Gemeente Bekkevoort

Zitting van 30 december 2019

Om 20.00 uur tot 00.17

 

Aanwezig:

Voorzitter:

Luc Janssens

Burgemeester:

Hans Vandenberg

Schepenen:

Benny Reviers, Wouter Lenaerts, Raf Vanmeensel en Nathalie Weckx

Raadsleden:

Mia Peeters, Bart Volders, Tommy Heusdens, Johan Everaerts, Jan Van Cauwenbergh, Tom Lemmens, Trees Laenens, Lies Timmermans, Nathalie Putseys en Jens Snyers

Algemeen directeur:

Hilde Goedhuys

 

Verontschuldigd:

Raadslid:

An Weckhuyzen

 

 

Overeenkomstig artikel 27 van het decreet lokaal bestuur verlaat schepen Raf Vanmeensel de zitting vanaf punt 9.

Overeenkomstig artikel 27 van het decreet lokaal bestuur verlaat raadslid Trees Laenens de zitting vanaf punt 9.

Schepen Raf Vanmeensel vervoegt de vergadering vanaf punt 10.

Raadslid Trees Laenens vervoegt de vergadering vanaf punt 10.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 30 december 2019

CONTANTBELASTINGREGLEMENT VOOR DE INZAMELING EN VERWERKING VAN HET HUISHOUDELIJK AFVAL EN DAARMEE VERGELIJKBAAR BEDRIJFSAFVAL DIT ZOWEL VOOR DE HUIS-AAN-HUIS INZAMELINGINZAMELING OP AFROEP, VIA SORTEERSTRATEN ALS DE INZAMELING OP HET CONTAINERPARK - AANPASSING TARIEVEN PER 1 JANUARI 2020 (AANPASSING GEMEENTERAADSBESLUIT VAN 18 DECEMBER 2017)

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Onderstaand contantbelastingreglement voor de inzameling en verwerking van het huishoudelijk afval en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval dit zowel voor de huis-aan-huis inzameling, inzameling op afroep, via sorteerstraten als de inzameling op het recyclagepark, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 18 december 2017, aan te passen zodat de volledige tekst ervan luidt als volgt:

 

Artikel 1:

Met ingang van 01 januari 2020 wordt er in de gemeente een contantbelasting gevestigd voor de huis-aan-huis inzameling van het gewoon huisvuil, het pmd-afval, het gft-afval, de zachte plastics, grofvuil (en het daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval) en voor het ter inzameling en verwerking aanbieden van afvalstoffen die zijn toegelaten op het recyclagepark.

 

Voor de toepassing van onderhavig reglement wordt verstaan onder:

 

Toegangskaart: elektronische badge op naam van de referentiepersoon die bij aanbieding toegang verleend tot de OCT en of recylagepark(en). De badge registreert de gebruiker en het volume of het gewicht van de aangeboden fractie.  Elke gebruiker en bij uitbreiding ook de badge maakt deel uit van een door EcoWerf gedefinieerde gebruikersgroep.

 

Gebruikersgroep: een selectie van aansluitpunten die op basis van het domicilie-adres geselecteerd worden, een elektronische toegangsbadge krijgen toegewezen en op deze wijze toegang krijgen tot een sorteerstraat en/of recyclagepark(en).

 

Aansluitpunt (ASP):

 

1)      iedere entiteit (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente mét een woonfunctie, waarin een particulier huishouden gevestigd is dat op basis van inschrijving in het bevolkingsregister of het vreemdelingenregister van de gemeente zowel huisvuil, grofvuil,  pmd, gft en papier en karton ter inzameling kan aanbieden,

 

2)      iedere entiteit (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente mét een woonfunctie, waarin een particulier huishouden gevestigd is dat op basis van een machtiging van de gemeente zowel huisvuil, grofvuil, pmd, gft en papier en karton ter inzameling kan aanbieden, en

 

3)      iedere entiteit (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente waarin een instelling van openbaar nut, een school, een vereniging die deel uitmaakt van de gemeentelijke cultuur-, sport- of jeugd-, senioren- of milieuraad, gevestigd is, die op basis van een machtiging van de gemeente zowel huisvuil, grofvuil,  pmd, gft en papier en karton ter inzameling kan aanbieden.

 

Aansluitpunt commercieel:

 

Iedere entiteit, met een maximale oppervlakte van 200 m² (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente mét een commerciële functie, waarin beroepsactiviteiten worden ontplooit (vrij beroep, handel, zorgactiviteiten…) die op basis van de inschrijving in het bevolkingsregister/handelsregister van de gemeente zowel huisvuil, grofvuil, pmd, gft en papier en karton ter inzameling kan aanbieden.

 

De juiste oppervlakte van het commercieel aansluitpunt wordt vastgelegd hetzij op basis van de goedgekeurde bouwvergunning, hetzij op basis van de afgesloten huurovereenkomst.

 

Aorta: de databank waarin EcoWerf per gezin of per onderneming registreert:

          de relevante identificatiegegevens van het gezin of de onderneming en de referentiepersoon van het betrokken gezin of onderneming;

          de relevante DifTar-gegevens inzake inzameling en verwerking van huishoudelijk afval en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval, individueel en gedifferentieerd per afvalstroom, zodat ze afzonderlijk kunnen getarifeerd worden. De relevante gegevens zijn onder meer de aard van de aangeboden afvalstof, het gewicht ervan en het aantal afvalbewegingen.

 

Om gebruik te kunnen maken van de dienstverlening voor de inzameling en de verwijdering van de aangeboden huishoudelijke afvalstoffen en het daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval en/of toegang te krijgen tot de recyclageparken, moeten de gezinnen of ondernemingen op het grondgebied van de gemeente zich laten registreren in Aorta. De registratie kan gebeuren bij de bevoegde gemeentedienst. Voor zover de gegevens van het gezin zijn opgenomen in het rijksregister (via het bevolkings- of vreemdelingenregister) is er geen afzonderlijke registratie vereist, maar voert EcoWerf de registratie uit op basis van deze gegevens.

Voor elk gezin of elke onderneming zoals omschreven in dit reglement is een registratie verplicht en is er maximaal één registratie mogelijk.

 

Per gezin of per onderneming in het bedieningsgebied wordt er in Aorta een formulier aangemaakt. Het formulier omvat voor het gezin of de onderneming de vermelding van de referentiepersoon, het adres, een bankrekeningnummer, een detail van de diensten waarvan gebruik kan worden gemaakt, een rekenstaat, het rijksregisternummer of nummer van het vreemdelingenregister van de referentiepersoon, het ondernemingsnummer, en het EcoWerf-klantennummer. Er wordt geregistreerd of het formulier wordt aangemaakt voor een gezin, een tweede verblijf, een gemeenschap of voor een onderneming, vereniging, school, gemeentelijke overheid of andere overheid. Indien de referentiepersoon bereid is deze gegevens te verstrekken, vermeldt het formulier ook één telefoonnummer en een e-mailadres van het gezin of de onderneming.

 

In de databank wordt eveneens geregistreerd:

          het type en het aantal van de ter beschikking gestelde containers per ophaalpunt;

          de (extra) toegangsbadges voor het recyclagepark die werden verleend.

 

Op basis van het bedrag van de rekenstaat in de databank en in functie van de beschikbare diensten wordt bepaald of er aan de belastingplichtige betalingsuitnodigingen verstuurd worden en of de belastingplichtige in de voorwaarden verkeert om dienstverlening inzake inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval te ontvangen.

 

De gegevens van Aorta kunnen door EcoWerf worden aangewend voor het versturen van betalingsuitnodigingen.

