieve geldboete bedoeld in § 2 zijn:

1° de gemeenschapsdienst, gedefinieerd als zijnde een prestatie van algemeen belang uitgevoerd door de overtreder ten gunste van de collectiviteit;

2° de lokale bemiddeling, gedefinieerd als zijnde een maatregel die het voor de overtreder mogelijk maakt om, door tussenkomst van een bemiddelaar, de veroorzaakte schade te herstellen of schadeloos te stellen of om het conflict te doen bedaren.

 

§ 4. De administratieve sanctie is proportioneel in functie van de zwaarte van de feiten die haar verantwoorden en in functie van de eventuele herhaling. Herhaling bestaat wanneer de overtreder reeds werd gesanctioneerd voor eenzelfde inbreuk binnen de vierentwintig maanden voorafgaand aan de nieuwe vaststelling van de inbreuk. De vaststelling van meerdere samenlopende inbreuken op dezelfde reglementen of verordeningen, geeft aanleiding tot één enkele administratieve sanctie, in verhouding tot de ernst van het geheel van de feiten.

 

 

Hoofdstuk XXI – Slotbepalingen

 

Artikel 108

§ 1. De bepalingen (hoofdstuk X en art. 99, § 1, 16°) inzake de zachte plastics hebben slechts werking tot en met 28 februari 2021.

 

§ 2. Vanaf 1 maart 2021 wordt de definitie in art. 47, § 1 uitgebreid met de volgende afvalsoorten: schaaltjes, vlootjes en bakjes, potjes en tubes, folies, zakjes, drank- en conservenblikken, spuitbussen voor voedingsmiddelen of cosmetica, bakjes en schaaltjes, deksels en doppen.

 

 

Artikel 2:

Deze verordening zal bekend gemaakt worden overeenkomstig de artikels  286, 287 en 288 van het Decreet Lokaal Bestuur.

Een afschrift van deze verordening wordt conform artikel 119 van de Nieuwe Gemeentewet, dadelijk toegezonden aan de Deputatie, aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank. Ter kennisgeving zal eveneens een afschrift worden toegezonden aan de OVAM.

 

Artikel 3:

§1. Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2021.

 

§2. Volgende besluiten van de gemeenteraad worden opgeheven:

          Besluit van de gemeenteraad van 26 maart 2018 houdende politiereglement betreffende het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen;

          Besluit van de gemeenteraad van 24 september 2018 houdende aanpassing politiereglement betreffende het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen;

          Besluit van de gemeenteraad van 29 april 2019 houdende aanpassing politiereglement betreffende het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen.

 

Artikel 4: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 27/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 december 2020

CONTANTBELASTINGREGLEMENT VOOR DE INZAMELING EN VERWERKING VAN HUISHOUDELIJK AFVAL EN DAARMEE VERGELIJKBAAR BEDRIJFSAFVAL, DIT ZOWEL VOOR DE HUIS-AAN-HUIS INZAMELING, INZAMELING VIA SORTEERSTRATEN, INZAMELING OP AFROEP, ALS DE INZAMELING OP HET RECYCLAGEPARK

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Volgend contantbelastingreglement voor de inzameling en verwerking van het huishoudelijk afval en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval dit zowel voor de huis-aan-huis inzameling, inzameling via sorteerstraten, inzameling op afroep, als de inzameling op het recyclagepark wordt goedgekeurd.

 

Artikel 1

§ 1. Voor de aanslagjaren 2021 tot en met 2025 wordt een contantbelasting gevestigd voor:

1)de huis-aan-huis inzameling van het gewoon huisvuil, het pmd-afval, het gft-afval, de zachte plastics en grofvuil (en het daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval);

2)de inzameling van op het recyclagepark aangeboden afvalstoffen;

3)de inzameling van het gewoon huisvuil, het pmd-afval, het gft-afval en papier en karton via sorteerstraten.

 

§ 2. Definities algemeen:

 

          Aansluitpunt  (ASP):

 

1) iedere entiteit (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente mét een woonfunctie, waarin een particulier huishouden gevestigd is dat op basis van inschrijving in het bevolkingsregister of het vreemdelingenregister van de gemeente zowel huisvuil, grofvuil,  pmd, gft en papier en karton ter inzameling kan aanbieden

 

2) iedere entiteit (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente mét een woonfunctie, waarin een particulier huishouden gevestigd is dat op basis van een machtiging van de gemeente zowel huisvuil, grofvuil, pmd, gft en papier en karton ter inzameling kan aanbieden

 

3) iedere entiteit (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente waarin een instelling van openbaar nut, een school, een vereniging die deel uitmaakt van de gemeentelijke cultuur-, sport- of jeugd-, senioren- of milieuraad, gevestigd is, die op basis van een machtiging van de gemeente zowel huisvuil, grofvuil,  pmd, gft en papier en karton ter inzameling kan aanbieden.

 

          Aansluitpunt commercieel:

Iedere entiteit (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente met een commerciële functie, waarin beroepsactiviteiten worden ontplooid (vrij beroep, handel, zorgactiviteiten,…) die op basis van de inschrijving in het bevolkingsregister/handelsregister van de gemeenten zowel huisvuil, grofvuil, pmd, gft en papier en karton ter inzameling kan aanbieden.

 

De juiste oppervlakte van het commercieel aansluitpunt wordt vastgesteld hetzij op basis van de goedgekeurde bouwvergunning, hetzij op basis van de afgesloten huurovereenkomst.

 

          Aorta: de databank waarin EcoWerf per gezin of per onderneming registreert:

  • de relevante identificatiegegevens van het gezin of de onderneming en de referentiepersoon van het betrokken gezin of onderneming
  • de relevante DifTar-gegevens inzake inzameling en verwerking van huishoudelijk afval en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval, individueel en gedifferentieerd per afvalstroom, zodat ze afzonderlijk kunnen getarifeerd worden. De relevante gegevens zijn onder meer de aard van de aangeboden afvalstof, het gewicht ervan en het aantal afvalbewegingen.

 

Om toegang te krijgen tot de recyclageparken, moeten de gezinnen of ondernemingen op het grondgebied van de gemeente zich laten registreren. De registratie kan gebeuren bij de bevoegde gemeentedienst. Voor zover de gegevens van het gezin zijn opgenomen in het rijksregister (via het bevolkings- of vreemdelingenregister) is er geen afzonderlijke registratie vereist, maar voert EcoWerf de registratie uit op basis van deze gegevens.

 

Voor elk gezin of elke onderneming zoals omschreven in dit reglement is een registratie verplicht en is er maximaal één registratie mogelijk.

 

Per gezin of per onderneming in het bedieningsgebied wordt er in Aorta een formulier aangemaakt. Het formulier omvat voor het gezin of de onderneming de vermelding van de referentiepersoon, het adres, een bankrekeningnummer, een detail van de diensten waarvan gebruik kan worden gemaakt, een rekenstaat, het rijksregisternummer of nummer van het vreemdelingenregister van de referentiepersoon, het ondernemingsnummer, en het EcoWerf-klantennummer. Er wordt geregistreerd of het formulier wordt aangemaakt voor een gezin, een tweede verblijf (met een ander verzendadres), een gemeenschap of voor een onderneming, vereniging, school, gemeentelijke overheid of andere overheid. Indien de referentiepersoon bereid is deze gegevens te verstrekken, vermeldt het formulier ook een telefoonnummer en een e-mailadres van het gezin of de onderneming.

 

Op basis van het bedrag van de rekenstaat in de databank en in functie van de beschikbare diensten wordt bepaald of er aan de belastingplichtige betalingsuitnodigingen verstuurd worden en of de belastingplichtige in de voorwaarden verkeert om dienstverlening inzake inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval te ontvangen.

 

De gegevens van Aorta kunnen door EcoWerf worden aangewend voor het versturen van betalingsuitnodigingen.

 

Wanneer er niet langer beroep wordt gedaan op enige dienst inzake verwerking van huishoudelijke afvalstoffen en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval wegens verhuis of overlijden, en dit door de gemeente gemeld wordt aan EcoWerf, zal EcoWerf de toegangskaart blokkeren of niet langer een toegangsmachtiging aan de identiteitskaart verlenen. Op vraag van de burger kan het eventuele onbestede tegoed op het rekeningnummer van de referentiepersoon terug betaald worden.

 

          DifTar-rekening: de individuele rekening die per gezin of per onderneming in de databank wordt bijgehouden en waarop afzonderlijk worden ingeschreven:

-                       de volgens dit reglement verschuldigde contantbelasting;

-                       de volgens dit reglement verschuldigde kohierbelasting;

De rekenstaat geeft op elk ogenblik getrouw weer wat de schuld of het tegoed is van het gezin of de onderneming.

 

          Gebruikersgroep:  een selectie van aansluitpunten die op basis van het domicilieadres geselecteerd worden, een elektronische toegangsbadge toegewezen krijgen en op deze wijze toegang krijgen tot een sorteerstraat en/of recyclagepark(en).

 

          Ondergrondse afvalcontainer: een ondergronds inzamelrecipiënt, voorzien van een inwerpzuil met, afhankelijk van de aangeboden fractie een aangepaste inwerpopening. De container is voorzien van een elektronisch te openen deksel, enkel te openen bij aanbieding van een door EcoWerf gevalideerde toegangsbadge.

