OCMW Bekkevoort

Zitting van 27 april 2020

Om 20.15 uur tot 20.18

 

Aanwezig:

Voorzitter:

Luc Janssens

Burgemeester:

Hans Vandenberg

Leden vast bureau:

Benny Reviers, Wouter Lenaerts, Raf Vanmeensel en Nathalie Weckx

Raadsleden:

Mia Peeters, Bart Volders, Tommy Heusdens, Johan Everaerts, Jan Van Cauwenbergh, Tom Lemmens, Trees Laenens, Lies Timmermans, Nathalie Putseys, An Weckhuyzen en Jens Snyers

Algemeen directeur:

Hilde Goedhuys

 

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 27 april 2020

GOEDKEURING SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN OCMW TIELT-WINGE EN OCMW BEKKEVOORT VOOR EEN GEMEENSCHAPPELIJKE DIENSTVERLENING INZAKE DE 'DIENSTEN GEZINSZORG' - INTREKKING BESLUIT RMW VAN 2 MAART 2020

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De in bijlage bij deze beslissing gevoegde samenwerkingsovereenkomst tussen OCMW Tielt-Winge en OCMW Bekkevoort inzake de diensten gezinszorg (voorheen diensten gezinszorg en aanvullende thuiszorg), inclusief de nulmeting, wordt goedgekeurd.

 

Artikel 2: Het besluit van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 2 maart 2020 houdende goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst tussen OCMW Tielt-Winge en OCMW Bekkevoort inzake de diensten gezinszorg (voorheen diensten gezinszorg en aanvullende thuiszorg) wordt ingetrokken.

 

Artikel 3: Het Vast bureau wordt belast met de uitvoering van dit besluit.

De voorzitter van het Vast bureau en de algemeen directeur worden gemachtigd om de overeenkomst te ondertekenen.

 

Artikel 4: Afschrift van deze beraadslaging wordt overgemaakt aan OCMW Tielt-Winge.

 

Artikel 5: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 27 april 2020

PRINCIEPSBESLISSING VOOR DE OPRICHTING VAN EEN PROJECTVERENIGING VOOR DE VERDERE UITWERKING VAN HET ‘BELEEFPROJECT’ EN DE GOEDKEURING VAN DE STATUTEN

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Zich akkoord te verklaren met de oprichting van een projectvereniging conform de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur en volgens de in bijlage bij deze beslissing gevoegde statuten voor de Projectvereniging Beleefproject.

 

Artikel 2:  De statuten voor de oprichting va een projectvereniging voor de verdere uitwerking van het "Beleefproject" worden als volgt goedgekeurd:

 

TITEL I – NAAM – ZETEL – DOEL – DUUR

 

Artikel 1. Naam en rechtsvorm

 

§1. De projectvereniging draagt de naam ‘Beleefproject’.

§2. De projectvereniging wordt beheerst door de bepalingen van Deel 3, Titel 3 van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (DLB) en door deze statuten.

 

Artikel 2 Zetel

 

§1. De maatschappelijke zetel van de projectvereniging is gevestigd te Dorpsstraat 7 in 3450 Geetbets.

 

Artikel 3 Doel

 

§1. De projectvereniging heeft tot doel te voorzien in vrijetijdsparticipatie, met extra aandacht voor mensen in armoede. Tot de doelstellingen behoren onder andere (niet-limitatief):

          De verlaging van de drempel naar vrijetijdsparticipatie voor kinderen en jongeren in armoede.

          Het verhogen van de vrijetijdsparticipatie door de financiële drempel te verkleinen via de VIP-Beleefpas voor personen in armoede.

          Door intergemeentelijke en sector-overschrijdende samenwerking het werkveld en de kennis over de doelgroepen vergroten.

          Het voorzien van een gerichte doorstroom van het aanbod aan vrijetijdsbesteding via vrijetijdsdiensten, thuisdiensten, scholen, sociale assistenten enzovoort.

          Het bereik van de betrokken lokale besturen vergroten en de versterking van het aanbod van de betrokken lokale besturen.

          Het promoten van de VIP-Beleefpas door gerichte campagnes.