 

Wanneer er niet langer beroep wordt gedaan op enige dienst inzake verwerking van huishoudelijke afvalstoffen en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval, en dit door de gemeente gemeld wordt aan EcoWerf, zal EcoWerf de minicontainers ophalen en eventueel de recyclageparkkaart blokkeren. Op vraag van de burger kan het eventuele onbestede tegoed op het rekeningnummer van de referentiepersoon terugbetaald worden.

 

Referentiepersoon: de meerderjarige persoon die in Aorta als referentiepersoon voor het gezin of de onderneming wordt vermeld. Als de registratie gebeurt :

          voor een gezin, wordt van rechtswege de persoon die, volgens de opgave van het rijksregister, als referentiepersoon van het gezin, vermeld staat in het bevolkingsregister of vreemdelingenregister, ook geregistreerd als referentiepersoon in de databank

          voor een onderneming is het een meerderjarige natuurlijke persoon die geacht wordt de onderneming rechtsgeldig te vertegenwoordigen.

 

DifTar-rekening: de individuele rekening die per gezin of per onderneming in de databank wordt bijgehouden en waarop afzonderlijk worden ingeschreven :

          de volgens dit reglement verschuldigde contantbelasting;

          de volgens dit reglement verschuldigde kohierbelasting;

De rekenstaat geeft op elk ogenblik getrouw weer wat de schuld of het tegoed is van het gezin of de onderneming.

 

Huishoudelijk afval: Alle afvalstoffen die ontstaan door de normale werking van de particuliere huishouding en/of afvalstoffen ontstaan door een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit.

 

Grofvuil: Alle huishoudelijke afvalstoffen en voorwerpen die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding of ermee vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen en die omwille van de omvang, de aard en/of het gewicht niet in het recipiënt voor de huisvuilinzameling kunnen worden aangeboden, met uitzondering van: papier en karton, textiel, glas, kga (Klein Gevaarlijk Afval), gft (groenten, tuin– en fruitafval) en organisch-biologisch vergelijkbaar bedrijfsafval, pmd, oude metalen, houtafval, snoeihout en groenafval, afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA), autobanden, steenachtige fracties van bouw - en sloopafval en andere selectief ingezamelde afvalstoffen.

 

Groente-, Fruit- en Tuinafval (gft): Organisch composteerbaar afval zoals aardappelschillen, schillen van citrus- of andere vruchten, groente- en fruitresten, doppen van noten, theebladeren en theezakjes, koffiedik en papieren koffiefilters, papier van keukenrol, plantaardig keukenafval en etensresten, verwelkte snijbloemen en kamerplanten, versnipperd snoeihout, haagscheersel, zaagmeel en schaafkrullen, gazonmaaisel in kleine hoeveelheden, bladeren, onkruid en resten uit groente- en siertuin en die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of uit een bedrijfsactiviteit die vergelijkbaar is met een huishouden.

 

Huisvuil: alle afvalstoffen, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding (en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit)1, die in het voorgeschreven recipiënt voor de huisvuilinzameling kunnen geborgen worden, met uitzondering van papier en karton, textiel, glas, klein gevaarlijk afval, groente-, fruit- en tuinafval (en organisch-biologisch vergelijkbaar bedrijfsafval)1 of groenafval, plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons (pmd) en andere verplicht in te zamelen selectieve afvalstoffen.

 

Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons (PMD): Plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen (inclusief kroonkurken) en drankkartons, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit. De aangeboden plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons mogen geen kga, glas, etensresten of andere afvalstoffen bevatten.

 

Papier en karton: Alle dag-, week-, en maandbladen, tijdschriften en periodieken, reclamedrukwerk en ander drukwerk, publicaties, telefoon- en faxgidsen, schrijfpapier, kopieerpapier, computerpapier, boeken en papieren of kartonnen verpakkingen, die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding of ermee gelijkgestelde bedrijfsafvalstoffen, met uitzondering van geolied papier of karton, papier met waslaag, carbonpapier, vervuild papier, vervuilde papieren en kartonnen verpakkingen, papieren voorwerpen waar kunststof of andere materialen in verwerkt zijn, kaarten met magneetbanden, behangpapier, cement-, meststof- en sproeizakken e.d.

 

Herbruikbare goederen: Alle door de normale werking van een particuliere huishouding ontstane afvalstoffen die worden aanvaard door het erkend Kringloopcentrum en geschikt kunnen worden gemaakt voor hergebruik, zoals meubelen, kleding, kleine huisraad, boeken, elektronische informatiedragers, speelgoed, …

 

Textiel: Alle niet verontreinigde kleding, huishoudlinnen, woningtextiel (gordijnen, overgordijnen, tafelkleden, servetten…), beddengoed, schoeisel, handtassen en lederwaren ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit.

 

Frituurolie en afgelaten motorolie: Alle soorten smeerolie en/of industriële olie, op minerale of synthetische basis ontstaan door de werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit in het bijzonder afgewerkte motorolie, frituurolie, met uitzondering van grote hoeveelheden motorolie, olie met pcb’s of andere giftige stoffen.

 

Klein Gevaarlijk Afval (KGA): De afvalstoffen zoals opgesomd in artikel 5.2.2.1. van het VLAREMA. 

 

Glas: Hol glas en vlak glas ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteiten, ontdaan van dopsels, deksels en sluitingen, met uitzondering van vuurvaste voorwerpen en hittebestendig glas, gewapend glas, kristal, opaal glas, rookglas, autoruiten, plexiglas, gloeilampen, spaarlampen, tl-lampen, stenen, tegels, porselein, aardewerk, beeldbuizen, e.d.

 

Hol Glas: Betreft alle flessen en bokalen.

 

Vlak glas: Alle glazen voorwerpen zoals vensterglas ontdaan van inlijstingen, serreglas, niet-gewapend glas, die geen hol glas zijn.

 

Groenafval: Organisch composteerbaar afval zoals plantenresten, haagscheersel, snoeihout, bladeren, organisch afval uit parken en plantsoenen, boomstronken, gazon - en wegbermmaaisel en kerstbomen, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit.

 

Snoeihout: Alle hout afkomstig van het normaal onderhoud van de tuin (met een diameter van minder dan 10 cm), haagscheersel.

 

Gras- en bladafval: Alle vers gazonmaaisel en bladeren afkomstig van normaal tuinonderhoud, met uitzondering van oud en rot gazonmaaisel en gras vermengd met grond.

 

Boomstronken: Alle boomstronken die na ontdaan te zijn van wortels en aarde kunnen worden ingezet in de groencompostering en/of kunnen worden verhakseld voor hergebruik.

 

Oude Metalen: Alle ferro- en non-ferro metalen voorwerpen ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van ferro- en non-ferroverpakkingen, kga en elektrische en elektronische toestellen.

 

Bouwafval: Zuivere steenslag, betonblokken, versteende cement, gips, kalk, plaasterplaten (o.a. Gyproc), asbest-cementplaten (o.a. Eternit) , cellenbeton (o.a. Ytong), keramiek, asfalt van opritten, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van grote hoeveelheden bouwafval, beton vermengd met ijzer, glas, hout en/of aarde.

 

Steenafval: Zuivere steenslag, (gewapend) beton, versteende cement, betonnen palen … ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van vervuilde steenslag (bv. met grond), asfalt, keramiek, gips en kalk, cellenbeton, asbest, …

 

Keramiek: Alle keramiek ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit zoals wc-potten, lavabo’s, tegels, stenen borden en tassen, porselein, …, met uitzondering van steenafval.

 

Gips en kalk: Bouwafval uit gips en kalk zoals gipsplaten, kalk, gips, bezetsel … ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van cement, stenen, asfalt, …

 

Cellenbeton: Alle schuimbeton ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit.