 

          Referentiepersoon: de meerderjarige persoon die in Aorta als referentiepersoon voor het gezin of de onderneming wordt vermeld. Als de registratie gebeurt:

                  voor een gezin, wordt van rechtswege de persoon die, volgens de opgave van het         rijksregister, als referentiepersoon van het gezin, vermeld staat in het bevolkingsregister of vreemdelingenregister, ook geregistreerd als referentiepersoon in de databank

                    voor een onderneming is het een meerderjarige natuurlijke persoon die geacht wordt de onderneming rechtsgeldig te vertegenwoordigen.

 

          Recyclagepark: een bij toepassing van VLAREMA vergunde inrichting waar particulieren en eventueel ook bedrijven onder toezicht van op vastgestelde dagen en uren bepaalde gesorteerde huishoudelijke afvalstoffen en eventueel met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen kunnen deponeren.

 

          Sorteerstraat: een combinatie van (ondergrondse afvalcontainers) ten behoeve van de inzameling van de fracties restafval, pmd, gft en papier & karton.

 

          Toegangskaart: elektronische badge op naam van de referentiepersoon die bij aanbieding toegang verleent tot de sorteerstraat en/of recyclagepark(en). De badge registreert de gebruiker en het volume of het gewicht van de aangeboden fractie. Elke gebruiker en bij uitbreiding ook de badge maakt deel uit van een door EcoWerf gedefinieerde gebruikersgroep.

 

§ 3. Definities afvalfracties:

 

          Afgedankte elektrische en elektronische apparaten: Apparaten die elektrische stromen of elektronische velden nodig hebben om naar behoren te kunnen werken, en apparaten voor het opwekken, overbrengen en meten van die stromen en velden, die onder een van de categorieën, vermeld in artikel 3.4.4.2 van het VLAREMA, vallen en die bedoeld zijn voor gebruik met een spanning van maximaal 1000 volt bij wisselstroom en 1500 volt bij gelijkstroom. Daarin zijn ook alle onderdelen, subeenheden en verbruiksmaterialen begrepen die deel uitmaken van het product op het moment dat het wordt afgedankt. De volgende apparaten vallen niet onder deze definitie: apparaten die deel zijn van andere elektrische apparatuur, apparatuur die verband houdt met de bescherming van de wezenlijke belangen van de veiligheid van lidstaten, wapens, munitie en oorlogsmateriaal, tenzij het gaat om producten die niet specifiek voor militaire doeleinden zijn bestemd, en grote, niet-verplaatsbare industriële installaties van elektrische en elektronische gereedschappen en tuingereedschappen.

 

          Asbestcement: Alle voorwerpen uit gebonden asbest zoals eternieten golfplaten, schaliën, vlakke eterniet … ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van losse asbest, plastic golfplaten, …

 

          Boomstronken : Alle boomstronken die na ontdaan te zijn van wortels en aarde kunnen worden ingezet in de groencompostering en/of kunnen worden verhakseld voor hergebruik.

 

          Bouwafval : Zuivere steenslag, betonblokken, versteende cement, gips, kalk, plaasterplaten (o.a. Gyproc), asbest-cementplaten (o.a. Eternit) , cellenbeton (o.a. Ytong), keramiek, asfalt van opritten, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van grote hoeveelheden bouwafval, beton vermengd met ijzer, glas, hout en/of aarde.

 

          Cellenbeton: Alle schuimbeton ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit.

 

          E.P.S.: Zuiver witte piepschuim ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit met uitzondering van gekleurd piepschuim, verpakkingschips, verpakkingspiepschuim afkomstig van voedingsmiddelen, vervuild piepschuim, styrofoamplaten,…

 

          Frituurolie en afgelaten motorolie: Alle soorten smeerolie en/of industriële olie, op minerale of synthetische basis ontstaan door de werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit in het bijzonder afgewerkte motorolie, frituurolie, met uitzondering van grote hoeveelheden motorolie, olie met pcb’s of andere giftige stoffen.

 

          Gips en kalk: Bouwafval uit gips en kalk zoals gipsplaten, kalk, gips, bezetsel … ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van cement, stenen, asfalt,…

 

          Glas: Hol glas en vlak glas ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteiten, ontdaan van dopsels, deksels en sluitingen, met uitzondering van vuurvaste voorwerpen en hittebestendig glas, gewapend glas, kristal, opaal glas, rookglas, autoruiten, plexiglas, gloeilampen, spaarlampen, tl-lampen, stenen, tegels, porselein, aardewerk, beeldbuizen van tv’s,…

-                  Hol glas  betreft alle lege glazen flessen en bokalen van dranken, fruit en groenten, voedingswaren, confituren, sausen...

-                  Vlak glas betreft vlak glas uit de bouwsector, zoals venster- en deurglas en glas van gevelelementen. Hieronder valt niet het gelaagd glas (bijv. van voertuigen), loodglas, hittebestendig glas (bijv. pyrex, glas van kacheltjes), glas van zonnepanelen…

 

          Gras- en bladafval : Alle vers gazonmaaisel en bladeren afkomstig van normaal tuinonderhoud, met uitzondering van oud en rot gazonmaaisel en gras vermengd met grond.

 

          Groenafval: Organisch composteerbaar afval zoals plantenresten, haagscheersel, snoeihout, bladeren, organisch afval uit parken en plantsoenen, boomstronken, gazon - en wegbermmaaisel en kerstbomen, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit.

 

          Groente-, fruit- en tuinafval (gft): Organisch composteerbaar afval zoals schillen en resten van fruit (ook citrusvruchten), groenten en aardappelen; dierlijk en plantaardig keukenafval en etensresten; broodresten; koffiedik en papieren koffiefilters; papier van keukenrol; noten en pitten; vlees- en visresten, schaaldierresten (uitgezonderd mosselschelpen, oesterschelpen …); vaste zuivelproducten (kaasresten); eieren en eierschalen; fijn tuin- en snoeiafval (bladeren, gras, onkruid, haagscheersel, versnipperd snoeihout …); kamer- en tuinplanten; schaafkrullen en zaagmeel van onbehandeld hout; mest van kleine huisdieren (cavia, konijn). Dit alles ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of uit een bedrijfsactiviteit die vergelijkbaar is met een huishouden.

 

          Grofvuil: Alle huishoudelijke afvalstoffen en voorwerpen die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding of ermee vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen en die omwille van de omvang, de aard en/of het gewicht niet in het recipiënt voor de huisvuilinzameling kunnen worden aangeboden, met uitzondering van: papier en karton, textiel, glas, kga (Klein Gevaarlijk Afval), gft (groenten, tuin– en fruitafval) en organisch-biologisch vergelijkbaar bedrijfsafval, pmd, oude metalen, houtafval, snoeihout en groenafval, afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA), autobanden, steenachtige fracties van bouw - en sloopafval en andere selectief ingezamelde afvalstoffen.

 

          Harde plastics:  Alle zuivere harde plastics zoals deuren, rolluiken, buizen, dakgoten, tuinmeubelen, bloempotten, plastic kleerhangers, speelgoed, wasmanden, emmers ... ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van plastic flessen en flacons (pmd), verpakkingen van gevaarlijke producten (kga), bouw- en isolatiematerialen, tuinslang, verpakkingen van voedings- waren, plastic blisters en straps, cd’s, dvd’s en videobanden (restafval),...

 

          Herbruikbare goederen: Alle door de normale werking van een particuliere huishouding ontstane afvalstoffen die worden aanvaard door het erkend Kringloopcentrum en geschikt kunnen worden gemaakt voor hergebruik, zoals meubelen, kleding, kleine huisraad, boeken, elektronische informatiedragers, speelgoed,…

 

          Huishoudelijk afval : Alle afvalstoffen die ontstaan door de normale werking van de particuliere huishouding en/of afvalstoffen ontstaan door een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit.

 

          Keramiek: Alle keramiek ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit zoals wc-potten, lavabo’s, tegels, stenen borden en tassen, porselein,… met uitzondering van steenafval.

 

          Klein Gevaarlijk Afval (KGA): De afvalstoffen zoals opgesomd in artikel 5.2.2.1. van het VLAREMA. 

 

          Kurk: Alle afvalstoffen uit kurk, afkomstig van de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, zoals stopsels, deksels, sluitingen, tegels, wandbedekking,…

 

          Oude Metalen: Alle ferro- en non-ferro metalen voorwerpen ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van ferro- en non-ferroverpakkingen, kga en elektrische en elektronische toestellen.

 

          Papier en karton: Alle dag-, week-, en maandbladen, tijdschriften en periodieken, reclamedrukwerk en ander drukwerk, publicaties, telefoon- en faxgidsen, schrijfpapier, kopieerpapier, computerpapier, boeken en papieren of kartonnen verpakkingen, die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding of ermee gelijkgestelde bedrijfsafvalstoffen, met uitzondering van geolied papier of karton, papier met waslaag, carbonpapier, vervuild papier, vervuilde papieren en kartonnen verpakkingen, papieren voorwerpen waar kunststof of andere materialen in verwerkt zijn, kaarten met magneetbanden, behangpapier, cement-, meststof- en sproeizakken,…

 

          Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons (PMD): Plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen (inclusief kroonkurken) en drankkartons, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit. De aangeboden plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons mogen geen kga, glas, etensresten of andere afvalstoffen bevatten.

 

          Sloophout: Alle zuiver afvalhout afkomstig van constructiewerken, bouwmaterialen, meubilair en grote speeltuigen, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van  geïmpregneerde houtsoorten (tuinmeubelen), hout vermengd met ijzer of glas, treinbilzen.

 

          Snoeihout: Alle hout afkomstig van het normaal onderhoud van de tuin (met een diameter van minder dan 10 cm), haagscheersel.