          Het voorzien van inspraak door kinderen en jongeren via spel en aangepaste methodieken.

          Het promoten van de regio via het Beleefproject als branding.

De activiteiten die zullen verricht worden zijn onder andere (niet-limitatief):

          Het voeren van intergemeentelijke communicatie betreffende het vrijetijdsaanbod.

          De ontwikkeling en het gebruik van een Beleef-branding ter promotie van het Beleefproject.

          De ontwikkeling van de intergemeentelijke Beleefbrochure, waarin het vrijetijdsaanbod van de deelnemende gemeenten wordt opgenomen. Deze brochure wordt jaarlijks geproduceerd en het aanbod wordt up-to-date gehouden op de Beleefwebsite.

          De productie van de Beleefbrochure, de Beleefmascotte, de VIP-Beleefpassen en hulpmiddelen voor het spaarsysteem.

          Inspraak en participatie bij kinderen en jongeren bekomen door het inzetten van de mascotte, alsook door een geschikte inspraakmethodiek op plaatsen waar kinderen en jongeren komen.

          De gerichte detectie en signalisatie van drempels door de samenwerking met relevante partners en stakeholders.

§2.Binnen het Beleefproject zal een vrijwilligersdatabank/ werking worden opgestart. Deze heeft  als doel de mobiele drempels te verkleinen en  de toeleiding van de kansengroepen naar het regulier jeugdwerk en de vakantiewerkingen te vergemakkelijken.  Concreet willen we inzetten op het vinden van vrijwilligers die kinderen naar de jeugdbeweging, het speelplein of andere vrijetijdsactiviteiten kunnen brengen.

§3. Binnen de intergemeentelijke samenwerking wordt verder gewerkt rond:

          Uitwisseling rond de speelpleinen en het vakantieaanbod en intergemeentelijke vormingsdagen voor de animatoren en het jeugdwerk.

          Het opzetten van een intergemeentelijk aanbod voor tieners en dit minstens in de zomermaanden.

          Het betrekken en mee opnemen van het regulier jeugdwerk in het Beleefproject door een duidelijk kader te scheppen naar toetredingsmogelijkheden, input en return. Hoewel de koepels van het jeugdwerk reeds een sociale regeling hebben, zal verder afgestemd worden binnen de lokale context om de toeleiding naar het jeugdwerk te faciliteren.

§4. Verdere uitbouw van expertise en netwerk door intergemeentelijke  uitwisseling rond bepaalde thematieken, inspelend op doelstellingen binnen het beleefproject, maar ook inspelend op de tendensen en ontwikkelingen binnen de maatschappij. Externe deskundigen en lokale spelers/ervaringsdeskundigen worden in de mate van de behoefte aangetrokken om deze kennisnetwerken aan te vullen.  Concreet wordt gewerkt rond:

          Vrijetijdsparticipatie voor kansengroepen.

          Speelplein en vakantie aanbod ( gemeentelijk en particulier).

          Erkend jeugdwerk ( toetredingsmodaliteiten Beleefproject, subsidiereglementen, gemeentelijke ondersteuning, infrastructuur, vorming rond hedendaagse problematieken,…).

          Vrijwilligersbeleid ( aantrekken en behouden vrijwilligers,…).

§5. Geen enkele verbintenis van de projectvereniging heeft een handelskarakter.

§6. De projectvereniging kan door de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten gemachtigd worden om in eigen naam en voor eigen rekening tot onteigening over te gaan.

 

Artikel 4 Duur

 

§1. De projectvereniging is opgericht voor een periode van 6 jaar, vanaf de datum van het verlijden van de akte.

§2. De projectvereniging kan opeenvolgende keren verlengd worden voor een termijn die telkens niet langer mag zijn dan zes jaar, overeenkomstig de beslissingen die de deelnemende gemeenten ten gunste van de verlenging hebben genomen voor het verstrijken van de termijn. Bij gebrek aan instemming van alle betrokken gemeenten of bij het uitblijven van een of meer beslissingen wordt de projectvereniging ontbonden.