 

Asbestcement: Alle voorwerpen uit gebonden asbest zoals eternieten golfplaten, schaliën, vlakke eterniet … ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van losse asbest, plastic golfplaten, …

 

Sloophout: Alle zuiver afvalhout afkomstig van constructiewerken, bouwmaterialen, meubilair en grote speeltuigen, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van  geïmpregneerde houtsoorten (tuinmeubelen), hout vermengd met ijzer of glas, treinbilzen.

 

E.P.S.: Zuiver witte piepschuim ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit met uitzondering van gekleurd piepschuim, verpakkingschips, verpakkingspiepschuim afkomstig van voedingsmiddelen, vervuild piepschuim, styrofoamplaten,…

 

Zachte plastics: Alle zuiver zachte plastics zoals zakjes, draagtassen, blisters (zonder aluminiumfolie), (noppen)folies, kuipjes, vlootjes, (yoghurt)potjes, bloempotjes, plantentrays, speelgoed (zonder batterijen of elektronica) en harde plastics kleiner dan een emmer van 10 liter, met uitzondering van plastic flessen en flacons (pmd), klein gevaarlijk afval (siliconentubes, bussen van

detergenten, olievaten, verfpotten), piepschuim, (schuim)rubber, zwembandjes, zilverkleurige folies, pvc, touwen en netten.

 

Harde plastics: Alle zuivere harde plastics zoals deuren, rolluiken, buizen, dakgoten, tuinmeubelen, bloempotten, plastic kleerhangers, speelgoed, wasmanden, emmers ... ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van plastic flessen en flacons (pmd), verpakkingen van gevaarlijke producten (kga), bouw- en isolatiematerialen, tuinslang, verpakkingen van voedings- waren, plastic blisters en straps, cd’s, dvd’s en videobanden (restafval), ...

 

Afgedankte elektrische en elektronische apparaten: Apparaten die elektrische stromen of elektronische velden nodig hebben om naar behoren te kunnen werken, en apparaten voor het opwekken, overbrengen en meten van die stromen en velden, die onder een van de categorieën, vermeld in artikel 3.4.4.2 van het VLAREMA, vallen en die bedoeld zijn voor gebruik met een spanning van maximaal 1000 volt bij wisselstroom en 1500 volt bij gelijkstroom. Daarin zijn ook alle onderdelen, subeenheden en verbruiksmaterialen begrepen die deel uitmaken van het product op het moment dat het wordt afgedankt. De volgende apparaten vallen niet onder deze definitie: apparaten die deel zijn van andere elektrische apparatuur, apparatuur die verband houdt met de bescherming van de wezenlijke belangen van de veiligheid van lidstaten, wapens, munitie en oorlogsmateriaal, tenzij het gaat om producten die niet specifiek voor militaire doeleinden zijn bestemd, en grote, niet-verplaatsbare industriële installaties van elektrische en elektronische gereedschappen en tuingereedschappen.

 

Kurk: Alle afvalstoffen uit kurk, afkomstig van de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, zoals stopsels, deksels, sluitingen, tegels, wandbedekking, ….

 

Recyclagepark: Een bij toepassing van titel I van het VLAREM vergunde inrichting waar particulieren en eventueel ook bedrijven onder toezicht op vastgestelde dagen en uren bepaalde gesorteerde huishoudelijke afvalstoffen en eventueel met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare afvalstoffen bedrijfsafvalstoffen kunnen deponeren. 

 

 

Artikel 2:

De contantbelasting is verschuldigd door de gebruiker op basis van de kostprijs van de specifieke dienstverlening en wordt aangerekend naar gelang de soort en de hoeveelheid of het gewicht van het afval bij de huis-aan-huis inzameling dan wel de inzameling via het recyclagepark van het gewoon huisvuil, gft, pmd, zachte plastics, grofvuil (en het daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval).

 

 

Artikel 3:

§1. DifTar huis-aan-huis inzameling

 

De contantbelasting voor de huis-aan-huis inzameling in functie van de fractie en het gewogen gewicht of het volume van de ter inzameling en verwerking aangeboden afvalstoffen bedraagt:

 

Fractie

 

Contantbelasting particulieren

 

Contantbelasting KMO

 

a) Huisvuil

-                 inzameling en verwerking

      per kg gewogen huisvuil

 

-                 aanbiedingskost 

-     aanbieding 40 l container

-     aanbieding 120 l container

-     aanbieding 240 l container

-     aanbieding 360 l container(*)

-     aanbieding 1100 l container

-     voorrijkost op afroep([1])

 

-                 gebruiksrecht container

-     container 40 l

-     container 120 l

-     container 240 l

-     container 360 l*

-     container 1100 l

-     aankoop slot

 

 

 

€   0,28 / kg

 

 

€   0,55 / aanbieding

€   0,55 / aanbieding

€   1,10 / aanbieding

 

€   1,65 / aanbieding

 

€   5,59 / aanbieding

€ 75,00 / inzameling op afroep

 

 

€  0,84 / maand

€  0,84 / maand

€  1,66 / maand

€  2,47 / maand

€  4,58 / maand

€ 25,00 / slot

 

 

€  0,28 / kg

 

 

/

€   0,55 / aanbieding

€   1,10 / aanbieding

 

€   1,65 / aanbieding

 

€   5,59 / aanbieding

€ 75,00 / inzameling op afroep

 

 

/

€   1,84 / maand

€   2,47 / maand

€   2,64 / maand

€   7,07 / maand

€ 25,00 / slot

 

b) Gft-afval

-                 inzameling en verwerking

-     per kg gewogen gft

 

-                 gebruiksrecht container

-     container 40 l

-     container 120 l

-     container 240 l

-     container 360 l*

-     container 1100 l

-     aankoop slot

 

 

 

€   0,18 / kg

 

 

€   0,84 / maand

€   0,84 / maand

€   1,66 / maand

€   2,47 / maand

€   4,58 / maand

€ 25,00 / slot

 

 

€   0,18 / kg

 

 

/

€   1,84 / maand

€   2,47 / maand

€   2,64 / maand

€   7,07 / maand

€ 25,00 / slot

 

c) Pmd-afval (60 l zak)

€   0,15 / zak

€  0,15 / zak

d) Zachte plastic (60 l zak)

€   0,25 / zak

€  0,25 / zak

e) Grofvuil

-                 voorrijkost op afroep

 

-                 verwerking per pakket

of

-     1 persoonsmatras

-     1 persoonsbed

-     2 persoonsmatras

-     2 persoonsbed

-     zetel: 1-zit

-     zetel: 2-zit

-     zetel: 3-zit

-     stoel (2 stuks)

-     (tuin)tafel

 

 

€ 12,50 / aanleveringsbeurt

 

€   7,50 / begonnen 0,5 m³

 

€   7,50

€   7,50

€ 15,00

€ 15,00

€   7,50

€ 15,00

€ 22,50

€   7,50

€   7,50

 

€ 12,50 / aanleveringsbeurt 

 

€   7,50 / begonnen 0,5 m³

 

€   7,50

€   7,50

€ 15,00

€ 15,00

€   7,50

€ 15,00

€ 22,50

€   7,50

€   7,50

 

De gewichtsmeting is tot op 0,5 kg nauwkeurig.

 

(*) De 360L container kan niet afzonderlijk gehuurd worden. Deze worden alleen in een set van 3 stuks aangeboden als alternatief voor een 1100L container wanneer de 1100L container niet geledigd kan worden door het ingezette materieel van EcoWerf.