 

          Steenafval: Zuivere steenslag, (gewapend) beton, versteende cement, betonnen palen … ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van vervuilde steenslag (bv. met grond), asfalt, keramiek, gips en kalk, cellenbeton, asbest,…

 

          Textiel: Alle niet verontreinigde kleding, huishoudlinnen, woningtextiel (gordijnen, overgordijnen, tafelkleden, servetten…), beddengoed, schoeisel, handtassen en lederwaren ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit.

 

          Zachte plastics: Alle zuiver zachte plastics zoals zakjes, draagtassen, blisters (zonder aluminiumfolie), (noppen)folies, kuipjes, vlootjes, (yoghurt)potjes, bloempotjes, plantentrays, speelgoed (zonder batterijen of elektronica) en harde plastics kleiner dan een emmer van 10 liter, met uitzondering van plastic flessen en flacons (pmd), klein gevaarlijk afval (siliconentubes, bussen van detergenten, olievaten, verfpotten), piepschuim, (schuim)rubber, zwembandjes, zilverkleurige folies, pvc, touwen en netten.

 

28° Landbouwfolies: alle plastic folie, zwart, groen, grijs of wit, die in de landbouw gebruikt wordt om materialen af te dekken of te verpakken, met uitzondering van noppenfolie, geperforeerde folie, tuinbouwfolie uit kassen en groeitunnels, opkweekfolie, netten, zeilen en big bags.

 

Artikel  2

De contantbelasting is verschuldigd door de gebruiker op basis van de kostprijs van de specifieke dienstverlening en wordt aangerekend naar gelang van de soort en de hoeveelheid of het gewicht van het afval bij de huis-aan-huis-inzameling, de inzameling via het recyclagepark en de sorteerstraten.

 

Artikel 3

§ 1. Huis-aan-huis inzameling

 

De contantbelasting voor de huis-aan-huis inzameling in functie van de fractie en het gewicht van de ter inzameling en verwerking aangeboden afvalstoffen wordt hieronder weergegeven. De gewichtsmeting is tot op 0,5 kg nauwkeurig.

 

  • Huisvuil

Inzameling en verwerking

 

 

Particulieren (euro)

KMO (euro)

Per kg gewogen huisvuil

0,28

0,28

Per aanbieding 40 L-container

0,55

 

Per aanbieding 120 L-container

0,55

0,55

Per aanbieding 240 L-container

1,10

1,10

Per aanbieding 360 L-container

1,65

1,65

Per aanbieding 1100 L-container

5,59

5,59

Voorrijkost per afroep

75

75

 

Gebruiksrecht container per maand

 

 

Particulieren (euro)

KMO (euro)

40 L-container

0,84

 

120 L-container

0,84

1,84

240 L-container

1,66

2,47

360 L-container

2,47

2,64

1100 L-container

4,58

7,07

Aankoop slot (optioneel)

25

25

 

  • Gft-afval

Inzameling en verwerking

 

Particulieren (euro)

KMO (euro)

Per kg gewogen gft

0,18

0,18

 

Gebruiksrecht container per maand

 

 

Particulieren (euro)

KMO (euro)

40 L-container

0,84

 

120 L-container

0,84

1,84

240 L-container

1,66

2,47

1100 L-container

4,58

7,07

Aankoop slot (optioneel)

25

25

 

  • Pmd

 

Particulieren (euro)

KMO (euro)

Per zak van 60 L

0,15

0,15

 

 

  • Zachte plastics

 

Particulieren (euro)

KMO (euro)

Per zak van 60 L

0,25

0,25

 

  • Grofvuil

 

Particulieren (euro)

KMO (euro)

Voorijkost op afroep

12,50

12,50

Verwerking per begonnen 0,5 m³

7,50

7,50

 

of

 

 

Particulieren (euro)

KMO (euro)

1-persoonsbed

7,50

7,50

2-persoonsbed

15

15

Zetel: 1-zit

7,50

7,50

Zetel: 2-zit

15

15

Zetel: 3-zit

22,50

22,50

Stoel (2 stuks)

7,50

7,50

(Tuin-)tafel

7,50

7,50

 

 

§ 2. Inzameling via sorteerstraat op gewicht

 

De contantbelasting in functie van het gewicht van de ter inzameling en verwerking aangeboden afvalstoffen in een sorteerstraat wordt hieronder weergegeven. De gewichtsmeting is tot op 0,5kg nauwkeurig.

 

Sorteerstraat

Particulier

KMO

Huisvuil (kg)

0,28 €

0,28 €

GFT (kg)

0,18 €

0,18 €

Beheerskost (maand)

3,53 €

7,06 €

 

§ 3. Inzameling via DifTar recyclagepark op volume

 

De contantbelasting in functie van volume van de ter inzameling en verwerking aangeboden afvalstoffen op het recyclagepark wordt hieronder weergegeven.

 

 

Particulieren (euro)

KMO (euro)

Bezoek aan het reyclagepark

- Auto, voetganger, fiets

3,00

6,00

- Aanhangwagen

9,00

18,00

- Bestelwagen

24,00

36,00

Asbestcement, kga, aeea, papier en karton en zachte plastics

Een voertuig dat enkel asbestcement, kga, aeea of papier en karton en zachte plastics aanvoert, heeft gratis toegang

 

Gratis toegangsbeurten per jaar

- 6 toegangsbeurten per

aansluitpunt

- Een personenwagen, fietser

of voetganger wordt

verrekend als 1 gratis

toegangsbeurt

- Een bestelwagen kan geen gebruik maken van de gratis beurten

- Een aanhangwagen wordt

geteld als 3 toegangsbeurten

 

Tarief grote hoeveelheden

Vanaf het 19e bezoek binnen hetzelfde kalenderjaar worden de KMO-tarieven van toepassing op de betrokken particulier

 

 

 

Grofvuil

Particulieren (euro)

KMO (euro)

Verwerking per begonnen 0,5 m³

7,50

7,50

 

of

 

Grofvuil

Particulieren (euro)

KMO (euro)

1-persoonsbed

7,50

7,50

2-persoonsbed

15

15

Zetel: 1-zit

7,50

7,50

Zetel: 2-zit

15

15

Zetel: 3-zit

22,50

22,50

Stoel (2 stuks)

7,50

7,50

(Tuin-)tafel

7,50

7,50

 

landbouwfolies

particulieren (euro)

KMO (euro)

verwerking per begonnen 0,5 m³

4,00

4,00

 

Artikel 4

 

Indien het afval wordt aangeboden door een gezin dan is de belasting hoofdelijk verschuldigd door de referentiepersoon van het gezin en alle meerderjarige leden van het gezin die in de woongelegenheid van de referentiepersoon verblijven.

 

Indien het afval wordt aangeboden door een onderneming of vereniging dan is de belasting hoofdelijk verschuldigd door de referentiepersoon en de onderneming, zijnde iedere natuurlijke – of rechtspersoon die de onderneming uitmaakt of de leden van de vereniging, indien deze geen rechtspersoonlijkheid heeft.

 

Artikel 5

§ 1. De personen die gebruik maken van de door de gemeente voorgeschreven containers zijn de contantbelasting betreffende de inzameling en verwerking verschuldigd op het ogenblik dat de kiepbeweging van de container en het gewicht van het meegegeven afval door de ophaalwagen wordt geregistreerd. De contantbelasting betreffende het gebruik van de container is maandelijks verschuldigd.

 

§ 2. De gebruiker van de sorteerstraat is de contantbelasting betreffende de inzameling en verwerking van afvalstoffen verschuldigd op het ogenblik dat de gebruiker afvalstoffen aanbiedt aan de ondergrondse afvalcontainer en de elektronische toegangskaart van de gebruiker deze beweging registreert. De contantbelasting betreffende het gebruik van de sorteerstraat is maandelijks verschuldigd.

 

§ 3. Iedere gebruiker van een container/sorteerstraat dient vooraf een bedrag te storten op de DifTar-rekening en dit in functie van de gebruikte containers:

 

Aantal en type containers

Voorschot (euro)

1 of meerdere 40 L- of 120 L-containers of een particuliere gebruiker van een sorteerstraat

50,00

per container van 240 L of een niet-particuliere gebruiker van een sorteerstraat

100,00

per container van 1.100 L of per set van 3 360 L containers

500,00

 

§ 4. Bij elke registratie van een kiepbeweging en het gewicht van het meegegeven afval of in geval van sorteerstraat bij een gewichtsmeting, zal de contantbelasting zoals bepaald in artikel 3, in mindering worden gebracht van het vooraf betaald bedrag. De contantbelasting zal worden afgerond tot op 2 cijfers na de decimaal.

 

Artikel 6

§ 1.Iedere referentiepersoon die geregistreerd staat in Aorta beschikt over een DifTar-rekening waarmee voor bepaalde dienstverleningen van EcoWerf betaald kan worden.

 

Zodra het beschikbare bedrag lager is dan 10,00 euro wordt een  betalingsuitnodiging gestuurd naar de referentiepersoon. Het aanzuiveren van de DifTar-rekening is mogelijk door betaling via overschrijving of door betaling met Bancontact in het recyclagepark.

 

De containers zullen niet meer geledigd worden of de sorteerstraat zal niet meer toegankelijk zijn van zodra de vervaldatum van de herinnering is verlopen en het beschikbare bedrag lager is dan 0 euro.