 

TITEL II – DEELNEMERS

 

Artikel 5 Deelnemers

 

§1. De projectvereniging bestaat uit de volgende deelnemers:

          De gemeente Bekkevoort.

          De gemeente Geetbets.

          De gemeente Glabbeek.

          De gemeente Kortenaken.

          De gemeente Linter.

          De gemeente Zoutleeuw.

          Het OCMW Bekkevoort.

          Het OCMW Geetbets.

          Het OCMW Glabbeek.

          Het OCMW Kortenaken.

          Het OCMW Linter.

          Het OCMW Zoutleeuw.

Tijdens de duur die is vastgesteld bij de oprichting van een projectvereniging, is geen uittreding mogelijk.

 

Artikel 6 Toetreding

 

§1. Nieuwe deelnemers kunnen toetreden tot de projectvereniging door een aanvraag te doen gericht aan de raad van bestuur van de projectvereniging.

§2. De raad van bestuur onderzoekt de aanvraag op haar eerstvolgende vergadering en brengt een advies uit voor de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten. De toetreding van een nieuwe deelnemer wordt aanvaard als de gemeenteraden van alle deelnemende gemeenten met de toetreding instemmen. Na de aanvaarding door de gemeenteraden van alle deelnemende gemeenten, wordt de toetreding definitief bevestigd op de eerstvolgende raad van bestuur.

 

TITEL III – Raad van bestuur

 

Artikel 7 Raad van bestuur

 

§1. De projectvereniging beschikt uitsluitend over een raad van bestuur, waarvan de leden worden benoemd door de deelnemers.

§2. De deelnemers benoemen de leden van de raad van bestuur rechtstreeks. Voor de gemeenten kunnen uitsluitend gemeenteraadsleden, burgemeesters of schepenen het mandaat als lid van de raad van bestuur vervullen.

§3. Het voorzitterschap van de raad van bestuur wordt altijd toevertrouwd aan een bestuurder die een gemeente aangewezen heeft.

 

Artikel 8 Samenstelling

 

§1. De raad van bestuur van de projectvereniging bestaat uit stemgerechtigde leden en raadgevende leden zonder stemrecht.

§2. Elke deelnemer heeft slechts één afgevaardigde in de raad van bestuur. Voor de gemeenten kunnen uitsluitend gemeenteraadsleden, burgemeesters of schepenen het mandaat als lid van de raad van bestuur vervullen.

Elke deelnemer duidt een plaatsvervanger aan, die bij afwezigheid de afgevaardigde vervangt in de raad van bestuur. Voor de gemeenten kunnen uitsluitend gemeenteraadsleden, burgemeesters of schepenen het mandaat als plaatsvervangend lid van de raad van bestuur vervullen.

§3. Iedere gemeente wijst een afgevaardigde aan die deelneemt aan de vergaderingen van de raad van bestuur als lid met raadgevende stem. Die afgevaardigden zijn altijd raadsleden in de betrokken gemeenten, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen.

Iedere gemeente wijst een plaatsvervanger aan, die bij afwezigheid de afgevaardigde vervangt die deelneemt aan de vergaderingen van de raad van bestuur als lid met raadgevende stem. Die vervangende afgevaardigden zijn altijd raadsleden in de betrokken gemeenten, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen.

§4. De raad van bestuur kan zich laten bijstaan door personeelsleden en externe deskundigen, die niet beschikken over een stemrecht.

§5. De bestuurders worden benoemd voor de duur van de projectvereniging.

Alle bestuurders zijn van rechtswege ontslagnemend bij verlies van hun openbaar mandaat, uitgezonderd in geval van de algehele vernieuwing van de gemeenteraden. In dat geval wijzen de deelnemende gemeenten in de loop van de maand januari die volgt op het jaar van de verkiezingen tot algehele vernieuwing van de gemeenteraden, de nieuwe bestuurders aan. Zij treden aan op 1 februari daaropvolgend. Eventueel worden nog bestuurders door de andere deelnemers aangewezen in de loop van de maand die volgt op de installatie van hun eigen raden.

De gemeenteraad van elk deelnemend lid kan evenwel steeds overgaan tot een gemotiveerde vervanging van een bestuurslid.

