Gemeente Bekkevoort

Zitting van 26 april 2021

Om 20.00 uur tot 20.15

 

Aanwezig:

Voorzitter:

Luc Janssens

Burgemeester:

Hans Vandenberg

Schepenen:

Benny Reviers, Wouter Lenaerts, Raf Vanmeensel en Nathalie Weckx

Raadsleden:

Mia Peeters, Bart Volders, Tommy Heusdens, Johan Everaerts, Jan Van Cauwenbergh, Tom Lemmens, Trees Laenens, Lies Timmermans, An Weckhuyzen en Jens Snyers

Algemeen directeur:

Hilde Goedhuys

 

Verontschuldigd:

Raadslid:

Mieke Mellaerts

 

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2021

AANVRAAG OMV V722 - ZAAK VAN DE WEGEN (AANLEG VAN EEN NIEUWE GEMEENTEWEG)

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Zich akkoord te verklaren met de voorliggende zaak van de wegen (aanleg van een nieuwe gemeenteweg volgens ontwerp-rooilijnplan d.d. 18 december 2020 opgeladen in het omgevingsloket en wegenisplan d.d. 16 maart 2021 opgeladen in het omgevingsloket) in het kader van de aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden op 18 december 2020 ingediend door Kolmont Woonprojecten NV, Havermarkt 45, 3500 Hasselt (OMV_2020172135). De aanvraag heeft betrekking op een terrein gelegen te Bekkevoort, afdeling 2, sectie I, nrs. 43R2, 43A3, 43B4, 43A4, 43Z2, 43Z3, 43D3.

 

Artikel 2: De nieuwe wegenis met een totale oppervlakte van 1.600m² (lot 15) op te nemen in het openbaar domein op voorwaarde van een kosteloze overdracht na een volledige aanleg en oplevering van de wegenis- en infrastructuurwerken en na een volledige aanleg en goedkeuring van de riolering en nutsleidingen.

 

Artikel 3: Een afschrift van deze beslissing wordt toegevoegd aan deze aanvraag tot omgevingsvergunning (OMV_2020172135).

 

Artikel 4: Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.

 

Artikel 5: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2021

RETRIBUTIEREGLEMENT VOOR DE INZAMELING VAN ASBEST AAN HUIS

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Het hiernavolgend retributiereglement voor de inzameling asbest aan huis goed te keuren:

 

Artikel 1:

Er wordt een retributie geheven op de verkoop van kuubzakken en plaatzakken voor het inzamelen van asbestleien en/of -platen.

 

Artikel 2:

§1. De retributie bedraagt:

   voor een kuubzak (1 m³): 30 EUR

   voor een plaatzak (1 m³): 30 EUR

§2. Er kunnen jaarlijks maximum vijf kuubzakken of vijf plaatzakken (of een combinatie van zakken beperkt tot 5 stuks) per adres aangekocht worden. Hierbij zijn twee veiligheidskits en het ophalen van de kuub- of plaatzakken aan huis inbegrepen.

 

Artikel 3:

De procedure voor aankoop van de recipiënten voor de ophaling aan huis verloopt als volgt:

1)                        Inwoner vult een webformulier in of belt naar de Groene Lijn van EcoWerf;

2)                        Asbestcoach neemt telefonisch contact op met de inwoner en maakt een afspraak voor een huisbezoek;

3)                        De asbestcoach geeft ter plaatse informatie over veilige afbraak, verkoopt de zakken aan de inwoner en maakt een afspraak voor ophaling;

4)                        De inwoner vult de zak(ken) korte tijd voor de ophaaldag

5)                        EcoWerf komt de zakken ophalen op de vooraf afgesproken ophaaldag.

 

Artikel 4:

EcoWerf wordt gemachtigd om de retributies, zoals vermeld in artikel 2, te innen. De wijze van betaling gebeurt uitsluitend op de door EcoWerf voorgeschreven wijze, met name via Bancontact bij aflevering van de zakken.