 

Indien de niet geledigde container niet tijdig wordt binnengehaald, kan die door of in opdracht van de gemeente worden geledigd aan het tarief vastgelegd in het gemeentelijk retributiereglement op het opruimen van sluikstort.

 

Bij afmelding (verhuis, overlijden, …) wordt de DifTar-rekening gesloten en wordt het nog beschikbare bedrag teruggestort op rekeningnummer van de begunstigde, tenzij de begunstigde nog een openstaande schuld heeft aan de gemeente. Een eindafrekening wordt afgeleverd aan de begunstigde.

 

§ 2. De personen die gebruik maken van de voorgeschreven pmd-zakken en zakken voor de inzameling van zachte plastics zijn de contantbelasting verschuldigd bij de aankoop ervan op de door de gemeente vastgestelde plaats(en).

 

§ 3. Indien het saldo van de DifTar-rekening ontoereikend is en de vervaldatum van de herinnering nog niet verlopen is, zal de bezoeker van het recyclagepark hierop attent gemaakt worden en nog slechts één maal de mogelijkheid hebben om het tarief voor betalende fracties via de DifTar-rekening te betalen. In dit geval zal ook steeds gevraagd worden om de DifTar-rekening aan te zuiveren met een minimaal bedrag dat gelijk is aan de schuld.

 

Indien het saldo van de DifTar-rekening ontoereikend is en de vervaldatum van de herinnering is verlopen, zal bij de ingang gevraagd worden om de DifTar-rekening aan te zuiveren met een minimaal bedrag dat gelijk is aan de schuld. Indien het saldo niet wordt aangezuiverd zal hij/zij geen toegang krijgen. Men zal ook geen gebruik meer kunnen maken van de inzameling op afroep tot het saldo werd aangezuiverd.

 

§ 4. Voor de vervanging van een verloren, beschadigde en/of gestolen toegangskaart of een extra toegangskaart wordt een contantbelasting gevraagd van € 5,00. Dit bedrag zal aangerekend worden via de DifTar-rekening.

 

Niet-inwoners of toekomstige inwoners van de gemeente kunnen, voor het aanbrengen van afval afkomstig vanuit de gemeente, een kaart voor het recyclagepark aanvragen bij het gemeentebestuur. De kaarten worden uitgeleend voor een periode van maximum 3 weken, tegen een waarborg van 50,00 euro.

 

 

Artikel 7

Bij ontstentenis van betaling wordt de contantbelasting conform artikel 4, § 7 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen omgezet in een kohierbelasting.

 

Door de opname in een kohier verkrijgt de belasting vanaf dan alle kenmerken van een kohierbelasting, met inbegrip van een betalingstermijn van twee maanden en een bezwaartermijn van drie maanden vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.

 

De belasting is persoonsgebonden waardoor de gemeente de mogelijkheid heeft om gebruik te maken van het positief saldo op een ander particulier ASP betreffende dezelfde persoon/referentiepersoon om het negatief saldo aan te zuiveren, alvorens over te gaan tot inkohiering.

 

 

Artikel 8

De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan een bezwaar op afgiftebewijs indienen tegen deze contantbelasting bij het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de datum van de contante inning/aanrekening op de DifTar-rekening.

 

Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding gestuurd, binnen vijftien kalenderdagen na indiening ervan.

 

Het bezwaar wordt behandeld volgens de bepalingen van artikel 9, § 4 en 5 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen. De kennisgeving van de beslissing zal de instantie vermelden waarbij, en de termijn waarbinnen, er tegen de beslissing beroep kan aangetekend worden conform artikel 10 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Artikel 9

Deze belasting zal definitief zijn indien geen tijdige dan wel ontvankelijke bezwaren ingediend werden.

 

Artikel 10

§ 1. Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2021.

 

§ 2. De bepalingen (art. 1, § 1 ,1°, art. 1, § 3, 27°, art. 3, § 1, d) en art. 6, § 2)  inzake de zachte plastics hebben slechts werking tot en met 28 februari 2021.

 

Vanaf 1 maart 2021 wordt de definitie in art. 1, § 3, 22° uitgebreid met de volgende afvalsoorten: schaaltjes, vlootjes en bakjes, potjes en tubes, folies, zakjes, drank- en conservenblikken, spuitbussen voor voedingsmiddelen of cosmetica, bakjes en schaaltjes, deksels en doppen.

 

Artikel 2: Het gemeenteraadsbesluit van 28 september 2020 houdende Contantbelastingreglement voor de inzameling en verwerking van het huishoudelijk afval en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval, dit zowel voor de huis-aan-huis inzameling, op afroep, via sorteerstraten als de inzameling op het recyclagepark  wordt opgeheven per 1 januari 2021.

 

Artikel 3: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 27/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 december 2020

GOEDKEURING SAMENWERKINGSOVEREENKOMST PROJECT LOKET ONDERHOUD BUITENGEBIED NOORD-HAGELAND

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Volgende samenwerkingsovereenkomst Loket Onderhoud Buitengebied Noord-Hageland

wordt goedgekeurd:

 

Promotor :

Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw

Oudepastoriestraat 22

3390 Tielt-Winge

016 63 59 54

Contactpersoon: Wim Boonen

wim.boonen@rlnh.be

Ondernemingsnummer: 0462.581.716

 

Partner

Gemeente Bekkevoort

Eugeen Coolstraat 17

3460 Bekkevoort

013 46 05 75

Contactpersoon: Hilde Verheyden

hilde.verheyden@bekkevoort.be

 

 

Samenwerkingsovereenkomst

De gemeente Bekkevoort beschouwt het project “Loket Onderhoud Buitengebied Noord-Hageland” als waardevol en de vooropgestelde resultaten sluiten aan bij de doelstellingen en taakstelling van de gemeente rond landschapsbeheer. De gemeente Bekkevoort zal zijn medewerking verlenen aan dit project, door relevante overlegvergaderingen bij te wonen en de nodige informatie te laten doorstromen voor inventarisatie en opmaak van de visie voor de vooropgestelde deelgebieden. Daarnaast zal de gemeente samen met de promotoren en de partners die betrokken zijn bij dit project de instrumenten die zij ter beschikking heeft voor landschapsonderhoud (b.v. INL-teams) mee inzetten om in de focuszones te komen tot een efficiënte afstemming van het beheer.

De gemeente voorziet hiervoor een bijdrage van €5000 per volledig projectjaar.

2020: €2500

2021: €5000

2022: €2500


Periode:

1/7/2020 –30/06/2022

 

Samenvatting van het project

Kader en concept van een Loket Onderhoud Buitengebied (LOB)

Op Vlaams niveau gaat de aanleiding voor dit project terug tot 2006 waar de toenemende vraag naar beheer en opwaardering van het platteland op de agenda van het lnterbestuurlijk Plattelandsoverleg (IPO) werd gezet. Belangrijkste conclusies van dit overleg waren: de uitvoering van het onderhoud gebeurt versnipperd door verschillende instanties; de opname en realisatie van het onderhoud gebeurt ten dele gebiedsdekkend en ten dele niet; er is duidelijk vraag naar een betere regie, meer coördinatie en visie en financiële middelen ter uitvoering van het onderhoud.

De IPO themagroep 'onderhoud landschappelijke en recreatieve infrastructuur' werkte een beleidsaanbevelingsnota uit. De nota omschrijft de faciliterende rol die een instrument 'Loket Onderhoud Buitengebied' (LOB) hierin kan opnemen. Het beheer van landschappelijke en recreatieve infrastructuur op een efficiënte wijze organiseren gebeurt best via een instrument op bovengemeentelijk niveau dat zoveel mogelijk ingebed wordt in bestaande samenwerkingsverbanden. De hoofdtaak van het LOB is te komen tot een coördinatie van dit beheer.

Met dit project willen de betrokken partners een LOB in Noord Hageland uitbouwen, vertrekkend van een pilootproject in 3 gemeenten in het werkingsgebied van Regionaal Landschap Noord-Hageland en vanuit 3 thema’s. Die thema’s zijn holle wegen, recreatieve ontsluiting en bermbeheer. Hierbij is het de intentie om dit LOB na afloop van het project stapsgewijs verder uit te bouwen voor de hele regio. Enerzijds een verbreding naar bijv. beheerplannen holle wegen in de andere gemeenten binnen het werkingsgebied Noord-Hageland, anderzijds ook een uitbreiding naar andere beheermaatregelen in het buitengebied.

Een efficiënte en complementaire inzet van instrumenten (uitvoerders van beheer) en financiële middelen (beheerovereenkomsten, groenjobs,…) zijn daarbij de hoofddoelstellingen.

 

Van een versnipperd landschapsbeheer buitengebied naar een complementair partnership

Momenteel zijn verschillende actoren actief in het landschapsbeheer en het landschapsonderhoud.

  • Gemeenten: inzet van de Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen (INL) van IGO en gemeentelijke groendienst
  • landbouwers (bijv. i.k.v. beheerovereenkomsten die afgesloten werden met de Vlaamse Landmaatschappij), al dan niet verenigd in zgn. ‘Agrobeheergroepen’
  • regionale landschappen (deels onrechtstreeks via vormingstrajecten voor eigenaars/beheerders maar ook zelf via bijv. de flankerende inzet van groenjobs)
  • Natuurpunt (vnl. via beheer op eigen natuurgebieden),
  • ….

Hoewel soms deels overlappend in taakstelling, hebben al deze partijen voornamelijk ook eigen sterktes.

Zo zijn de INL-ploegen vrij flexibel inzetbaar en sterk in beheerwerken met een arbeidsintensief, manueel karakter en hebben zijn veel ervaring met het beheer van publieke terreinen voor gemeenten.