 

 

§2. DifTar recyclagepark (volumepark)

 

Fractie

 

Contantbelasting particulieren

Contantbelasting KMO

a) Grofvuil

-                 Volume 1 perskamer

      of

-                 Per pakket van 0,5 m3

-                 of

-     1 persoonsmatras

-     1 persoonsbed

-     2 persoonsmatras

-     2-persoonsbed

-     zetel: 1-zit

-     zetel: 2-zit

-     zetel: 3-zit

-     stoel (2 stuks)

-     (tuin)tafel

 

 

30,00 €/perskamer

 

  7,50 €/begonnen 0,5 m³

 

  7,50 €

  7,50 €

15,00 €

15,00 €

  7,50 €

15,00 €

22,50 €

  7,50 €

  7,50 €

 

30,00 €/perskamer

 

7,50 €/begonnen 0,5 m³

 

  7,50 €

  7,50 €

15,00 €

15,00 €

  7,50 €

15,00 €

22,50 €

  7,50 €

  7,50 €

Volumetarief

 

Contantbelasting particulieren

Contantbelasting KMO([2])

 

a) Bezoek aan het containerpark

-                 auto, voetganger, fiets

-                 aanhangwagen

-                 bestelwagen

 

b) Asbestcement, kga, en aeea

 

 

 

 

c) Gratis toegangsbeurten per jaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

d) Tarief grote hoeveelheden

 

 

 

€    3,00 / beurt

€    9,00 / beurt

€ 24,00 / beurt

 

Een voertuig dat enkel asbestcement, kga of aeea aanvoert heeft gratis toegang tot het containerpark

 

-                 6 per aansluitpunt

 

-          Een personenwagen, fietser of voetganger wordt verrekend als 1 gratis toegangsbeurt

 

-                 Een aanhangwagen wordt geteld als 3 gratis toegangsbeurten

 

-                 Een bestelwagen kan geen gebruik maken van de gratis beurten

 

Vanaf het 19e bezoek binnen hetzelfde kalenderjaar worden de KMO tarieven van toepassing op de betrokken particulier

 

€   6,00 / beurt

€ 18,00 / beurt

€ 36,00 / beurt

 

 

 

 

 

 

Geen

 

 

Artikel 4:

Indien het afval wordt aangeboden door een gezin dan is de belasting hoofdelijk verschuldigd door de referentiepersoon van het gezin en alle meerderjarige leden van het gezin die in de woongelegenheid van de referentiepersoon verblijven.

 

Indien het afval wordt aangeboden door een onderneming of vereniging dan is de belasting hoofdelijk verschuldigd door de referentiepersoon en de onderneming, zijnde iedere natuurlijke – of rechtspersoon die de onderneming uitmaakt of de leden van de vereniging, indien deze geen rechtspersoonlijkheid heeft.

 

Artikel 5:

§ 1. De personen die gebruik maken van de door de gemeente voorgeschreven containers zijn de contantbelasting betreffende de inzameling en verwerking verschuldigd op het ogenblik dat de kipbeweging van de container en het gewicht van het meegegeven afval door de ophaalwagen worden geregistreerd.

De contantbelasting betreffende het gebruik van de containers is maandelijks verschuldigd in de helft van de maand.

 

§ 2. Iedere gebruiker van een container dient vooraf een bedrag te storten op de DifTar-rekening en dit in functie van de gebruikte containers:

 

 

Aantal en type containers

Voorschot

1 of meerdere containers van 40 en 120 l of een particuliere gebruiker van een sorteerstraat

€   50,00

Per container van 240 l of een niet-particulier gebruiker van een sorteerstraat 

€ 100,00

Per container van 1100 l of per set van 3 x 360 l containers

€ 500,00

 

Bij elke registratie van een kipbeweging en het gewicht van het meegegeven afval, zal de contantbelasting, zoals bepaald in artikel 3, in mindering worden gebracht van het vooraf betaalde bedrag. De contantbelasting voor het meegegeven gewicht zal afgerond worden tot op 2 cijfers na de komma.

 

Zodra het beschikbare bedrag lager is dan € 10,00 wordt een nieuwe betalingsuitnodiging gestuurd naar de referentiepersoon. De containers worden niet meer geledigd van zodra de vervaldatum van de herinnering is verlopen en het beschikbare bedrag lager is dan € 0. Het aanzuiveren van de DifTar-rekening is mogelijk door betaling via overschrijving of door betaling met Bancontact in het recyclagepark.

 

Indien de niet-geledigde containers niet tijdig worden binnengehaald, kunnen ze worden geledigd aan het tarief vastgesteld in het gemeentelijk belastingreglement betreffende het ambtshalve opruimen van sluikstorten door of in opdracht van de gemeente.

 

Bij afmelding (verhuis, overlijden, …) wordt de DifTar-rekening gesloten en wordt het nog beschikbare bedrag teruggestort op rekeningnummer van de begunstigde, tenzij de begunstigde nog een openstaande schuld heeft aan de gemeente. Een eindafrekening wordt afgeleverd aan de begunstigde.

 

§3. De personen die gebruik maken van de door de gemeente voorgeschreven pmd-zakken en zakken voor de inzameling van zachte plastics (roze zak) zijn de contantbelasting verschuldigd bij de aankoop ervan op de door de gemeente vastgestelde plaats(en).

 

§4. Indien het saldo van de DifTar-rekening ontoereikend is en de vervaldatum van de herinnering nog niet verlopen is, zal de bezoeker van het recyclagepark hierop attent gemaakt worden en geen mogelijkheid meer hebben om het tarief voor betalende fracties via de DifTar-rekening te betalen. In dit geval zal ook steeds gevraagd worden om de DifTar-rekening aan te zuiveren met een minimaal bedrag dat gelijk is aan de schuld.

 

Indien het saldo van de DifTar-rekening ontoereikend is en de vervaldatum van de herinnering is verlopen, zal bij de ingang gevraagd worden om de DifTar-rekening aan te zuiveren met een minimaal bedrag dat gelijk is aan de schuld. Indien het saldo niet wordt aangezuiverd zal hij/zij geen toegang krijgen. Men zal ook geen gebruik meer kunnen maken van de inzameling op afroep tot het saldo werd aangezuiverd.

 

Artikel 6:

Voor de vervanging van een verloren, beschadigde en of gestolen toegangskaart wordt een contantbelasting gevraagd van € 5,00.  Dit bedrag zal aangerekend worden via de DifTar-rekening.

 

Niet-inwoners of toekomstige inwoners van de gemeente kunnen, voor het aanbrengen van afval afkomstig vanuit de gemeente, een kaart voor het recyclagepark aanvragen bij het gemeentebestuur. De kaarten worden uitgeleend voor een periode van maximum 3 weken, tegen een waarborg van       € 50,00.

 

Artikel 7:

Bij ontstentenis van betaling wordt de contantbelasting conform artikel 4, § 7 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen omgezet in een kohierbelasting.

 

Door de opname in een kohier verkrijgt de belasting vanaf dan alle kenmerken van een kohierbelasting, met inbegrip van een betalingstermijn van twee maanden en een bezwaartermijn van drie maanden vanaf de verzending van het aanslagbiljet.

De belasting is persoonsgebonden waardoor de gemeente/stad de mogelijkheid heeft om gebruik te maken van het positief saldo op een ander particulier ASP betreffende dezelfde persoon/ referentiepersoon om het negatief saldo aan te zuiveren, alvorens over te gaan tot inkohiering.

 

Artikel 8:

De belastingplichtige of zijn vertegenwoordiger  kan een bezwaar op afgiftebewijs indienen tegen deze contantbelasting bij het College van Burgemeester en Schepenen .

 

Het bezwaar moet op straffe van nietigheid schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de datum van de contante inning/aanrekening op de DifTar-rekening .

 

Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding gestuurd, binnen vijftien kalenderdagen na indiening ervan.

Het bezwaar wordt behandeld volgens de bepalingen van artikel 9, § 4 en 5 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen. De kennisgeving van de beslissing zal de instantie vermelden waarbij, en de termijn waarbinnen, er tegen de beslissing beroep kan aangetekend worden conform artikel 10 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Artikel 9:

Deze belasting zal definitief zijn indien geen tijdige dan wel ontvankelijke bezwaren ingediend werden.

 

Artikel 10:

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van dit besluit.