 

Artikel 5:

Dit reglement treedt in werking op 1 juni 2021.

 

Artikel 2: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2021

GOEDKEURING LIJST MET BEHEERSOVERDRACHTEN AAN ECOWERF

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad keurt in het kader van de verlenging van EcoWerf de lijst met beheersoverdrachten aan EcoWerf goed, zoals in bijlage opgenomen.

 

Artikel 2: De gemeenteraad beslist om deze beheersoverdrachten te laten ingaan vanaf de verlenging van EcoWerf op 23 juni 2021.

 

Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de opdrachthoudende vereniging middels het bezorgen van de lijst met beheersoverdrachten.

 

Artikel 4: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2021

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST IN HET KADER VAN HET BESLUIT VAN DE VLAAMSE REGERING TOT TOEKENNING VAN EEN SUBSIDIE AAN DE LOKALE BESTUREN OM DE BRONOPSPORING (VOOR DE PERIODE VAN 1 APRIL 2021 TOT EN MET 30 JUNI 2021) TER BESTRIJDING VAN DE COVID-19-PANDEMIE TE VERSTERKEN - OPTIE 1

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Neemt kennis van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 maart 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

 

Artikel 2: De voorgelegde samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Zorg en Gezondheid, inclusief vereiste bijlagen, wordt goedgekeurd.

 

Artikel 3: De burgemeester en de algemeen directeur worden gemachtigd om de samenwerkingsovereenkomst met bijhorende documenten te ondertekenen.

 

Artikel 4: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2021

GOEDKEURING TOETREDING HASPENGOUWSE SCHOLENGEMEENSCHAP AAN DE INTERLOKALE VERENIGING SCHOLENGEMEENSCHAP HAGELAND EN GOEDKEURING VAN HET ADDENDUM BIJ DE OVEREENKOMST SCHOLENGEMEENSCHAP HAGELAND

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeentebesturen van Hoegaarden, Linter en Zoutleeuw nemen met hun gemeentelijke kleuter- en basisscholen deel aan de interlokale vereniging Scholengemeenschap Hageland met ingang van 1 september 2021.

 

Artikel 2: Het addendum bij de huidige overeenkomst Scholengemeenschap Hageland 2020-2026 wordt goedgekeurd.

 

Artikel 3: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2021

FLUVIUS OV - GOEDKEURING AGENDA EN BEPALING VAN HET MANDAAT VAN DE GEMEENTELIJK VERTEGENWOORDIGER OP DE ALGEMENE VERGADERING TEVENS JAARVERGADERING VAN 26 MEI 2021

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging d.d. 26 mei 2021 met als agendapunten:

 

1)      Kennisneming van het verslag van de Raad van Bestuur en van de commissaris.

2)      Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2020.

3)      Verlenen van afzonderlijke kwijting aan de bestuurders en aan de commissaris.

4)      Statutaire benoemingen.

5)      Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2:De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 26 mei 2021 op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, ter attentie van het secretariaat (ind pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Artikel 4: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2021

CREADIV NV - GOEDKEURING AGENDA EN BEPALING VAN HET MANDAAT VAN DE GEMEENTELIJK VERTEGENWOORDIGER OP DE ALGEMENE VERGADERING VAN 28 MEI 2021

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering van CREADIV NV van 28 mei 2021:

 

1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020 (bijlage)

2. Verslag van de commissaris over zijn werkzaamheden in het boekjaar 2020 (bijlage)

3. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2020 (bijlage)

    Goedkeuring van de winstverdeling

4. Kwijting aan bestuurders en commissaris

5. Ontslag en benoeming bestuurders

6. Benoeming commissaris

7. Rondvraag

 

Artikel 2: Aan de effectieve volmachtdrager en in voorkomend geval de plaatsvervangende volmachtdrager wordt mandaat verleend om op de algemene vergadering van CREADIV NV van 28 mei 2021 te handelen en te beslissen conform de beslissingen van deze gemeenteraad.