Opstarten van agrobeheergroepen of algemeen het inzetten van landbouwers verhoogt de betrokkenheid van landbouwers van beheer van het landschap (hetgeen meteen draagvlak voor kleine landschapselementen verbetert). Het Agrobeheercentrum Eco² die hierin als stimulator en koepel fungeert bezit intussen ook al enige expertise en materiaal (en bouwt dit momenteel ook verder op) om landschapsonderhoud op een grotere schaal machinaal uit te voeren.

Regionale landschappen verenigen nagenoeg al deze partijen en lokale besturen in hun bestuursorganen of in andere (gebiedsgerichte) overlegstructuren. Zij krijgen via diverse kanalen vragen voor landschapsonderhoud en hebben dan ook een goed overzicht op de noden van gemeenten en andere eigenaars/beheerders rond landschapsonderhoud en op de markt van aanbieders van landschapsonderhoud. Zij kunnen als neutrale regisseur gebiedspecifiek de mix van instrumenten zoeken om te komen tot efficiënt en natuurgericht landschapsbeheer en inzetten op eventueel nog bijkomende capaciteitsverhoging (vormingen) voor deze partners.

 

Thema

  • Holle wegen

Regionaal Landschap Noord-Hageland heeft in de jaren ’90 in opdracht van heel wat gemeenten beheerplannen opgemaakt voor holle wegen. De insteek van deze beheerplannen was dat deze holle wegen op een duurzame manier zouden worden beheerd in functie van de aanwezige specifieke biodiversiteit. De uitvoering van deze beheerplannen heeft de voorbije jaren in handen gelegen van IGO via de INL-ploegen. Het ontbreekt hen echter aan de capaciteit om dit beheer overal goed uit te voeren. Via het LOB willen we bekijken waar andere partners het beheer kunnen ondersteunen. Bovendien willen we de inventaris van de holle wegen een update geven.

 

Pilootgebied

Centraal in het pilootgebied: Struikstraat

 

Naar een efficiënte regie van landschapsonderhoud: een stapsgewijze en digitale aanpak

Het onderhoud van het landschap is een complex gegeven. Zoals aangegeven dragen verschillende instanties hierin een verantwoordelijkheid en dragen zij al dan niet zelf rechtstreeks bij tot het onderhoud. Om op korte termijn tot (zichtbare!) resultaten te behalen, is het is dan ook belangrijk om in dit project niet meteen die hele complexiteit te willen vatten. Om te komen tot een efficiënte regie en inzet van instrumenten willen we daarom stapsgewijs tewerk gaan.

  • Keuze van een aantal focuszones waarin efficiënte mix van instrumenten voor landschapsonderhoud uitgetest wordt om van daaruit te leren en de uitbreiding te maken naar de hele regio (bijv. holle wegen in Bekkevoort, recreatieve verbindingen in Lubbeek en bermbeheer in Tremelo)
  • Keuze van een set aan te beheren landschapselementen (bijv. holle wegen, wandeltrajecten,…)

Daarnaast zal ook ingezet worden op het op maat inzetten van een digitaal beheersysteem dat sterk efficiëntie verhogend zal werken. Volgende elementen maken daar deel van uit:

-Opmaak landschapsvisie

-Inventarisatie van te beheren elementen

-Inbrengen van beheercycli en bijhorende ingrepen

-Planning en opvolging van beheerwerken door de diverse partijen

-Rapportage naar opdrachtgevers

-Bijsturing

Deze stappen worden in het bijgevoegde plan van aanpak verduidelijkt.

 

Bijlage 1

 

Plan van aanpak gemeente Bekkevoort

Juli 2020 – juni 2022

-          Kennisuitwisseling

-          Terugkoppeling opgedane kennis uit andere LOB-projecten

-          5 stuurgroep-overlegmomenten (alle promotoren en patners)

-          Projectadministratie en projectopvolging

 

Juli 2020 – december 2020

-          Bilateraal overleg promotoren

-          Bilateraal overleg pilootgemeenten

-          Afbakening pilootgebied

-          Opmaak plan van aanpak pilootgebied (stappenplan)

-          Persmoment: start project (vervangen door persbericht ivm de COVID19 crisis)

 

        November 2020 – maart 2021

-          Uitwerken methodiek per pilootgebied (bijsturing mogelijk tijdens looptijd project)

-          Inventarisatie betrokken partners/actoren in pilootgebied (vraag en aanbodzijde)

-          Detaillering pilootgebied adh van GIS-ananlyse en terugkoppeling met betrokken actoren. CONCREET: inventarisatie holle wegen en beheertoestand in het pilootgebied, betrokken actoren beheer holle wegen, in overleg met de actoren bepalen voor welke holle wegen een (ver)nieuw(d) beheerplan wordt opgemaakt (SWOT-analyse)

-          Offertevraag en aanbesteding digitaal beheersysteem

 

Maart 2021 – oktober 2021

-          Opleiding digitaal beheersysteem

-          Terreininventarisatie holle wegen: input inventarisatiegegevens in digitaal beheersysteem

 

  Mei 2021 –juni 2022

-          Opmaak gebiedsvisie a.d.h. van een participatief traject

o         Stap 1 INFORMEREN betrokken actoren (landbouwraad – milieuadviesraad – lokale natuurpunt afdeling – lokale pasar afdeling – gemeentelijke groendienst - …)

o         STAP 2 PARTICIPATIE samen met promotoren, gemeente en lokale actoren : verzamelen input en verwerken tot een eerste gebiedsvisie die dan teruggekoppeld wordt. In deze fase worden ook al enkele voorstellen op het terrein uitgeprobeerd.

o         STAP 3 GEBIEDSVISIE (goedkeuring door alle betrokken partners)

-          Terrein demo beheer van holle wegen (INL-ploeg, gemeentelijke groenploeg, geïnteresseerde landbouwers, …): halve dag op het terrein  koppeling communicatie moment

-          Communicatie stand van zaken

 

  Oktober 2021 – juni 2022

-          Opmaak beheerplan per holle weg

o         Opsomming beheermaatregelen

o         Testcases: uittesten voorgesteld beheer in holle weg

o         Bijwerken beheermaatregelen

o         Omzetten beheermaatregelen in beheerschema

o         Input beheerschema in digitaal beheersysteem

o         Uittesten digitaal systeem en terugkoppeling uitgevoerd beheer

-          Terrein demo beheer van holle wegen (INL-ploeg, gemeentelijke groenploeg, geïnteresseerde landbouwers, …) – concrete voorbeelden uit de nieuwe beheerplannen (Voorjaar 2022)

-          Terugkoppeling opgedane ervaring naar andere regio's binnen en buiten Noord- Hageland

-          Communicatie stand van zaken

 

  Juni 2022

-          Slotmoment: voorstelling resultaten pilootproject (dit moment wordt bij het verlengen van het project naar achter geschoven) – enerzijds uitwisseling informatie tussen de verschillende pilootgebieden, maar ook informatief voor andere gemeenten en partners.

 

Artikel 2: De burgemeester en algemeen directeur te machtigen om de overeenkomst te ondertekenen.

 

Artikel 3:Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 27/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 december 2020

GOEDKEURING OVEREENKOMST TUSSEN DE SCHOLEN (VRIJE BASISSCHOLEN) EN DE GEMEENTE IN HET KADER VAN HET PROJECT ‘DUURZAAM NAAR SCHOOL' VOOR DE PERIODE 01/01/2021 - 31/12/2021

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Een dotatie toe te kennen, binnen de grenzen van het begrotingskrediet, aan de vrije basisscholen op het grondgebied Bekkevoort voor de periode 01/01/2021 - 31/12/2021 voor de voorzieningen in het busvervoer van de leerlingen en educatie "Duurzaam naar school".

 

Artikel 2: Akkoord te gaan met het toekennen van de dotatie aan de vrije basisscholen gevestigd te Bekkevoort op basis van de werkelijke kosten van het busvervoer/educatie, met een maximum van € 11.000 per school en per kalenderjaar en mits naleving van de voorwaarden van de overeenkomst die daartoe dient gesloten te worden tussen de scholen en de gemeente.

 

Artikel 3: De bijgevoegde overeenkomst Duurzaam naar school voor de vrije basisscholen (’t Minnepoortje en ’t Scholeke), periode 01/01/2021 - 31/12/2021, goed te keuren.

 

Artikel 4: De algemeen directeur en de burgemeester worden gemachtigd om de overeenkomsten te ondertekenen.

 

Artikel 5: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 27/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 december 2020

GOEDKEURING RETRIBUTIEREGLEMENT LEERLINGENVERVOER IN HET KADER VAN DE OVEREENKOMST PROJECT “DUURZAAM NAAR SCHOOL” – PERIODE 01/01/2021 - 31/12/2021

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De bijgevoegde afsprakennota ‘Duurzaam naar school’ voor de gemeentelijke basisschool De Verre Kijker, voor de periode 01/01/2021 - 31/12/2021 wordt goedgekeurd.

 

Artikel 2: Een retributie te vragen aan de ouder(s) of voogd(en) van de leerling die gebruik maakt van het leerlingenvervoer voor en na school voor de periode 01/01/2021 - 31/12/2021.

 

Artikel 3: De retributie voor alle leerlingen wordt vastgesteld als volgt:

          0,40 EUR/rit;

          0,20 EUR/rit (voor het 2e kind);

          gratis vanaf het 3e kind;

          kinderen onder de 6 jaar rijden gratis.