 

Artikel 9 Onverenigbaarheden en belangenconflictregeling

 

§1. Er bestaat een onverenigbaarheid tussen het mandaat van bestuurder en de volgende ambten, functies of mandaten:

1° lid van een regering, zowel op federaal niveau als op niveau van de gewesten en gemeenschappen;

2° lid van een wetgevende vergadering, zowel op federaal niveau als op niveau van de gewesten en gemeenschappen;

3° lid van het Europees Parlement en van de Europese Commissie;

4° provinciegouverneur of adjunct van de gouverneur van Vlaams-Brabant;

5° arrondissementscommissaris of adjunct-arrondissementscommissaris;

6° provinciegriffier;

7° lid van een bestuurs- of controleorgaan in of werknemer van een privaatrechtelijke rechtspersoon die activiteiten uitoefent in dezelfde beleidsdomeinen als de dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging;

8° werknemer van een deelnemend openbaar bestuur, of van een administratie die is belast met hetzij de uitoefening van het gewoon toezicht op de lokale besturen, hetzij de uitoefening van een specifiek toezicht op grond van de doelstellingen van de dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging.

§2. Een bestuurder mag niet:

1° aanwezig zijn bij een beraadslaging of besluit over zaken waarbij hij een rechtstreeks belang heeft, of waarbij zijn bloed- of aanverwanten tot en met de vierde graad een persoonlijk en rechtstreeks belang hebben. Dit verbod strekt niet verder dan de bloed- en aanverwanten tot de tweede graad als het gaat om de voordracht van kandidaten, benoemingen, afzettingen en schorsingen;

2° rechtstreeks of onrechtstreeks deelnemen aan overeenkomsten die met de projectverenigingen zijn gesloten;

3° als advocaat, notaris of zaakwaarnemer optreden in rechtsgedingen tegen de projectvereniging. Het is hem verboden, in dezelfde hoedanigheid ten behoeve van de projectvereniging te pleiten, raad te geven of op te treden in enige betwisting, tenzij dat kosteloos gebeurt;

4° optreden als raadsman van een personeelslid in tuchtzaken.

§3. De bestuurders zijn niet persoonlijk gebonden door de verbintenissen van de projectvereniging. Ze zijn overeenkomstig het gemeen recht verantwoordelijk voor de vervulling van de taak die aan hen opgedragen is en ze zijn aansprakelijk zonder hoofdelijkheid voor de tekortkomingen bij de normale uitoefening van hun bestuur.

 

Artikel 10 Vergadering

 

§1. De raad van bestuur vergadert minstens 1 keer per jaar, of zo vaak als het belang van de vereniging vereist en dit na oproeping door de voorzitter of op verzoek van minstens twee leden. De voorzitter van de raad van bestuur verstuurt de uitnodigingen minstens 10 dagen vooraf, vergezeld van de agenda.

§2. De vergaderingen van de raad van bestuur zijn niet openbaar.

§3. De gedetailleerde en door de voorzitter ondertekende notulen, waarbij het stemgedrag van de individuele leden en alle documenten waar in de notulen naar verwezen wordt, gevoegd zijn, liggen ter inzage van de gemeenteraadsleden op het secretariaat van de deelnemende gemeenten, met behoud van de decretale bepalingen over de openbaarheid van bestuur.

§4. Op verzoek van een raadslid vraagt het deelnemende bestuur aan de vereniging om de notulen en alle stukken waarnaar in de notulen wordt verwezen, elektronisch ter beschikking te stellen. De vereniging stelt de gevraagde stukken elektronisch ter beschikking aan het deelnemende bestuur en het deelnemende bestuur bezorgt ze aan het raadslid.

 

Artikel 11 Beraadslaging en stemming

 

§1. Om geldig te beraadslagen en te beslissen is een aanwezigheidsquorum vastgesteld op de gewone meerderheid van het aantal bestuurders, zowel in het geheel als in de groep van de bestuurders die de gemeenten hebben aangewezen. Van dat aanwezigheidsquorum kan statutair worden afgeweken voor een tweede vergadering die volgt op een onvoldoende samengestelde eerdere vergadering, en op voorwaarde dat het gaat om punten die voor de tweede keer op de agenda voorkomen.