 

Artikel 11:

Een afschrift van de beslissing zal overgemaakt worden aan EcoWerf.

 

Artikel 2: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 


[1](1) Inwoners die uitzonderlijk een hoeveelheid huisvuil wensen aan te bieden die groter is dan de gebruikte container kunnen tot 3 maal per jaar, mits een aanvraag minimaal 1 werkdag voor de ophaaldag,  maximaal 6 zakken (maximaal 60l) aanbieden naast de container. Wanneer dit ontoereikend is kan men kiezen voor inzameling op afroep waarbij de voorrijkost wordt aangerekend. In beide gevallen wordt het huisvuil gewogen en aangerekend.

[2](2) KMO’s kunnen een specifieke toegangsbadge aanvragen als KMO.

Publicatiedatum: 12/02/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 december 2019

GOEDKEURING BEHEERSOVEREENKOMST BETREFFENDE DE MAXIMALE INTEGRATIE VAN DE DIENSTEN VAN DE GEMEENTE EN HET OCMW BEKKEVOORT

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De in bijlage bij deze beslissing gevoegde beheersovereenkomst betreffende de maximale integratie van de diensten van de gemeente en het OCMW goed te keuren. Door de goedkeuring wordt de huidige beheersovereenkomst communicatie en onthaal opgeheven. De beheersovereenkomsten inzake terbeschikkingstelling en overdracht van personeel blijven behouden.

 

Artikel 2: De beheersovereenkomst treedt in werking vanaf goedkeuring door de beide raden, behoudens die bepalingen waarvan de corresponderende rechtsgrond op een latere datum in werking treedt. Die bepalingen treden in werking op dezelfde dag als dat de corresponderende rechtsgrond in werking treedt.

Onder voorbehoud van de mogelijkheid tot wijziging, schorsing, en ontbinding van deze beheersovereenkomst, wordt de beheersovereenkomst gesloten voor onbepaalde duur.

 

Artikel 3: De uitvoering van de beheersovereenkomst wordt opgevolgd door het managementteam.

De beheersovereenkomst wordt jaarlijks geëvalueerd. In geval van aanpassingen wordt de beheersovereenkomst opnieuw ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Artikel 4: Ingeval binnen de gemeente de wil bestaat om de beheersovereenkomst te beëindigen, wordt dit geformaliseerd in een gemeenteraadsbeslissing, waarbij de procedureregels opgenomen in de beheersovereenkomst in acht worden genomen.

 

Artikel 5: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 12/02/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 december 2019

GOEDKEURING CONCEPT GEMEENTELIJKE VAKANTIEWERKING 2020

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeentelijke vakantiewerking te laten plaatsvinden van woensdag 1 juli 2020 tot en met woensdag 26 augustus 2020.

          week 1: DJ-kamp en High Five kampen

          week 2: Taalkamp Frans en High Five kampen

          week 3: Judokamp en theaterkamp

          week 4: Little Ball Camp en Nerfwar

          week 5: Wintersportkamp, Little Ball Camp en Real Life Gamekamp

          week 6: Kookkamp

          week 7: Boekjeskamp en craftingkamp

          week 8: Danskamp en voetbalkamp

          week 9: Natuurkamp

 

Artikel 2: De themakampen vinden telkens plaats tussen 9 u en 16 u.

 

Artikel 3: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 12/02/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 december 2019

RECHT VAN OPSTAL T.V.V. ECOPOWER - GOEDKEURING ONTWERPAKTE

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De daken van de bibliotheek en van het @BEN-gebouw, Eugeen Coolsstraat 17A en 17B, in opstalrecht te geven van Ecopower, onder de voorwaarden bepaald in bijgevoegde ontwerpakte.

 

Artikel 2: Het recht van opstal wordt gegeven voor een duur van 20 jaar ingaande op de datum van indienststelling van de PV-installaties.

 

Artikel 3: De burgemeester en de algemeen directeur worden gemachtigd de notariële akte te ondertekenen.

 

Artikel 4: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 12/02/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 december 2019

INZAMELING PAPIER EN KARTON IN MINICONTAINERS

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Het besluit van het college van 4 november 2019 om vanaf 1 januari 2022 deel te nemen aan het project 'papier en karton in minicontainers' van EcoWerf wordt bekrachtigd.

 

Artikel 2: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 12/02/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 december 2019

BELASTING OP NACHTWINKELS EN PRIVATE BUREAUS VOOR TELECOMMUNICATIE

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De belasting op de nachtwinkels als volgt vast te stellen:

 

Artikel 1: Definitie

Voor de toepassing van het reglement, moet er onder nachtwinkels verstaan worden, elke winkel die in algemene voedingswaren en huishoudartikelen handelt en tussen 18.00 uur en 7.00 uur open is en ongeacht of alle verplichtingen en beperkingen voortvloeiend uit de wet van 10 november 2006 betreffende openingsuren in handel, ambacht en dienstverlening door de nachtwinkel gerespecteerd zijn.

Onder privaat bureau voor telecommunicatie – ook phoneshop genoemd – wordt  verstaan: een voor het publiek toegankelijke vestigingseenheid voor het verlenen van telecommunicatiediensten.

 

Artikel 2: Heffingstermijn/Grondslag

Met ingang van 1 januari 2020, voor een termijn eindigend op 31 december 2025, wordt er zowel een openingsbelasting als een jaarlijkse belasting geheven op nachtwinkels en bureaus voor telecommunicatie gelegen op het grondgebied van de gemeente.

 

Artikel 3: Overgangsmaatregel

Nachtwinkels en bureaus voor telecommunicatie die hun activiteit startten vóór goedkeuring van dit reglement zijn vrijgesteld van de openingsbelasting.

 

Artikel 4: Bedrag

De openingsbelasting is een éénmalige belasting vastgesteld op 6.000 euro en verschuldigd bij elke opening van een nieuwe handelsactiviteit zoals gedefinieerd in artikel 1 van dit reglement.

Elke wijziging van uitbating is gelijkgesteld met een nieuwe handelsactiviteit.

De aanslagvoet van de jaarlijkse belasting is vastgesteld op 1500 euro per nachtwinkel of phoneshop.

De openingsbelasting en de jaarlijkse belasting zijn ondeelbaar. Zij zijn verschuldigd voor het ganse jaar, welke ook de aanvangs- of de stopzettingsdatum van de economische activiteit of de wijziging van uitbating in het jaar is.

De jaarlijkse belasting gaat in volgend op het jaar van inkohiering van de openingsbelasting, of bij gebreke hiervan vanaf de inwerkingtreding van huidig belastingreglement.

Er wordt geen enkele korting of teruggave van de belasting gedaan om welke reden dan ook.

 

Artikel 5: Belastingplichtigen

De belasting is verschuldigd door de uitbater van de nachtwinkel of phoneshop. De eigenaar is hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de belasting.

 

Artikel 6: Aangifte

De eigenaar van de handelszaak en de uitbater ervan zijn ertoe gehouden voorafgaandelijk aan elke economische activiteit aangifte hiervan te doen bij het gemeentebestuur. Ze zijn verplicht alle nodige documenten en vergunningen voor te leggen op eerste verzoek van het gemeentebestuur. Ze worden eraan gehouden de eventuele controle van hun verklaring mogelijk te maken.

Teneinde de belasting te heffen, stuurt het gemeentebestuur naar alle nachtwinkels en phoneshops in uitbating een aangifteformulier dat binnen de door het gemeentebestuur vastgestelde periode behoorlijk dient ingevuld, ondertekend en teruggestuurd te worden.

Indien, om welke reden ook, de belastingplichtigen geen aangifteformulier ontvangen hebben, zijn deze jaarlijks ertoe gehouden vóór 1 maart van het belastingjaar op eigen initiatief het gemeentebestuur te informeren.