 

Artikel 4: De facturatie zal door de school gebeuren en de ontvangsten worden geboekt op registratiesleutel GBB-OW / 870/70400010 - Tussenkomst van ouders in het leerlingenvervoer.

 

Artikel 5: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 27/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 december 2020

DEFINITIEVE VASTSTELLING GRAFISCH PLAN TOT OPHEFFING VAN EEN DEEL VAN DE GEMEENTEWEG VOETWEG 99 (TUSSEN KWADESTRAAT EN KOETSWEG) TE ASSENT

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Het ontwerp van grafisch plan, opgesteld op 2 september 2020 door landmetersbureau Intertopo,  definitief vast te stellen.

 

Artikel 2: Akkoord te gaan om een deel van de gemeenteweg voetweg nr. 99 (gedeelte tussen Kwadestraat en Koetsweg) op te heffen zoals aangeduid op het definitief grafisch plan.

 

Artikel 3: Akkoord te gaan met de voorgestelde waardebepaling zoals bepaald door de heer R. De Winter, landmeter-expert, namens landmetersbureau Intertopo, Halensebaan 68b, 3290 Diest.

 

Artikel 4: Het college te gelasten met de uitvoering van dit besluit overeenkomstig art. 22 en 23 van het decreet gemeentewegen van 3 mei 2019, en behoudens administratief beroep, met de afhandeling van het opheffen van de gemeenteweg, overeenkomstig de artikelen 28 en 29 van het aangehaalde decreet.

 

Artikel 5: Tegen deze beslissing kan binnen een termijn van 30 dagen een opschortend administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Overheid, overeenkomstig art. 24 en 25 van het decreet gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Artikel 6: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 27/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 december 2020

DEFINITIEVE VASTSTELLING VAN DE ROOILIJN - WIJZIGING DEEL GEMEENTEWEG VOETWEG 48 (TUSSEN LEEUWKENSTRAAT EN PIJNBEEK) TE WERSBEEK

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Het rooilijnplan, opgesteld op 4 september 2020 door landmetersbureau Intertopo, definitief vast te stellen.

 

Artikel 2: Akkoord te gaan om een deel van de gemeenteweg voetweg nr. 48 (gedeelte tussen Leeuwkenstraat en Pijnbeek) te verplaatsen zoals aangeduid op het definitief rooilijnplan.

 

Artikel 3: Akkoord te gaan met de voorgestelde waardebepalingen zoals bepaald door de heer R. De Winter, landmeter-expert, namens landmetersbureau Intertopo, Halensebaan 68b, 3290 Diest.

 

Artikel 4: Het college te gelasten met de uitvoering van dit besluit overeenkomstig art. 18 en 19 van het decreet gemeentewegen van 3 mei 2019, en behoudens administratief beroep, met de realisatie van de gewijzigde gemeenteweg, overeenkomstig de artikelen 26, 27, 28 en 29 van het aangehaalde decreet.

 

Artikel 5: Tegen deze beslissing kan binnen een termijn van 30 dagen een opschortend administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Overheid, overeenkomstig art. 24 en 25 van het decreet gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Artikel 6: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 27/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 december 2020

DEFINITIEF BESLUIT GRAFISCH PLAN TOT OPHEFFING VAN EEN DEEL VAN DE GEMEENTEWEG VOETWEG 93 (TUSSEN ZELLIKSEBAAN EN PROVINCIEBAAN) TE BEKKEVOORT

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Het ontwerp van grafisch plan, opgesteld op 22 juni 2020 door studiebureel Aaro-Topo,  definitief vast te stellen.

 

Artikel 2: Akkoord te gaan om een deel van de gemeenteweg voetweg nr. 93 (gedeelte - tussen Zelliksebaan en Provinciebaan) op te heffen zoals aangeduid op het definitief grafisch plan.

 

Artikel 3: Akkoord te gaan met de voorgestelde waardebepaling zoals bepaald door de heer K. Vanerum, landmeter-expert, namens studiebureel Aaro-Topo, St-Truidersteenweg 17, 3540 Herk-de-Stad.

 

Artikel 4: Het college te gelasten met de uitvoering van dit besluit overeenkomstig art. 22 en 23 van het decreet gemeentewegen van 3 mei 2019, en behoudens administratief beroep, met de afhandeling van het opheffen van de gemeenteweg, overeenkomstig de artikelen 28 en 29 van het aangehaalde decreet.

 

Artikel 5: Tegen deze beslissing kan binnen een termijn van 30 dagen een opschortend administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Overheid, overeenkomstig art. 24 en 25 van het decreet gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Artikel 6: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 27/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 december 2020

GOEDKEURING OVEREENKOMST MET BPOST VOOR HET PLAATSEN VAN PAKJESAUTOMATEN OP HET GRONDGEBIED VAN DE GEMEENTE

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Zich akkoord te verklaren om Cubee pakjesautomaten te plaatsen op drie locaties in de gemeente zijnde:

Bekkevoort: de oude pastorij langs de Staatsbaan

Assent: dorpsplein langs de Dorpsstraat

Wersbeek:parking naast de oude pastorij Processiestraat

 

Artikel 2:  De "Terbeschikkingsovereenkomst" met BPOST, in bijlage bij dit besluit, voor het plaatsen van CUBEE pakjesautomaten overeenkomstig de bijgevoegde offerte wordt goedgekeurd.

 

Artikel 3: Het college wordt gemachtigd de overeenkomst met Bpost te ondertekenen.

 

Artikel 4: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 27/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 december 2020

BELASTING OP DE ADMINISTRATIEVE STUKKEN - DIENST BURGER- EN WELZIJNSZAKEN 2021

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De belasting op de afgifte van administratieve stukken – financieel boekjaar 2021 – dienst burger- en welzijnszaken als volgt vast te stellen:

 

Artikel 1: Er wordt voor het financieel boekjaar 2021 een contante gemeentebelasting gevestigd op het afleveren van administratieve stukken met betrekking tot de dienst burger- en welzijnszaken door het gemeentebestuur.

 

Artikel 2: De belasting is verschuldigd door de persoon die het stuk vraagt.

 

Artikel 3: Vrijstelling van de belasting wordt verleend op de afgifte van:

 

          administratieve stukken ten voordele van werkzoekende werklozen, evenals ten voordele van alle minder begoede werkzoekenden, waarbij ondermeer de afgestudeerde eindejaarsleerlingen, studenten en werkzoekenden die het bestaansminimum als enig inkomen hebben;

          stukken die in uitvoering van een wet of van gelijk welk reglement van de administratieve overheid door het gemeentebestuur kosteloos moeten worden afgeleverd;

          stukken die afgeleverd worden aan behoeftige personen: de behoeftigheid wordt door ieder overtuigend bewijsstuk gestaafd;

          de stukken die afgeleverd worden aan de gerechtelijke of administratieve overheden;

          bescheiden opgemaakt aan de hand van de bevolkingsregisters voor de personen die een aanvraag indienen voor tegemoetkoming uit het rampenfonds;

          het invullen van voorgedrukte formulieren;

          administratieve stukken nodig om zich in orde stellen voor een administratieve verhuis gedurende een periode van 12 maanden vanaf de definitieve straatnaamwijziging of hernummering.

          documenten die aangevraagd worden via het E-loket van de gemeente.

 

Artikel 4: De belasting is vastgesteld als volgt:

 

Op de verblijfsdocumenten afgeleverd aan vreemdelingen:

          de nog bestaande papieren verblijfsdocumenten: 14,50 EUR voor het eerste document en 14,50 EUR voor een duplicaat;

          de elektronische vreemdelingenkaarten: 6,20 EUR;

          de biometrische vreemdelingenkaarten: 7,70 EUR;

          de aanmaakkosten van de elektronische en biometrische identiteitskaarten worden integraal    doorverrekend aan de aanvrager bij normale en spoedprocedures.

 

Op de afgifte van paspoorten (reispassen):

          voor een paspoort afgegeven aan een kind jonger dan 18 jaar worden geen gemeentelijke taksen aangerekend;

          14 EUR voor elke nieuwe reispas;

          de aanmaakkosten van de reispassen worden integraal doorverrekend aan de aanvrager bij normale en spoedprocedures.

 

Op de uitreiking van de elektronische identiteitskaarten (voor Belgische onderdanen):

          6,20 EUR;

          de aanmaakkosten van de elektronische identiteitskaarten worden integraal doorverrekend aan de aanvrager bij normale en spoedprocedures.

 

Op de uitreiking van de identiteitskaarten voor kinderen onder de 12 jaar:

          identiteitsbewijs (met foto) voor kinderen van vreemde nationaliteit: 1,30 EUR eveneens voor duplicaat;

          Kids – ID: er worden geen gemeentelijke taksen aangerekend. De aanmaakkosten ten laste van de gemeente bij normale procedures en de aanmaakkosten bij spoedprocedures worden integraal doorverrekend aan de aanvrager.

 

Op de aanvraag van een duplicaat van een PUK-code, van een reeds geactiveerde elektronische identiteitskaart, door het gemeentebestuur: 5 EUR.

 

Op de uitreiking van de nieuwe rijbewijzen in bankkaartmodel:

          5 EUR voor de voorlopige rijbewijzen;

          10 EUR voor de overige rijbewijzen;

          de aanmaakkosten van de rijbewijzen in bankkaartmodel worden integraal doorverrekend aan de aanvrager.

 

Op de uitreiking van internationale rijbewijzen: 14 EUR.

