DE GEMEENTERAAD

 

Feiten en context

In het meerjarenplan 2020-2025 van de gemeente Bekkevoort, laatst gewijzigd op 28 december 2020, is voorzien:

          Actieplan 3.1: Leven in een kindvriendelijke gemeente

          Actie 3.1.2: Oprichting Kindergemeenteraad

 

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

Argumentatie

Waarom een kindergemeenteraad ?

Het OCMW en de gemeente Bekkevoort hechten veel belang aan inspraak en daarom geeft het bestuur via de kindergemeenteraad kinderen ook een stem. "Kinderen zijn immers onze toekomst". Op die manier willen we de kinderen informeren en betrekken bij het gemeentebeleid. Zij krijgen de kans om problemen, wensen, ideeën uit hun leefwereld en omgeving kenbaar en bespreekbaar te maken. De kinderen leren met elkaar overleggen, oplossingen zoeken en problemen bespreekbaar maken. Bovendien krijgen de kinderen een beeld op het functioneren van de gemeente. De kindergemeenteraad houdt zich bezig met heel wat zaken. Zij behandelen allerlei beleidspunten (acties voor veilige fietspaden, milieuacties, advies rond vrijetijdswerking...).

 

Samenstelling ?

Er zullen 12 kindergemeenteraadsleden verkozen worden in de drie verschillende scholen (Assent, Bekkevoort en Wersbeek). Uit deze 12 kindergemeenteraadsleden zal de kinderburgemeester en 3 schepenen (iedere school vertegenwoordigt één schepenambt) gekozen worden door middel van het aantal behaalde stemmen. Hun taak is om de vergaderingen van de kindergemeenteraad voor te bereiden en op te volgen wat er met de besluiten van de kindergemeenteraad gebeurt. De kindergemeenteraad komt minstens tweemaal per jaar samen. De zitting gaat door in de raadzaal van het gemeentehuis.

 

Verwachtingen van de kindergemeenteraadsleden ?

Kindergemeenteraadsleden zijn geïnteresseerd in de werking van de gemeente en willen de meningen van de Bekkevoortse kinderen laten horen in de gemeente. Een kindergemeenteraad kan duidelijk verwoorden waar de kinderen van zijn/haar klas of school mee bezig zijn, laat zich informeren door klas- of leeftijdsgenoten en brengt hen op de hoogte van wat er op de raadszitting is besproken. Een kinderraadslid is aanwezig op de data van de vergaderingen. De kindergemeenteraadsleden mogen meewerken aan sommige bestaande projecten, advies geven en aanwezig zijn op officiële gebeurtenissen (wapenstilstand, uitreiking medailles, huldiging jubilarissen, onthaaldag nieuwe inwoners, huldiging sportkampioenen en verdienstelijke inwoners...).

 

Financiële weerslag

Geen financiële weerslag

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: Akkoord te gaan met de oprichting van een kindergemeenteraad.

 

Artikel 2: Volgend huishoudelijk reglement van de kindergemeenteraad goed te keuren:

 

Artikel 1: Doel

De kindergemeenteraad opgericht te Bekkevoort heeft als doeleinden:

          De kinderen betrekken bij het gemeentelijk beleid door ze de kans te geven de problemen, wensen en ideeën die zij hebben in en over hun woon- en schoolomgeving kenbaar te maken aan de beleidsverantwoordelijke.

          Streven naar een kindvriendelijk beleid dat vertrekt vanuit de visie dat kinderen volwaardige medeburgers zijn van onze samenleving. Een kindvriendelijk beleid is met andere woorden een horizontaal beleid en werkt integraal.

          De kinderen door hun deelname aan de kindergemeenteraad met elkaar te leren overleggen over hun wensen, ideeën en problemen, ze te leren spreken in het openbaar maar ook ze naar elkaar te leren luisteren.

          Hen een juiste kijk te geven op het functioneren van een gemeentebestuur en hen zo inzicht verschaffen waarop vragen van de kinderen in concrete beslissingen kunnen worden uitgewerkt.

 

Artikel 2: Samenstelling van de kindergemeenteraad

Samenstelling:

          De burgemeester of schepen van jeugd neemt het voorzitterschap waar van de kindergemeenteraad.

          Bekkevoort telt drie basisscholen, nl. Assent, Bekkevoort en Wersbeek. De kindergemeenteraad wordt samengesteld uit leerlingen van de drie lagere scholen waaruit telkens 2 kinderen per klas/jaar uit het 5de en 6de leerjaar verkozen worden om te zetelen in de kindergemeenteraad. Dit gebeurt elk jaar in de maand oktober ter vervanging van de uittredende kindergemeenteraadsleden.

          De jeugdconsulent staat in voor de begeleiding van de kinderen. Een ambtenaar zorgt voor opmaak van de notulen van de kindergemeenteraad.

 

Voorwaarden:

          De kindergemeenteraadsleden zitten in het 5de en 6de leerjaar in een Bekkevoortse basisschool.

          De kinderen mogen maximum voor een periode van 2 jaar zetelen in de kindergemeenteraad.