§2. De meerderheid die vereist is voor de beslissingen is altijd de gewone meerderheid die bereikt moet worden, zowel in het geheel als in de groep van de bestuurders die de gemeenten benoemd hebben.

§3. Statutenwijzigingen, toetredingen van nieuwe leden, alsook wijzigingen in de bijdrages conform artikel 14, behoeven het akkoord van alle deelnemende gemeenten op basis van een gemeenteraadsbeslissing.

 

Artikel 12 Bevoegdheden

 

§1. De raad van bestuur is uitsluitend bevoegd om beslissingen te nemen die hem expliciet door de deelnemende gemeenten zijn opgedragen:

§2. De raad van bestuur heeft in het bijzonder de volgende opdracht:

          De benoeming van de accountant conform artikel 404 DLB.

          De formele vaststelling van het personeelskader van de projectvereniging, na goedkeuring van dit personeelskader door de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten.

          Het dagelijkse personeelsbeheer, het ontslaan en aanwerven van personeel.

          De sanctie- en tuchtbevoegdheid ten aanzien van het personeel.

          De voorlopige vaststelling van de budgetten en de budgetwijzigingen, die onderworpen worden aan de goedkeuring door de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten.

          De voorlopige vaststelling van de jaarrekeningen, die samen met het activiteitenverslag en het verslag van de accountant, aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten ter goedkeuring worden voorgelegd.

           

Artikel 13 Presentiegeld

 

De leden van de raad van bestuur zullen geen presentiegeld ontvangen.

 

TITEL IV – Financiën

 

Artikel 14 Bijdrage van de deelnemers

 

§1. De deelnemende gemeenten betalen als bijdrage een vastgesteld bedrag per inwoner, met name 0,20 euro.

§2. Het bevolkingscijfer wordt vastgesteld aan de hand van de jongste gepubliceerde cijfers van het NIS.

§3. Iedere deelnemer kan autonoom beslissen een vrijwillige bijdrage te leveren.

§4. De projectvereniging gaat niet over tot de vorming van een maatschappelijk kapitaal. Winst is niet uitkeerbaar.

 

Artikel 15 Boekhouding

 

§1. De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig de wetgeving op de boekhouding van de ondernemingen en met naleving van de richtlijnen die de overheid uitvaardigt voor de boekhoudkundige verrichtingen.

§2. De jaarrekeningen worden, nadat ze goedgekeurd zijn door de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten, door de raad van bestuur neergelegd bij de Nationale Bank van België.

 

TITEL VI: Ontbinding en vereffening

 

Artikel 16 Ontbinding

 

§1. De projectvereniging wordt ontbonden bij niet-verlenging van de samenwerking conform artikel 4 van de statuten.

§2. De raad van bestuur benoemt één of meer vereffenaars en bepaalt hun bevoegdheid.

§3. De activa worden, na aanzuivering van eventuele passiva, overgedragen aan de deelnemende gemeenten in verhouding tot hun betaalde financiële bijdragen conform artikel 14 van de statuten.

 

TITEL VII: Slotbepaling

 

Artikel 17 Slotbepaling

 

Voor alles wat niet door deze Statuten geregeld wordt, zal het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur van toepassing zijn.

 

Artikel 3: De algemeen directeur en de burgemeester worden gemachtigd om de oprichtingsakte voor de projectvereniging Beleefproject te ondertekenen.

 

Artikel 4: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2020
Punt bijlagen/links 2 PRINCIEPSBESLISSING VOOR DE OPRICHTING VAN EEN PROJECTVERENIGING.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 27 april 2020

BEKRACHTIGING BESLUIT WND. BURGEMEESTER

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De raad voor maatschappelijk welzijn bekrachtigt het besluit van de waarnemend burgemeester van 8 april 2020 om de de vergaderingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn maximaal digitaal te organiseren gedurende de volledige periode van de federale maatregelen ter bestrijding van de verspreiding van  het COVID-19 virus.

 

Artikel 2: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.