 

Op de uitreiking van huwelijksboekjes:15 EUR per boekje.

 

Op het afsluiten van een huwelijk:

          tijdens de kantooruren: 50 EUR.

Maandag, dinsdag, woensdag van 09.00 u t.e.m. 16.00u, donderdag van 09.00 t.e.m. 19.30u

en vrijdag van 09.00u t.e.m. 12.00u;

          buiten de kantooruren: 100 EUR.

 

In deze belasting zijn de attesten van werkverlet inbegrepen.

 

Op de uitreiking van uittreksels uit het strafregister:

          5 EUR;

          werkgerelateerde attesten (ook vakantiejobs): gratis.

 

Op procedure tot voornaamswijziging:

          voornaamswijziging: 100 EUR;

          voornaamswijziging transgenders: 10 EUR;

          voornaamswijziging vreemdelingen die de Belgische nationaliteit aanvragen en niet over een voornaam beschikken: 0 EUR.

 

Voor alle andere documenten, getuigschriften, uittreksels met betrekking tot de dienst burger- en welzijnszaken voor de welke geen speciaal tarief werd bepaald en die van ambtswege of op verzoek worden afgeleverd: 1,50 EUR.

 

Artikel 5: Bij de aanvraag zal een bedrag gelijk aan de belasting in consignatie worden gegeven aan de algemeen directeur of aan zijn afgevaardigde.

 

Artikel 6: De belasting moet bij het afleveren van het stuk contant worden betaald. Het bewijs van de betaling der belasting blijkt uit de afgifte van een ontvangstbewijs, waarop het belastingbedrag vermeld is. De contantbelasting is onmiddellijk eisbaar. Als de contantbelasting niet kan worden geïnd, wordt de belasting een kohierbelasting: ze wordt dit door opname in een kohier en krijgt vanaf dan alle kenmerken van een kohierbelasting, met inbegrip van een betalingstermijn van twee maanden en een bezwaartermijn van drie maanden vanaf de verzending van het aanslagbiljet.

 

Artikel 7: De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan tegen een aanslag een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en schepenen, die handelt als administratieve overheid. Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van 3 maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag of vanaf de datum van de contante inning.

 

Artikel 2: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 27/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 december 2020

GEMEENTELIJK CORONAFONDS - AANPASSING GEMEENTERAADSBESLUIT 06 JULI 2020 MET BETREKKING TOT PIJLER 1 EN PIJLER 2

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:Het reglement inzake toekenning en gebruik "Bekkebon" pijler 1 wordt gewijzigd zodat de integrale tekst als volgt luidt:

 

Artikel 1: Naar aanleiding van de coronacrisis, geeft het gemeentebestuur van Bekkevoort ter waardering een set cadeaubonnen (Bekkebonnen) aan bepaalde doelgroepen, die bij de lokale handelszaken kan worden ingeruild.

Dit reglement regelt de uitgifte en bijhorende modaliteiten van deze cadeaubon.

 

Artikel 2: De "Bekkebon" heeft een waarde van 10 EUR.

 

Artikel 3: De cadeaubon is geldig tot en met 31 december 2021. De vervaldatum wordt op de waardebon vermeld. Vervallen bonnen kunnen niet worden omgeruild en evenmin worden aanvaard door de aangesloten ondernemers.

De bon is inwisselbaar aan toonder voor de tegenwaarde van de gedane aankopen van goederen of diensten. Hij is niet inwisselbaar voor contanten of een ander betaalmiddel, zelfs niet gedeeltelijk, noch bij het gemeentebestuur, noch bij de aangesloten ondernemer.

De aangesloten ondernemer mag geen contanten teruggeven, indien de waarde van het aangekochte product lager zou zijn dan de waarde van de bon. In desbetreffend geval zal de ondernemer op de bon de restwaarde vermelden. De bon kan niet gebruikt worden voor verschillende aankopen bij verschillende aangesloten ondernemers.

 

Artikel 4: Elke cadeaubon heeft een unieke identificatiecode.

De cadeaubon wordt niet vervangen in geval van verlies, diefstal of beschadiging.

 

Artikel 5: Volgende begunstigden ontvangen een set cadeaubonnen:

 

GROEP 1: de zorgverstrekkers:

          artsen, verpleegkundigen, kinesisten, ergotherapeuten, logopedisten, diëtisten, ..., tewerkgesteld in een ziekenhuis, een woonzorgcentrum of andere zorginstelling;

          personen tewerkgesteld in een ziekenhuis, een woonzorgcentrum of andere zorginstelling in een logistieke of poetsfunctie;

          zelfstandige huisartsen, tandartsen, kinesisten, apothekers/apotheekassistenten, ...;

          zelfstandige thuisverpleegkundigen;

          verpleegkundigen tewerkgesteld in de thuiszorg zoals bij het Wit-Gele Kruis, Ferm, bij de mutualiteiten

          militairen en vrijwilligers Rode Kruis, tijdelijk ingezet in woonzorgcentra

          ambulanciers

 

Deze personen dienen meerderjarig te zijn en hun domicilie hebben in de gemeente Bekkevoort.

 

Indien de persoon in dienstverband is tewerkgesteld, dient hij/zij een attest van de werkgever voor te leggen waarbij deze laatste verklaart dat betrokkene tijdens de periode van de COVID-19 lockdown prestaties heeft geleverd, met vermelding van de functie.

 

GROEP 1 ontvangt een set van 10 cadeaubonnen.

 

De modaliteiten voor aanvraag van de cadeaubonnen, wordt uitgewerkt door het college van burgemeester en schepenen.

 

GROEP 2: personeel tewerkgesteld bij het lokaal bestuur van Bekkevoort:

          personeel tewerkgesteld bij de gemeente Bekkevoort

          personeel tewerkgesteld bij OCMW Bekkevoort

          personeel van de gemeentelijke basisschool Bekkevoort

 

Het personeelslid dient prestaties geleverd te hebben in de periode van 1 januari 2020 tot 31 december 2020.

 

GROEP 2 ontvangt een set van 4 cadeaubonnen, te gebruiken bij de gelegenheden Sinterklaas, Kerstmis of Nieuwjaar.

Het college van burgemeester en schepenen stelt de lijst van deze groep begunstigden vast.

 

GROEP 3: mantelzorgers:

Deze personen dienen meerderjarig te zijn en een premie mantelzorg vanwege OCMWBekkevoort te hebben ontvangen in de maand januari 2020.

 

GROEP 3 ontvangt een set van 2 cadeaubonnen.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt de lijst van deze groep begunstigden vast.

 

GROEP 4: helpende handen:

          ingezette meerderjarige vrijwilligers Bekkevoort Helpt

          personeel van de vrije basisscholen op het grondgebied van Bekkevoort

          personeel van de Buitenschoolse Kinderopvang

          onthaalouders, werkzaam in Bekkevoort

          vrijwilligers van de mindermobielencentrale en huistaakbegeleiding

 

GROEP 4 ontvangt een set van 2 cadeaubonnen.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt de lijst van deze groep begunstigden vast.

 

Artikel 6: Indien een persoon behoort tot meer dan één groep, dan ontvangt deze persoon de set met de meeste bonnen. Er is geen cumulatie van meerdere groepen mogelijk.

 

Artikel 7: Het gemeentebestuur draagt alle kosten voor het invoeren van de cadeaubon zoals het drukken van de bon, publiciteit, affiches, raamstickers,...

 

Er worden geen kosten aangerekend aan de aangesloten ondernemers.

 

Artikel 8: Handels- en horecazaken die wensen deel te nemen aan het concept van de "Bekkebon" moeten zich registreren op www.bekkevoort.be/bekkebon. De lijst met aangesloten handels- of horecazaken wordt bekend gemaakt op de gemeentelijke website www.bekkevoort.be/bekkebon.

 

De aangesloten handels- of horecazaken gaan er mee akkoord dat de verwijzing naar én de gegevens van hun zaak worden bekend gemaakt op de gemeentelijke website.

 

Artikel 9: De cadeaubon kan enkel gebruikt worden bij de aangesloten handels- en horecazaken. De handels- of horecazaak, waar met de "Bekkebon" kan betaald worden, dient haar vestiging te hebben op het grondgebied van de gemeente Bekkevoort.

 

Artikel 10: De ondernemer valideert zelf de waardebon op www.bekkevoort.be/bekkebon.

Gevalideerde bonnen worden uitbetaald door het gemeentebestuur op het door de handels- of horecazaak opgegeven bankrekeningnummer, na indiening van een schuldvordering. Een sjabloon van schuldvordering wordt op de website www.bekkevoort.be/bekkebon gepubliceerd.

Bonnen die vóór de vervaldag werden besteed, kunnen door de aangesloten handels- of horecazaak nog worden voorgelegd ter uitbetaling, ook na de vervaldag van de bon.

 

Artikel 11: Het gemeentebestuur kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de kwaliteit van de producten of diensten die werden geleverd na betaling met de cadeaubon, noch aangesproken worden tot voldoening van de rechten voorzien in de artikelen 1649bis-octies van het Burgerlijk Wetboek.

 

Artikel 12: In geval van betwistingen of discussies over de toepassing van dit reglement neemt het college van burgemeester en schepenen een gemotiveerde beslissing.

 

Artikel 2:  De gemeenteraad wijzigt het gemeentelijk reglement Bekkebon+20% pijler 2, zodat de volledige tekst als volgt luidt:

 

Artikel 1 - Definities

 

Bekkebon+20%: de door het gemeentebestuur Bekkevoort in omloop gebrachte aankoopbon die als geldig betaalmiddel dient bij het betalen van een aankoop bij één van de deelnemende handelszaken.