 

Artikel 3: Verkiezingen

Elk jaar in de maand oktober worden in alle basisscholen van Bekkevoort verkiezingen gehouden ter vervanging van de uittredende kindergemeenteraadsleden. De leerlingen van het 5de leerjaar, die zich verkiesbaar hebben gesteld en binnen hun school worden verkozen, zetelen voor een periode van twee jaar. Indien een raadslid niet meer in aanmerking komt om te zetelen of zelf ontslag neemt, wordt hij/zij vervangen door een opvolger (volgens stemmenaantal) uit dezelfde school. De stemgerechtigde leerlingen van het eerste, tweede, derde, vierde, vijfde en zesde leerjaar van alle drie de scholen kunnen hun stem uitbrengen op alle kandidaten in hun school. De verkozen leden van de kindergemeenteraad + 2 onafhankelijke stemmen (algemeen en financieel directeur), 14 in totaal, kiezen in hun midden d.m.v. een geheime stemming de Kinderburgemeester en zijn/haar vervanger (dit is het kind met het volgende grootst aantal stemmen, dat van het andere geslacht is dan de Kinderburgemeester indien mogelijk). De algemeen en financieel directeur van het gemeentebestuur fungeren als onafhankelijken en zullen ook een stem uitbrengen voor de verkiezing van de Kinderburgemeester en schepenen. De 4 afgevaardigden van iedere school moeten zich afzonderlijk kandidaat stellen voor 1 ambt (kinderburgemeester of schepenambt). Welke schepenambt eerst verkozen wordt, wordt bepaald door de algemeen directeur d.m.v. loterij in de zitting zelf. Bij de verkiezing van schepenambt 1, dingen de 3 scholen mee naar dit ambt. Bij de verkiezing van schepenambt 2, valt automatisch de kandidaat van dezelfde school waaruit schepenambt 1 gekozen werd, weg. Bij de verkiezing van schepenambt 3, valt automatisch de kandidaat van dezelfde school waaruit schepenambt 1 en 2 gekozen werd, weg. Bij een gelijk aantal stemmen volgt een volgende stemronde tot iemand een meerderheid aan stemmen heeft behaald. De Kinderburgemeester en schepenen die aftredend zijn (schoolverlaters 6de leerjaar) worden jaarlijks verkozen tijdens de eerste zitting in oktober. Bij ontslag van een schepen, wordt het vrijgekomen schepenambt toegekend binnen dezelfde school en dit aan de leerling die het hoogst aantal stemmen behaalde bij de schoolverkiezingen.

 

Schepenambten zijn (in willekeurige volgorde):

          Schepen van Vrije Tijd (Sport, jeugd, cultuur, bibliotheek...)

          Schepen van Omgeving (Milieu, fiets- en wandelpaden, openbare ruimten...)

          Schepen van Onderwijs (Kinderopvang, kinderarmoede, schoolinfrastructuur, opleidingen, speelplaatsen...)

 

Artikel 4: De raadszittingen

De kindergemeenteraad zal minstens tweemaal per jaar vergaderen. De zittingen worden gehouden op maandagmiddag in het gemeentehuis. De kindergemeenteraadszittingen gaan door in de raadzaal van het gemeentehuis, gelegen te Eugeen Coolsstraat 17, 3460 Bekkevoort.

 

Artikel 5: Agenda

De agenda van de raadszittingen wordt samengesteld door de kindergemeenteraadsleden in samenwerking met de voorzitter en de aangestelde ambtenaren. Wanneer de agenda of bepaalde thema's dit vereisen, kunnen er ook externen worden uitgenodigd op de raad. Enkel kindergemeenteraadsleden kunnen voorstellen en agendapunten doorgeven aan de voorzitter en de aangestelde ambtenaren. Dit kan per telefoon, per brief, per e-mail of persoonlijk en dit minstens 14 dagen voor de eerstvolgende zitting. Alle thema's, binnen de gemeentelijke bevoegdheid, die kinderen aanbelangen, kunnen aan bod komen.

 

Artikel 6: Verslaggeving

Van elke zitting wordt een schriftelijk verslag opgemaakt door de aangestelde ambtenaar. Dit verslag wordt naar de secretariaten van de school en naar de kindergemeenteraadsleden gemaild binnen de 14 dagen na de zitting. Het secretariaat bezorgt dit aan de betrokken leerkrachten. De kinderen brengen zelf verslag uit in hun school of klas over hetgeen besproken werd in de kindergemeenteraad. Een afschrift wordt eveneens bezorgd aan het college van burgemeester en schepenen en aan de Algemeen Directeur. De notulen van de kindergemeenteraad zullen eveneens gepubliceerd worden op de website van de gemeente Bekkevoort.

 

Artikel 7: Stemmen

Het stemmen over voorstellen gebeurt door handopsteking. Het voorstel is aanvaard wanneer de meerderheid, de helft plus één van de aanwezige raadsleden het voorstel steunt.

 

Artikel 8: Publiek

Elke kindergemeenteraadszitting is openbaar.

 

Artikel 9: Afwezigheid

Bij afwezigheid van de voorzitter zal hij/zij een afgevaardigde aanduiden. Wanneer raadsleden niet aanwezig kunnen zijn, verwittigen zij de aangestelde ambtenaren hiervan. Er worden geen plaatsvervangers gestuurd.

 

Artikel 10: Communicatie

In de maand voorafgaand aan de opstart van de kindergemeenteraad worden de leerlingen uit het 5de en het 6de leerjaar in hun school geïnformeerd over de werking van het gemeentelijk beleid in het algemeen en de kindergemeenteraad in het bijzonder.

 

Artikel 3: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.