 

Artikel 7: Wijziging of stopzetting

Elke wijziging of stopzetting van een economische activiteit dient onder verantwoordelijkheid van de belastingplichtigen onmiddellijk en per aangetekend schrijven te worden meegedeeld aan het gemeentebestuur.

 

Artikel 8: Invordering

De belasting wordt ingevorderd door middel van kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.

Bij gebreke van aangifte of bij onvolledigheid hiervan wordt van ambtswege een belasting geheven op basis van de elementen waarover het gemeentebestuur beschikt.

 

Artikel 9: Betaling

De belasting is betaalbaar binnen de twee maanden na het verzenden van het aanslagbiljet. Dit aanslagbiljet wordt onverwijld door de financieel directeur aan de belastingplichtige gestuurd.

 

Artikel 10: Bezwaarschriften

§1. De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan tegen deze aanslag een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en schepenen, Eugeen Coolsstraat 17, 3460 Bekkevoort.

Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.  Bezwaarschriften kunnen via een duurzame drager worden ingediend (elektronische informatiedrager, fax of e-mail, ..)  Het bezwaar wordt gedagtekend en ondertekend door de eiser of zijn vertegenwoordiger en vermeldt naam, hoedanigheid en adres of zetel van de belastingplichtige, het voorwerp van het bezwaarschrift en een opgave van de feiten en middelen.

 

§2. De bezwaarprocedure wordt verder behandeld conform de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008, inzonderheid artikel 9 § 2 tot 5.

 

Artikel 11: Zonder afbreuk te doen aan de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008, zijn de bepalingen van titel VII, hoofdstukken 1,3,4,6 tot en met 9bis van het Wetboek van de inkomstenbelastingen en artikel 126 tot en met 175 van het uitvoeringsbesluit van dat wetboek van toepassing, voor zover ze niet specifiek de belastingen op de inkomsten betreffen.

 

Artikel 2: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 12/02/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 december 2019

TOETREDING TOT VZW EERSTELIJNSZONE DEMERLAND

 

Besluit

eenparig

 

Aanduiding N. Weckx als vertegenwoordiger van lokaal bestuur bekkevoort:

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

 

Artikel 1: De gemeenteraad beslist om als gemeente Bekkevoort toe te treden tot de vzw eerstelijnszone Demerland. Aangezien het OCMW ook dergelijke beslissing zal nemen, is het lokaal bestuur Bekkevoort (gemeente en OCMW gezamenlijk) vertegenwoordigd binnen de cluster lokale besturen in de Zorgraad van de vzw Eerstelijnszone Demerland.

 

Artikel 2: Mevr. Weckx af te vaardigen als vertegenwoordiger van lokaal bestuur Bekkevoort binnen de cluster lokale besturen.

 

Artikel 3: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 12/02/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 december 2019

BELASTING OP DE ADMINISTRATIEVE STUKKEN - DIENST BURGER- EN WELZIJNSZAKEN 2020

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De belasting op de afgifte van administratieve stukken – financieel boekjaar 2020 – dienst burger- en welzijnszaken als volgt vast te stellen:

 

Artikel 1: Er wordt voor het financieel boekjaar 2020 een contante gemeentebelasting gevestigd op het afleveren van administratieve stukken met betrekking tot de dienst burger- en welzijnszaken door het gemeentebestuur.

 

Artikel 2: De belasting is verschuldigd door de persoon die het stuk vraagt.

 

Artikel 3: Vrijstelling van de belasting wordt verleend op de afgifte van:

 

          administratieve stukken ten voordele van werkzoekende werklozen, evenals ten voordele van alle minder begoede werkzoekenden, waarbij ondermeer de afgestudeerde eindejaarsleerlingen, studenten en werkzoekenden die het bestaansminimum als enig inkomen hebben;

          stukken die in uitvoering van een wet of van gelijk welk reglement van de administratieve overheid door het gemeentebestuur kosteloos moeten worden afgeleverd;

          stukken die afgeleverd worden aan behoeftige personen: de behoeftigheid wordt door ieder overtuigend bewijsstuk gestaafd;

          de stukken die afgeleverd worden aan de gerechtelijke of administratieve overheden;

          bescheiden opgemaakt aan de hand van de bevolkingsregisters voor de personen die een aanvraag indienen voor tegemoetkoming uit het rampenfonds;

          het invullen van voorgedrukte formulieren;

          administratieve stukken nodig om zich in orde stellen voor een administratieve verhuis gedurende een periode van 12 maanden vanaf de definitieve straatnaamwijziging of hernummering.

 

Artikel 4: De belasting is vastgesteld als volgt:

 

Op de verblijfsdocumenten afgeleverd aan vreemdelingen:

          de nog bestaande papieren verblijfsdocumenten: 14,50 EUR voor het eerste document en 14,50 EUR voor een duplicaat;

          de elektronische vreemdelingenkaarten: 6,40 EUR;

          de biometrische vreemdelingenkaarten: 7,40 EUR;

          de aanmaakkosten van de elektronische en biometrische identiteitskaarten worden integraal    doorverrekend aan de aanvrager bij normale en spoedprocedures.

 

Op de afgifte van paspoorten (reispassen):

          voor een paspoort afgegeven aan een kind jonger dan 18 jaar worden geen gemeentelijke taksen aangerekend;

          14 EUR voor elke nieuwe reispas;

          de aanmaakkosten van de reispassen worden integraal doorverrekend aan de aanvrager bij normale en spoedprocedures.

 

Op de uitreiking van de elektronische identiteitskaarten (voor Belgische onderdanen):

          6,40 EUR;

          de aanmaakkosten van de elektronische identiteitskaarten worden integraal doorverrekend aan de aanvrager bij normale en spoedprocedures.

 

Op de uitreiking van de identiteitskaarten voor kinderen onder de 12 jaar:

          identiteitsbewijs (met foto) voor kinderen van vreemde nationaliteit: 1,30 EUR eveneens voor duplicaat;

          Kids – ID: er worden geen gemeentelijke taksen aangerekend. De aanmaakkosten ten laste van de gemeente bij normale procedures en de aanmaakkosten bij spoedprocedures worden integraal doorverrekend aan de aanvrager.

 

Op de aanvraag van een duplicaat van een PUK-code, van een reeds geactiveerde elektronische identiteitskaart, door het gemeentebestuur: 5 EUR.

 

Op de uitreiking van de nieuwe rijbewijzen in bankkaartmodel:

          5 EUR voor de voorlopige rijbewijzen;

          10 EUR voor de overige rijbewijzen;

          de aanmaakkosten van de rijbewijzen in bankkaartmodel worden integraal doorverrekend aan de aanvrager.

 

Op de uitreiking van internationale rijbewijzen: 14 EUR.

 

Op de uitreiking van huwelijksboekjes:15 EUR per boekje.

 

Op het afsluiten van een huwelijk:

          tijdens de kantooruren: 50 EUR.

Maandag, dinsdag, woensdag van 09.00 u t.e.m. 16.00u, donderdag van 09.00 t.e.m. 19.30u

en vrijdag van 09.00u t.e.m. 12.00u;

          buiten de kantooruren: 100 EUR.

 

In deze belasting zijn 5 attesten van werkverlet inbegrepen.

 

Op de uitreiking van uittreksels uit het strafregister:

          5 EUR;

          werkgerelateerde attesten (ook vakantiejobs): gratis.

 

Op procedure tot voornaamswijziging:

          voornaamswijziging: 100 EUR;

          voornaamswijziging transgenders: 10 EUR;

          voornaamswijziging vreemdelingen die de Belgische nationaliteit aanvragen en niet over een voornaam beschikken: 0 EUR.

 

Voor alle andere documenten, getuigschriften, uittreksels met betrekking tot de dienst burger- en welzijnszaken voor de welke geen speciaal tarief werd bepaald en die van ambtswege of op verzoek worden afgeleverd: 1,50 EUR.