 

Aanbieder: elke lokale handelaar die op datum van heden niet in staat van faillissement is gesteld met  een vestigingseenheid binnen het grondgebied van Bekkevoort èn die goederen en diensten dewelke hij/zij normaal gezien met bediening aanbiedt aan inwoners èn die in het systeem instappen van de "Bekkebon".

Niet limitatieve lijst van aanbieders met bediening : een restaurant, een café, een frituur, een schoonheidsinstituut, een kapsalon, een voedingszaak, een wellness, …….

 

Klant: de koper van een "Bekkebon+20%"; iedere meerderjarige persoon die gedomicilieerd is in Bekkevoort.

Uitgesloten klanten: de volgende personen kunnen niet voor een deelnemende handelaar "Bekkebons+20%" aankopen: de handelaar zelf, de natuurlijke of rechtspersoon, de bestuurders, zaakvoerders, aandeelhouders, commissarissen, vaste vertegenwoordigers, personeelsleden, verbonden ondernemingen, de echtgenoten, de descendenten en ascendenten van één van bovenvermelde natuurlijke of rechtspersoon.

 

Artikel 2 - Deelnemende handelaar

Elke handelaar die voldoet aan de definitie 'aanbieder' zoals bepaald in artikel 1 en die zich verbindt goederen of diensten die hij gebruikelijk aanbiedt zonder uitzondering aan te bieden in de periode van

1 augustus 2020 tot en met 01 mei 2021, op voorwaarde dat de maatregelen ingevolge het coronavirus dit toelaten.

De handelaar dient bij het aanmelden zijn ondernemingsnummer, zijn vestigingseenheid binnen het grondgebied Bekkevoort en zijn rekeningnummer mee te delen. Aanmelden kan via het webformulier op www.bekkevoort.be/bekkebon.

 

Artikel 3 - Doelgroep

De "Bekkebon+20%" kan aangekocht worden door eenieder, meerderjarig natuurlijk persoon, verblijvende in de gemeente Bekkevoort en die er tevens zijn/haar domicilie heeft en iedere rechtspersoon of vereniging, met vestigingsplaats op het grondgebied van Bekkevoort.

 

Artikel 4 - Geldigheid

De "Bekkebon+20%" kan enkel omgeruild worden tegen goederen of diensten vanaf 15 augustus 2020 tot en met 31 december 2021, op voorwaarde dat de maatregelen ingevolge het coronavirus dit toelaten.

 

Artikel 5 - Verkoop

De "Bekkebon+20%" kan online worden aangekocht op het platform (webshop) aangeboden door het lokaal bestuur Bekkevoort.

Inwoners die niet beschikken over digitale tools kunnen de "Bekkebon+20%" aankopen in het gemeentehuis op de dienst Middenstand (dienst bevolking) tijdens de geldende openingsuren of na afspraak.

De "Bekkebon+20%" kan worden aangekocht tot uiterlijk 30 juni 2021.

 

Artikel 6 - Kostprijs en aantal "Bekkebons+20%"

          Een "Bekkebon+20%" kost 10,00 EUR en heeft een waarde van 12,00 EUR en is overdraagbaar.

          Elke klant kan maximaal 25 "Bekkebons+20%" aankopen, hetzij een tegenwaarde van maximaal 300 EUR te besteden.

          Per handelaar kunnen op de webshop maximaal 250 bonnen aangekocht worden. Bij het bereiken van dit aantal stopt automatisch de verkoop voor de desbetreffende handelaar.

 

Artikel 7 - Info kopers

          De koper moet correct zijn identiteitsgegevens doorgeven om de "Bekkebon+20%" aan te kopen. Dit maakt controle op het maximumaantal van 25 bonnen per koper mogelijk.

          De persoonsgegevens worden niet doorgegeven aan derden.

          De koper dient aan te geven bij welke handelaar hij zijn bon wenst in te ruilen.

 

Artikel 8 - Overzicht aanbieders

Elke "Bekkebon+20%" is geldig bij één van de aanbieders vermeld op www.bekkevoort.be/bekkebon.

 

Artikel 9 - Activiteiten

De "Bekkebon+20%" kan enkel gebruikt worden in de handelszaak die bij aankoop werd gekozen.

 

Artikel 10 - Inruilen

De "Bekkebon+20%" kan nooit ingeruild worden voor geld bij de handelaar. Dit is fraude en misbruik van het systeem. De "Bekkebon+20%" kan evenwel ingeruild worden voor een bon bij een andere lokale handelaar indien de op de bon vermelde handelaar in staat van faillissement is gesteld. Bij een aangekondigde sluiting of stopzetting wordt er geen inruiling toegestaan. De koper heeft dan immers de kans om de aangekochte bonnen vóór de sluiting of stopzetting te gebruiken.

Ongebruikte en vervallen bonnen worden niet terugbetaald.

 

Artikel 11 - Uitbetaling

          Het gemeentebestuur van Bekkevoort verbindt er zich toe de aankoopbedragen zo snel mogelijk door te storten aan de deelnemende handelaars met een maximum van 2500 EUR per lokale handelaar, alsook de bijdrage vanwege het lokale bestuur met een maximum van 500 EUR per handelaar.

          Het gemeentebestuur stort het verschuldigde bedrag op rekening van de handelaar, na indiening van een schuldvordering van deze laatste. Een sjabloon zal hiertoe ter beschikking worden gesteld op www.bekkevoort.be.

          De beschikbare kredieten voor het gemeentebestuur – aanvullend op de inleg van de kopers – worden vastgelegd op maximum 30.000 EUR.

          Het gemeentebestuur van Bekkevoort behoudt zich het recht voor om aankopen van "Bekkebonnen+20%" te weigeren, vb. In het geval van vermoeden van fraude. Bij fraude of deelname van manifest misbruik langs de zijde van de handelaar wordt de handelaar uitgesloten van verdere deelname aan de "Bekkebon+20%". Verdere juridische vervolging behoort tot de mogelijkheden.

 

Artikel 12 - Waarborgstelling

Het gemeentebestuur van Bekkevoort verleent aan de koper van de "Bekkebon+20%" waarborg tegen faillissement of kennelijk onvermogen van de lokale handelaar bij wie de bon besteed moet worden ten bedrage van het door de consument betaalde bedrag, zonder de bijdrage vanwege het lokaal bestuur van 20% extra (ofwel 2 EUR per "Bekkebon+20%"). Het moet hier gaan om een niet aangekondigd faillissement of een niet aangekondigde stopzetting of sluiting.

 

Artikel 13 - Aansprakelijkheid

Het gemeentebestuur van Bekkevoort kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de kwaliteit van de producten of diensten die werden geleverd na betaling met de "Bekkebon+20%", noch aangesproken worden tot voldoening van de rechten voorzien in de artikelen 1649bis-octies van het Burgerlijk Wetboek.

 

Artikel 14 - Betwistingen

In geval van betwistingen of discussies over de toepassing van het reglement, neemt het college van burgemeester en schepenen een gemotiveerde beslissing.

 

Artikel 3: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 27/01/2021
Punt bijlagen/links Coronafonds pijler 2 reglement Bekkebon20.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 28 december 2020

GEMEENTEPERSONEEL - VASTSTELLING VERGOEDING VOOR JURYLEDEN EXAMENCOMMISSIES

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:Aan de externe leden van jury’s of selectiecommissie ikv aanwervingsprocedures een forfaitaire vergoeding van € 200 per zitting te betalen, met een minimum van € 200 en een maximum van € 600 per procedure exclusief verplaatsingsonkosten.

 

Artikel 2:Interne leden van jury’s of selectiecommissies in het kader van aanwervingsprocedures maken geen aanspraak op deze vergoeding.

 

Artikel 3:Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 27/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 december 2020

GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGING IN HET BEHEERSCOMITÉ ILV HARTJE HAGELAND OOST

 

Besluit

 

Aanduiding Benny Reviers als effectief lid en Lies Timmermans als plaatsvervanger, en Trees Laenens als adviserend lid in het beheerscomité ILV Hartje Hageland Oost:

Na geheime stemming:

15 stemmen voor

 

Artikel 1: Duidt aan als vertegenwoordiger:

          effectief lid Benny Reviers, plaatsvervanger Lies Timmermans;

          adviserend lid Trees Laenens.

 

Artikel 2: De afgevaardigden worden aangeduid voor de periode van 4 jaar, te beginnen op 1 januari 2021 om te eindigen bij het einde van de huidige gemeentelijke zittingsperiode.

 

Artikel 3: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 27/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 december 2020

GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGING IN HET BEHEERSCOMITÉ VAN DE INTERLOKALE VERENIGING HARTJE HAGELAND

 

Besluit

 

Aanduiding Benny Reviers als effectief lid en Lies Timmermans als plaatsvervanger, en Trees Laenens als adviserend lid in het beheerscomité ILV Hartje Hageland:

Na geheime stemming:

15 stemmen voor

 

Artikel 1: Worden aangeduid als vertegenwoordiger:

          effectief lid Benny Reviers, plaatsvervanger Lies Timmermans;

          adviserend lid Trees Laenens.

 

Artikel 2: De afgevaardigden worden aangeduid voor de periode van 4 jaar, te beginnen op 1 januari 2021 om te eindigen bij het einde van de huidige gemeentelijke zittingsperiode.

 

Artikel 3: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 27/01/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.