 

Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van de hierbij genomen beslissingen en deze over te maken aan de toezichthoudende overheid en er kennis van te geven aan CREADIV NV, ter attentie van mevrouw Isabel Debuck en dit via e-mail naar secretariaat@efin.be.

 

Artikel 4: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2021

ECOWERF- GOEDKEURING AGENDA EN BEPALING VAN HET MANDAAT VAN DE GEMEENTELIJK VERTEGENWOORDIGER OP DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 23 JUNI 2021

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de Buitengewone algemene vergadering van EcoWerf van 23 juni 2021:

 

1. Samenstelling van het bureau

2. Goedkeuring verlenging Ecowerf

2.1 Vaststellingen verzoeken tot verlenging (art. 423 DLB)

2.2 Statutenwijziging: verlenging duur (art. 5 statuten)

3. Goedkeuring statutenwijziging

4. Diversen

 

Artikel 2: De gemeente verzoekt de algemene vergadering van EcoWerf om over te gaan tot een verlenging van EcoWerf.

 

Artikel 3: De gemeente verwijst naar de uitgebreide visienota in bijlage op grond waarvan zij beslist het lidmaatschap van de gemeente bij EcoWerf te verlengen (zie punt 2 van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 23 juni 2021).

 

Artikel 4: De wijziging van artikel 5 van de statuten van EcoWerf waarbij de bestaansduur van EcoWerf verlengd wordt met 18 jaar tot 15 december 2039 wordt goedgekeurd (zie punt 2 van de agenda van de buitengewone  algemene vergadering van EcoWerf op 23 juni 2021).

 

Artikel 5: De statutenwijziging wordt in zijn geheel goedgekeurd (zie punt 3 van de agenda van de buitengewone  algemene vergadering van EcoWerf op 23 juni 2021).

 

Artikel 6: De heer Wouter Lenaerts, schepen, met als plaatsvervanger de heer Tom Lemmens, raadslid, wordt gemandateerd om op de Buitengewone algemene vergadering van EcoWerf van 23 juni 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen conform dit besluit.

 

Artikel 7: Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de opdrachthoudende vereniging middels het bezorgen van een afschrift in tweevoud aan EcoWerf, inclusief de motivering bij agendapunt 2.

 

Artikel 8: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2021

ECOWERF - GOEDKEURING AGENDA EN BEPALING VAN HET MANDAAT VAN DE GEMEENTELIJK VERTEGENWOORDIGER OP DE ALGEMENE VERGADERING VAN 23 JUNI 2021

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering van Ecowerf d.d. 23 juni 2021 met als agendapunten:

 

1. Samenstelling bureau

2. Goedkeuring verslag vorige vergadering

3. Jaarverslag 2020:

3.1. Verslag van de activiteiten

3.2. Jaarrekening per 31/12/2020 – verslag van de commissaris-revisor

3.3. Balans, resultaten, winstverdeling en waarderingsregels

4. Decharge bestuurders

5. Diversen

5.1. Bestuurswissel raad van bestuur – cluster Geetbets/Glabbeek/Kortenaken

5.2. Bestuurswissel raad van bestuur – cluster Begijnendijk/Rotselaar

5.3. Algemeen comité: goedkeuring aanstelling vertegenwoordigers en/of plaatsvervangers

5.4. 

 

Artikel 2:De heren Lenaerts Wouter en Lemmens Tom, respectievelijk vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger op de algemene vergadering van Ecowerf, te mandateren om alle agendapunten goed te keuren op de algemene vergadering van 23 juni 2021.

 

Artikel 3: Deze beslissing te onderwerpen aan het algemeen toezicht en een afschrift van dit besluit te zenden naar de gemeentelijke afgevaardigde en Ecowerf, t.a.v. mevrouw Gerda Bleus, directiesecretariaat.