 

Artikel 5: Bij de aanvraag zal een bedrag gelijk aan de belasting in consignatie worden gegeven aan de algemeen directeur of aan zijn afgevaardigde.

 

Artikel 6: De belasting moet bij het afleveren van het stuk contant worden betaald. Het bewijs van de betaling der belasting blijkt uit de afgifte van een ontvangstbewijs, waarop het belastingbedrag vermeld is. De contantbelasting is onmiddellijk eisbaar. Als de contantbelasting niet kan worden geïnd, wordt de belasting een kohierbelasting: ze wordt dit door opname in een kohier en krijgt vanaf dan alle kenmerken van een kohierbelasting, met inbegrip van een betalingstermijn van twee maanden en een bezwaartermijn van drie maanden vanaf de verzending van het aanslagbiljet.

 

Artikel 7: De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan tegen een aanslag een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en schepenen, die handelt als administratieve overheid. Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van 3 maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag of vanaf de datum van de contante inning.

 

Artikel 2: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 12/02/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 december 2019

ACTIEPROGRAMMA VOOR ACTIVERING VAN GRONDEN EN HERGEBRUIK VAN GEBOUWEN EN OPDELEN VAN HOEVES MET HET OOG OP HET CREËREN VAN SOCIALE EN/OF PRIVATE WONINGEN

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Zich akkoord te verklaren met de uitvoering van het actieprogramma voor activering van gronden en hergebruik van gebouwen en opdelen van hoeves met het oog op het creëren van sociale en/of private woningen.

 

Artikel 2: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 12/02/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 december 2019

AFNAME MAILOPLOSSING MS EXCHANGE ONLINE

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Beroep te doen op de opdrachtencentrale van Cipal dv via de raamovereenkomst “Aankoop van licenties, gebruiksrechten, onderhouds- en ondersteuningsprogramma’s m.b.t. standaardsoftware” (Bestek CSMRTSOFT19) voor de levering van hosted mail, toegewezen aan Comparex.

 

Artikel 2: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 12/02/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 december 2019

GOEDKEURING RETRIBUTIEREGLEMENT GEMEENTELIJKE VAKANTIEWERKING

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Het volgend retributiereglement goed te keuren:

 

AFDELING 1: RETRIBUTIE THEMAWEKEN GEMEENTELIJKE VAKANTIEWERKING

 

Artikel 1:Er wordt een retributiereglement gevestigd op de deelname aan de themaweken van de gemeentelijke vakantiewerking.

 

Artikel 2:Om deel te nemen aan de themaweken van de gemeentelijke vakantiewerking moet een kind de volle leeftijd van 3 jaar bereikt hebben en mag het niet ouder zijn dan 16 jaar of worden in het desbetreffende jaar.

 

Artikel 3:De retributie wordt vastgelegd op minimaal € 25,00 en maximaal € 150,00 per week en per kind.

 

Artikel 4:Kinderen en jongeren die aanspraak maken op een reductietarief via de VIP-code (Voordeel in Prijs) op de beleefpas krijgen 80% korting op de vastgestelde retributie.

 

Artikel 5:Jaarlijks wordt de concrete retributie per themaweek goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 6:De retributie is verschuldigd door de aanvrager.

 

Artikel 7:De retributie wordt betaald bij de inschrijving. Bij niet-betaling zal de retributie ingevorderd worden volgens de burgerlijke procedure.

 

Artikel 8:De inschrijving is pas definitief bij betaling van de verschuldigde retributie.

 

Artikel 9:Bij een tijdige annulering van de inschrijving, d.w.z. 3 werkdagen vooraf of bij wettiging van een ziektebriefje, zal het inschrijvingsgeld terugbetaald worden. Alleen de sportfunctionaris of jeugdconsulent zijn bevoegd om het inschrijvingsgeld terug te betalen.

 

AFDELING 2: EXTERNE KAMPEN

 

Artikel 1:De retributies die betaald worden voor deelname aan externe kampen (kampen waarvan de inschrijving niet via de gemeente verloopt) georganiseerd door Voetbalschool Nederland, Little Star Village vzw en High Five vzw, worden niet ontvangen door de gemeente Bekkevoort. Bijgevolg worden de prijzen van de kampen niet opgenomen in het retributiereglement.

 

AFDELING 3: ALGEMENE BEPALINGEN

 

Artikel 1:Dit reglement treedt in werking vanaf de datum van goedkeuring door de gemeenteraad.

 

Artikel 2: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 12/02/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 december 2019

GOEDKEURING RETRIBUTIES LESSENREEKSEN 2020

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De retributies voor de lessenreeksen seniorobic en yoga in 2020 als volgt goed te keuren:

          Yoga lessenreeks: € 90 per 10-beurtenkaart.

          Seniorobic lessenreeks: € 30 per 10-beurtenkaart.

 

Artikel 2: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 12/02/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 december 2019

GOEDKEURING EXCLUSIVITEITSOVEREENKOMSTEN VOOR BEPAALDE DIENSTEN AAN DE ZELFSTANDIGE GROEPERING 'INTERLEUVEN ONDERSTEUNENDE ACTIVITEITEN'

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De volgende diensten, zoals voorzien in de bijlagen van de statuten van Interleuven, worden in exclusiviteit toegekend aan de zelfstandige groepering ‘Interleuven ondersteunende activiteiten’ met ingang van 01-01-2020 tot en met 31-12-2025, met dien verstande dat opdrachten die werden toegekend vóór het verstrijken van voormelde periode, af te werken onder het systeem van de exclusieve dienstverlening:

1.2. Ontwerp en opvolging van gebouwen

1.4. Veiligheidscoördinatie ontwerp en verwezenlijking bij gebouwen

3.1. Basisondersteuning

3.2. Klimaatondersteuning

3.3. Taakondersteuning

7.1. GIS begeleiding en ondersteuning

9.1. Begeleiding bij de uitbouw en het gebruik van het regionaal digitaal loket kinderopvang.

13.1.Begeleiden, opvolgen, adviseren en ondersteunen van de gemeentelijke noodplanning

 

Artikel 2: De uitvoering van deze exclusieve diensten gebeurt overeenkomstig de in bijlage toegevoegde samenwerkingsovereenkomsten.

 

Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met het uitvoeren van huidige beslissing.

 

Artikel 4: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 12/02/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 december 2019

AANVRAAG OMGEVINGSVERGUNNING V711 - ZAAK VAN DE WEGEN (AANLEG VAN EEN NIEUWE GEMEENTEWEG)

 

Besluit

 

14 stemmen voor: Hans Vandenberg, Benny Reviers, Wouter Lenaerts, Raf Vanmeensel, Mia Peeters, Bart Volders, Tommy Heusdens, Tom Lemmens, Trees Laenens, Lies Timmermans, Nathalie Putseys, Jens Snyers, Luc Janssens en Nathalie Weckx

2 stemmen tegen: Johan Everaerts en Jan Van Cauwenbergh

 

Artikel 1: Zich akkoord te verklaren met de voorliggende zaak van de wegen (aanleg van een nieuwe gemeenteweg volgens ontwerp-rooilijnplan en plan ontworpen toestand d.d. 4 december 2019 opgeladen in het omgevingsloket), in het kader van de aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden op 13 september 2019 ingediend door All Projects & Developments NV, Kerkstraat 38, 1755 Gooik, goed (OMV_2019114256). De aanvraag heeft betrekking op een terrein gelegen te Bekkevoort, afdeling 2, sectie I, nrs. 47G, 48D, 374C, 49C, 52C2, 52E2, 52R4, 52D4 (deel), 52W4, 52X3 (deel) en 52S4.

