DE GEMEENTERAAD

 

Feiten en context

          De subsidieaanvraag 2018-2019 voor het intergemeentelijk samenwerkingsverband voor lokaal woonbeleid Hartje Hageland heeft als aanvullende activiteit 2.2: "De gemeente stelt krachtens artikel 6, eerste lid, 1°, van de Vlaamse Wooncode een verordening vast waarbij het conformiteitsattest verplicht wordt gesteld in bepaalde situaties en past de verordening toe".

          De subsidieaanvraag 2018-2019 voor het intergemeentelijk samenwerkingsverband voor lokaal woonbeleid Hartje Hageland heeft als aanvullende activiteit 2.3 "De gemeente beperkt de geldigheidsduur van conformiteitsattesten krachtens artikel 10, eerste lid, 5°, van de Vlaamse Wooncode".

          Op 21 januari 2019 werd de verordening houdende het verplicht stellen van het conformiteitsattest door de gemeenteraad goedgekeurd.

          Op 9 april 2019 werd de gemeentelijke verordening van 21 januari 2019 houdende het verplicht stellen van het conformiteitsattest goedgekeurd door de Vlaamse Minister van Wonen op voorwaarde dat:

          de bepalingen van artikel 1 een ander formulering krijgen, zodat deze overeenstemmen met de bepalingen in artikel 7, §1 van het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode;

          een aangepast reglement wordt voorgelegd.

          Het college besliste in de zitting van 3 juni 2019 de aangepaste gemeentelijke verordening conformiteitsattesten ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen.

          Op 1 juli 2019 werd de aangepaste gemeentelijke verordening conformiteitsattesten goedgekeurd door de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

          Het optimalisatiedecreet woningkwaliteit van 29 maart 2019, tot wijziging van het decreet van 22 december 1995 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 1996, het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode en de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013.

          Het besluit van 26 november 2020 houdende de regels voor het invullen van technische verslagen van het onderzoek van de kwaliteit van woningen door een woningcontroleur.

          Het besluit van de Vlaamse regering van 11 september 2020 tot uitvoering van de Vlaamse codex wonen van 2021.

          Het besluit van de Vlaamse regering tot codificatie van de decreten betreffende het Vlaamse woonbeleid van 17 juli 2020.

          Het optimalisatiebesluit van woningkwaliteit van 24 mei 2019.

          Het Vlaamse codex wonen van 2021.

          Gemeentelijke verordening verplichte conformiteitsattesten goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 21 januari 2019 en gewijzigd door de gemeenteraad op 1 juli 2019.

          Gemeentelijk retributiereglement conformiteitsattesten, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 29 april 2019.

 

Argumentatie

          De gemeente wil de kwaliteit van het woningpatrimonium op de private huurmarkt verbeteren. Het doel is de basisveiligheid en de minimumkwaliteit van alle huurwoningen garanderen.

          Op lange termijn streeft de gemeente naar een conformiteitsattest voor elke huurwoning. Het conformiteitsattest bevestigt dat de verhuurde woning voldoet aan de basisvereisten van veiligheid, gezondheid, woonkwaliteit, brandveiligheid en woningbezetting volgens de Vlaamse Codex Wonen

          Het conformiteitsattest heeft vele voordelen voor de verhuurder:

          De verhuurder is zeker dat zijn huurwoning voldoet aan de kwaliteitseisen bij het begin van de verhuur. Bij de betwisting tijdens de huurperiode heeft de verhuurder een garantie dat zijn woning op dat moment conform was.

          De woning voldoet aan de minimale kwaliteitseisen van de Vlaamse Wooncode.

          De woning vertoont geen veiligheids- of gezondheidsrisico’s.

          De conformiteit van de woning wordt vastgesteld door een onafhankelijke partij die hiervan een officieel document aflevert.

          Het attest is een kwaliteitslabel voor de huurwoning.

          Bij discussie over de schade aan de woning en bij de betwisting voor het vredegerecht kan het attest bevrijdend werken.

          Het conformiteitsattest vermeldt het aantal personen (bezettingsnorm) dat in de woning mag wonen.

 

Vanaf 1 januari 2021 werd in het Vlaamse Gewest een nieuwe methode voor woningkwaliteitsbewaking ingevoerd, die voortvloeit uit het Optimalisatiedecreet Woningkwaliteit en een uitvoeringsbesluit van de Vlaamse Regering. Dit woningkwaliteitsbesluit bevat o.m. drie modellen van technische verslagen aangepast aan de drie nieuwe categorieën van gebreken in de Vlaamse codex wonen. Bijgevolg dient de geldigheidsduur van de conformiteitsattesten opgelegd in de huidige verordening conformiteitsattesten worden aangepast aan de nieuwe regelgeving.

 

Op 1 januari 2021 trad het besluit van de Vlaamse regering tot codificatie van de decreten betreffende het Vlaamse woonbeleid (Vlaamse Codex Wonen van 2021) en zijn uitvoeringsbesluit in werking. De Vlaamse Codex Wonen brengt alle bepalingen van het Vlaamse woonbeleid samen in één enkele tekst en komt daarmee in de plaats van de Vlaamse Wooncode. De huidige verordening conformiteitsattesten moet worden aangepast aan de bepalingen van deze Vlaamse Codex Wonen.

 

Financiële weerslag

Geen financiële weerslag.

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1:De gemeentelijke verordening conformiteitsattesten, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 1 juli 2019 wordt aangepast zodat het integrale besluit luidt als volgt:

 

Artikel 1: Voor elke woning die verhuurd wordt of ter beschikking gesteld wordt als hoofdverblijfplaats of met het oog op de huisvesting van een of meer studenten, moet de verhuurder een conformiteitsattest kunnen voorleggen.

Deze verplichting wordt gefaseerd ingevoerd voor alle nieuwe verhuringen vanaf 2019 en gefaseerd op basis van de leeftijd van de woningen:

- 2019-2021: woningen van 50 jaar en ouder (bouwjaar 1969 en ouder)

- 2022-2024: woningen van 35 jaar en ouder

- 2025-2027: woningen van 30 jaar en ouder

- 2028: alle woningen die verhuurd worden

 

Artikel 2: De woningen die verhuurd worden of ter beschikking worden gesteld door een sociale huisvestingsmaatschappij, sociaal verhuurkantoor en OCMW vallen onder deze toepassing.

 

Artikel 3: Het conformiteitsattest heeft een geldigheidsduur van 10 jaar mits het aantal gebreken in categorie I van het technische verslag lager is dan 5. Bij 5 of 6 gebreken in categorie I bedraagt de geldigheidsduur 5 jaar. 

Bij de aanwezigheid van enkel glas is het conformiteitsattest enkel geldig tot 1 januari 2023.

 

Artikel 4: De kostprijs van het conformiteitsattest is vastgelegd in een gemeentelijk retributiereglement.

 

Artikel 5: De verordening treedt in werking na de goedkeuring door de gemeenteraad en de Vlaamse minister van Wonen.

 

Artikel 2: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, van toepassing.