 

Artikel 4: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2021

PBE - GOEDKEURING AGENDA EN BEPALING VAN HET MANDAAT VAN DE GEMEENTELIJK VERTEGENWOORDIGER OP DE ALGEMENE VERGADERING TEVENS JAARVERGADERING VAN 25 JUNI 2021

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging PBE d.d. 25 juni 2021:

 

1)      Kennisneming verslagen van PBE van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2020.

2)      Goedkeuring van de jaarrekening van PBE afgesloten op 31 december 2020 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3)      Vaststelling van de uitkeringen overeenkomstig artikel 6:114 WVV - netto-actieftest (artikel 6:115 WVV).

4)      Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van PBE met betrekking tot het boekjaar 2020.

5)      Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

6)      Statutaire benoemingen.

7)      Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2: In geval van schriftelijke algemene vergadering

Zijn akkoord te verlenen over elk van de voorliggende agendapunten. Dit geeft het standpunt van de gemeente weer, en dient in geval van een schriftelijke algemene vergadering als een bindend akkoord te worden beschouwd en dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde Algemene Vergadering en waarbij de individuele gemeenteraadsbeslissingen via het digitaal loket zullen overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid.

 

Artikel 3: In geval van een fysieke of digitale algemene vergadering

De heer Raf Vanmeensel (schepen, Oude Tiensebaan 55 A, 3460 Bekkevoort), vertegenwoordiger en de heer Tommy Heusdens (gemeenteraadslid, Doktorenberg 9A, 3460 Bekkevoort), plaatsvervangend vertegenwoordiger op de algemene vergadering van PBE op 25 juni 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 4: Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging PBE, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Artikel 5: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2021

RIOBRA - GOEDKEURING AGENDA EN BEPALING VAN HET MANDAAT VAN DE GEMEENTELIJK VERTEGENWOORDIGER OP DE ALGEMENE VERGADERING TEVENS JAARVERGADERING VAN 29 JUNI 2021

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Riobra d.d. 29 juni 2021:

 

1)      Kennisneming verslagen van Riobra van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2020.

2)      Goedkeuring van de jaarrekening van Riobra afgesloten op 31 december 2020 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3)      Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Riobra met betrekking tot het boekjaar 2020.

4)      Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

5)      Statutaire benoemingen.

6)      Statutaire mededelingen.

6.1) Actualisering van het register van de deelnemers.

 

Artikel 2: In geval van schriftelijke algemene vergadering

Zijn akkoord te verlenen over elk van de voorliggende agendapunten. Dit geeft het standpunt van de gemeente weer, en dient in geval van een schriftelijke algemene vergadering als een bindend akkoord te worden beschouwd en dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde Algemene Vergadering en waarbij de individuele gemeenteraadsbeslissingen via het digitaal loket zullen overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid.

 

Artikel 3: In geval van een fysieke of digitale algemene vergadering

De heer Tommy Heusdens, vertegenwoordiger en mevrouw Lies Timmermans, plaatsvervangend vertegenwoordiger op de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Riobra op 29 juni 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 4: Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Riobra, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Artikel 5: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2021

BEKRACHTIGING BESLISSING VAN HET COLLEGE VAN 29 MAART 2021: VERWIJDEREN BOMEN EN IJZERZANDSTEEN IN DE HOLLEWEG TUSSEN DOORNHOF EN STRUIKSTRAAT - GUNNING

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De beslissing van het college van burgemeester en schepenen in zitting van 29 maart 2021 betreffende de gunning voor het verwijderen van de bomen en het wegnemen van de overhangende ijzerzandsteen op de talud in de holle weg tussen Doornhof en Struikstraat aan Van Raak bvba gevestigd Hegge 104 te 2381 Weelde voor een bedrag van € 13.550 excl btw zijnde € 16.395,50 incl. 21% btw wordt bekrachtigd.

 

Artikel 2: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.