 

Artikel 2: De nieuwe wegenis en groenzone met een totale oppervlakte van 3.187m² op te nemen in het openbaar domein op voorwaarde van een kosteloze overdracht na een volledige aanleg en oplevering van de wegenis- en infrastructuurwerken en na een volledige aanleg en goedkeuring van de riolering en nutsleidingen.

 

Artikel 3: Een afschrift van deze beslissing wordt toegevoegd aan deze aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2019114256).

 

Artikel 4: Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.

 

Artikel 5: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 12/02/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 december 2019

AANVULLENDE BELASTING OP DE PERSONENBELASTING - AANSLAGJAAR 2020

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Voor het aanslagjaar 2020 een aanvullende belasting te vestigen ten laste van de rijksinwoners die belastbaar zijn in de gemeente op 1 januari van het aanslagjaar.

 

Artikel 2: De belasting wordt vastgesteld op 7,6 % van de overeenkomstig artikel 466 van het Wetboek van de inkomstenbelasting 1992 berekende grondslag voor hetzelfde aanslagjaar. Deze belasting wordt gevestigd op basis van het inkomen dat de belastingplichtige heeft verworven in het aan het aanslagjaar voorafgaande jaar.

 

Artikel 3: De vestiging en de inning van de gemeentelijke belasting zullen door het toedoen van het bestuur der directe belastingen geschieden, zoals bepaald in artikel 469 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen.

 

Artikel 4: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 12/02/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 december 2019

GEMEENTELIJKE OPCENTIEMEN OP DE ONROERENDE VOORHEFFING - AANSLAGJAAR 2020

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Voor het aanslagjaar 2020 worden ten bate van de gemeente 882 opcentiemen geheven op de onroerende voorheffing.

 

Artikel 2: De vestiging en de inning van de gemeentebelasting gebeuren door toedoen van de Vlaamse Belastingdienst.

 

Artikel 3: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 12/02/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 december 2019

MEERJARENPLAN 2020-2025 GEMEENTE EN OCMW

 

Besluit

 

Vaststelling gemeentelijk deel van het meerjarenplan 2020-2025

 

14 stemmen voor: Hans Vandenberg, Benny Reviers, Wouter Lenaerts, Raf Vanmeensel, Mia Peeters, Bart Volders, Tommy Heusdens, Tom Lemmens, Trees Laenens, Lies Timmermans, Nathalie Putseys, Jens Snyers, Luc Janssens en Nathalie Weckx

2 onthoudingen: Johan Everaerts en Jan Van Cauwenbergh

 

Goedkeuring deel van het meerjarenplan 2020-2025 dat door de RMW werd vastgesteld, zodat het meerjarenplan 2020-2025 gemeente en OCMW in zijn geheel definitief wordt vastgesteld

 

13 stemmen voor: Hans Vandenberg, Benny Reviers, Wouter Lenaerts, Raf Vanmeensel, Mia Peeters, Bart Volders, Tommy Heusdens, Tom Lemmens, Trees Laenens, Lies Timmermans, Nathalie Putseys, Luc Janssens en Nathalie Weckx

3 onthoudingen: Johan Everaerts, Jan Van Cauwenbergh en Jens Snyers

 

Artikel 1: De gemeenteraad neemt kennis van de omgevingsanalyse.

 

Artikel 2: De gemeenteraad stelt zijn deel van het beleidsrapport 'meerjarenplan 2020-2025' vast.

 

Artikel 3: De gemeenteraad keurt het deel van het beleidsrapport 'meerjarenplan 2020-2025', zoals dat door de raad voor maatschappelijk welzijn werd vastgesteld, goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport 'meerjarenplan 2020 - 2025' in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

 

Artikel 4: Het meerjarenplan 2020-2025 voldoet aan de evenwichtsvoorwaarden gesteld in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017. Het geraamde beschikbaar budgettair resultaat is in geen enkel jaar negatief en de geraamde autofinancieringsmarge voor 2025 is minstens gelijk aan nul.

 

Artikel 5: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 12/02/2020
Punt bijlagen/links Omgevingsanalyse 2019 - definitief.pdf Download
MJP 2020-2025 compleet.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 30 december 2019

POLITIEVERORDENING : PROTESTACTIE VLAAMS-BELANG: BEKRACHTIGING BESLUIT BURGEMEESTER D.D. 30.12.2019

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Volgend besluit van de burgemeester van 30 december 2019 wordt bekrachtigd:

 

Artikel 1: Bij hoogdringendheid toelating te verlenen aan  dhr. Slootmans tot het organiseren van een vredevolle protestactie op 30 december om 19u30 op de parking van het gemeentehuis en de bibliotheek onder volgende voorwaarden:

1)      Het bekomen van de naam, het adres en contactgegevens van de organisator (werd voldaan)

2)      Het bekomen van het voorwerp van de manifestatie (werd voldaan) en de datum/tijdstip en locatie ervan (werd voldaan)

3)      Het communiceren van het aantal deelnemers aan het evenement en de gebruikte vervoermiddelen door de organisator

4)      De door de organisator genomen ordemaatregelen

 

Artikel 2: Gelet op het feit dat de organisator geen antwoord heeft gegeven in zijn aanvraag op de punten 3 en 4 (van bovenvermeld artikel 1) worden hieraan volgende bijkomende voorwaarden gekoppeld:

 

1. De organisator dient te voorzien in een eigen interne ordedienst, afgestemd op het aantal aanwezigen/deelnemers.

De namen van de leden van de interne ordedienst dienen tijdig te worden gecommuniceerd aan de politiezone Hageland, welke na screening een advies zullen afleveren.

Gelet op het feit dat de organisator zelf het initiatief heeft genomen om de oproep te plaatsen op sociale media waardoor er geen enkele controle bestaat op het bepalen van het aantal deelnemers en hun profiel, lijkt het aangewezen dat de organisator in de eerste plaats zelf geresponsabiliseerd wordt om de nodige  flankerende maatregelen te treffen.

Een minimum van 2 leden interne ordedienst lijken het strikte minimum, voor een groep met een grootte tot 30 personen.  Per bijkomende groep van 20 personen dient er telkens één bijkomende vrijwilliger te worden aangeduid.

Deze vrijwilligers dienen zich bij aankomst ter plaatse kenbaar te maken aan de aanwezige politie en de nodige afspraken te maken voor het ordelijk verloop van de manifestatie.  Deze vrijwilligers dienen zich in het bijzonder te schikken naar de richtlijnen van de ordediensten.

De leden van de interne ordediensten dienen duidelijk herkenbaar te zijn, bijvoorbeeld door het dragen van een fluo hesje (in een andere kleur/samenstelling dan de andere deelnemers).

 

2. De plaats van de manifestatie wordt opgelegd op de parking van het gemeentehuis en de bibliotheek. De manifestatie is uitdrukkelijk verboden op het ceremonieplein voor het gemeentehuis,

rekening houdend met het feit dat derden, vreemd aan het gebeuren, niet gehinderd mogen worden.  Het verkeer van personen en goederen mag in geen enkel geval gehinderd worden

 

3. Xenofobe of racistische uitspraken, zinnebeelden of pamfletten met dergelijke inhoud niet zullen getolereerd worden.

 

4. Het gebruik van vuurwerk, vuurkorven, ... of enig ander middel welk een gevaar zou kunnen inhouden voor de openbare veiligheid, rust of gezondheid, is verboden.

 

Artikel 3: Een afschrift van deze verordening wordt overgemaakt aan de griffie van de Rechtbank van Eerste Aanleg, aan de griffie van de Politierechtbank te Leuven, de politiezone Hageland, de deputatie Vlaams-Brabant en de organisator van het evenement.

 

Artikel 4: Huidig besluit wordt ter bekrachtiging voorgelegd aan de gemeenteraad van heden.

 

Artikel 2: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 12/02/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.