DE BURGEMEESTER

 

Feiten en context

        Besix Infra, Steenwinkelstraat 640, 2627 Schelle voert wegenis- en rioleringswerken uit op de Netelzeepstraat/Tiensebaan/Klauwstraat in opdracht van Aquafin.

        De signalisatievergunning 2022.057 inclusief het collegebesluit van 25 april 2022 over de politieverordening naar aanleiding van de wegeniswerken VRB Netelzeep fase 1.2/2.1/2.2  vanaf 2 mei 2022 tot 23 december 2022

        De werken worden uitgevoerd in:

        fase 2.3 (Netelzeepstraat tussen Tiensebaan en Kiezegemstraat) tussen 19 september 2022 en 3 oktober 2022;

        fase 1.2 (Tiensebaan tussen nr. 41a en nr. 85) tussen 19 september 2022 en 3 oktober 2022;

        De Lijn werd op 15 september 2022 op de hoogte gebracht van de wegeniswerken op de Tiensebaan, maar dat er steeds doorgang is voor De Lijn.

        Deze gebeurtenis zal het verkeer op de openbare weg of delen daarvan beïnvloeden.

 

Juridische gronden

        De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988 en latere wijzigingen.

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

        Koninklijk Besluit van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer ("Wegverkeerswet").

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 betreffende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

        Ministerieel Besluit van 7 mei 1999 betreffende het signaleren van werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg.

        Het aanvullend reglement betreffende de politie over het wegverkeer.

 

Argumentatie

De nieuwe maatregelen moeten worden genomen om de verkeersveiligheid van de weggebruikers te verzekeren.

 

Financiële weerslag

Geen financiële weerslag

 

Besluit

 

Artikel 1: Tussen 19 september 2022 en 3 oktober 2022, afhankelijk van de weersomstandigheden, zal Besix Infra riolerings- en wegeniswerken uitvoeren op de Netelzeepstraat (tussen Kiezegemstraat en Tiensebaan) (FASE 2.3) en op de Tiensebaan (tussen nr. 41a en 85) (FASE 1.2),waardoor het verkeer sterke hinder zal ondervinden, gedetailleerd signalisatieplan in bijlage:

        FASE 2.3: Netelzeepstraat (tussen Kiezegemstraat en Tiensebaan):

        De Netelzeepstraat (tussen Kiezegemstraat en Tiensebaan) wordt onderbroken voor alle verkeer (afsluiten met barelen en C3).

        Op de Netelzeepstraat t.h.v. Frankrijkstraatje wordt bareel +C3 + u.p.v. + F45 geplaatst in de rijrichting naar Tiensebaan.

        Op de Kiezegemstraat t.h.v. Halensebaan, Dorshaagstraat wordt een bareel + C3 + u.p.v. + F45 geplaatst in de rijrichting naar Netelzeepstraat.

        Op het Netelzeepstraat t.h.v. Halensebaan wordt een bareel + C3 + u.p.v. + F45 geplaatst in de rijrichting naar Tiensebaan.

        Op de Herenbosstraat t.h.v. N29 en Beekstraat wordt een bareel + C3 + u.p.v. + F45 geplaatst in de rijrichting naar Netelzeepstraat.

        Op de Halensebaan (tussen nr. 152 en de Oude Tiensebaan/Tiensebaan), Processiestraat, Leeuwkenstraat en Kiezegemstraat wordt een tonnagebeperking (3.5T) opgelegd met uitgezonderd plaatselijk verkeer (inclusief De Lijn).

        Op het kruispunt Halensebaan / Tiensebaan / Oude Tiensebaan worden tijdelijke verkeerslichten geplaatst.

        Er wordt een omleiding voorzien via de Halensebaan (nr. 152- Oude Tiensebaan / Tiensebaan) voor het doorgaan verkeer (-3,5T). Het zwaar verkeer zal een omleiding moeten volgen via de N29/N2.

 

        FASE 1.2 Tiensebaan (tussen nr 41a en 85) enkel doorgang voor De Lijn:

        De Tiensebaan tussen nr 41a en 85 wordt onderbroken voor alle verkeer met uitzondering van De Lijn (afsluiten met barelen en C3 uitz. De Lijn).

        Op de Meenselstraat t.h.v. de grens met Tielt-Winge, de Tiensebaan wordt een bareel + C3 + u.p.v. + F45 geplaatst in de rijrichting naar Klauwstraat.

        Op de Tiensebaan t.h.v. de Heuvelstraat, Netelzeepstraat, Plasveldstraat en Halensebaan wordt een bareel + C3 + u.p.v. + F45 geplaatst in de rijrichting naar Klauwstraat.

        Er wordt een omleiding voor de voetgangers en fietsers voorzien langs de Dorshaagstraat en Heuvelstraat.

        Er wordt een omleiding voorzien via de Statiestraat (Tielt-Winge) / Halensebaan voor het doorgaan verkeer (-3,5T). Het zwaar verkeer zal een omleiding moeten volgen via de Statiestraat (Tielt-Winge) / N2.

        Er wordt een omleiding voorzien via (Glabbeek) Pamelenstraat / Steenbergstraat / Dries / Rode /(Tielt-Winge) Heibosstraat.

 

Artikel 2: De aannemer is verantwoordelijk voor het plaatsen van de signalisatie conform het signalisatieplan of omschrijving in bijlage, het in stand houden van de signalisatie gedurende de ganse werken, het verwijderen van alle signalisatie na afloop van de werken.

De aangeduide verantwoordelijke is degene die zal gecontacteerd worden door de politie bij niet correct geplaatste signalisatie.

 

Artikel 3: De verkeerstoestand zal aangeduid worden door middel van verkeerstekens die regelmatig naar vorm, duidelijk zichtbaar en overeenkomstig de wettelijke bepalingen worden aangebracht.

 

Artikel 4: De aannemer dient de bewoners van de straten en plaatsen waar de genomen maatregel van toepassing is, voorafgaandelijk te verwittigen.

 

Artikel 5: De aannemer zal op eenvoudig verzoek van het gemeentebestuur de rijweg vrijmaken en voorzien van de nodige signalisatie in geval een manifestatie of sociale activiteit het traject van hoger vermelde werken tijdelijk kruist of overlapt.

 

Artikel 6: Overtreders van onderhavige verordening worden beboet met politiestraffen.

 

Artikel 7: Een afschrift van deze verordening wordt overgemaakt aan de griffie van de Rechtbank van Eerst Aanleg, aan de griffie van de Politierechtbank te Leuven, de politiezone Hageland en de aannemer.