DE GEMEENTERAAD

 

Feiten en context

          Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 26 november 2018 tot goedkeuring samenstelling planteam.

          Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 11 februari 2019 tot goedkeuring van de startnota.

          Over deze startnota werd een publieke raadpleging georganiseerd van 21 februari 2019 tot en met 21 april 2019.

          Op 14 maart 2019 werd over de startnota een participatiemoment georganiseerd onder de vorm van een infomarkt.

          De startnota, de ontvangen adviezen, de ontvangen reacties en het verslag van het participatiemoment werden op 24 april 2019 overgemaakt aan de bevoegde dienst voor milieueffectrapportage en veiligheidsrapportage.

          De scopingnota werd op 17 februari 2020 door het college van burgemeester en schepenen goedgekeurd.

          Goedkeuring van het voorontwerp op 20 april 2020 door het college van burgemeester en schepenen. Het voorontwerp werd voor advies (schriftelijke adviesronde) overgemaakt aan het departement, de deputatie en de andere adviserende instanties/diensten (zoals deze worden aangegeven in bijlage 1 van het Uitvoeringsbesluit van 17 februari 2017). Nadien werd hier op 17 december 2020 een plenaire vergadering over georganiseerd.

 

Juridische gronden

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

          De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en latere wijzigingen.

          Decreet van 1 juli 2016 tot wijziging van de regelgeving voor ruimtelijke uitvoeringsplannen teneinde de planmilieueffectrapportage en andere effectbeoordelingen in het planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen te integreren door wijziging van diverse decreten en latere wijzigingen.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2017 betreffende het geïntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectbeoordelingen en latere wijzigingen.

 

Argumentatie

Op basis van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRS) werd in 2015 een totaalvisie voor de kern van Assent opgemaakt, dit in de vorm van een masterplan. Hierbij stonden een kwaliteitsvolle kernversterking en kernverdichting op schaal van het dorp centraal. Het masterplan is het algemeen kader en geeft de mogelijke toekomstige ontwikkelingen voor de kern van Assent aan. Het masterplan werd teruggekoppeld met en goedgekeurd door de hogere overheden en adviesinstanties op 7 juli 2015.

 

Om de ruimtelijke kwaliteiten van het masterplan te verankeren en om de noodzakelijke juridisch-planologische omzettingen mogelijk te maken, is de opmaak van ruimtelijk uitvoeringsplannen noodzakelijk. Het masterplan vormt dan ook de basis voor de ruimtelijke uitvoeringsplannen '9 Zillen' en 'Kerkveld'. Deze ruimtelijke uitvoeringsplannen hebben de volgende algemene ruimtelijke doelstellingen:

          een inhaalbeweging wat de kernversterking door middel van wonen betreft: bijkomende woongelegenheden voorzien om de vooropgestelde minimum dichtheid van het GRS na te streven;

          een gefaseerde ontwikkeling op maat van het dorp;

          het voorzien van diverse types van woningen met daarnaast ook een sociaal huisvestingproject op de hoek van de Mierenberg en de Dorpsstraat.

          het dorp inbedden in het omliggende landbouwlandschap en de landschappelijke inpassing van de noodzakelijke erosie bestrijdende maatregelen;

          het verder uitbouwen van de Begijnenbeekvallei als waardevolle ecologische groenblauwe corridor en als drager van de fietssnelweg;

          het gefaseerd publiek toegankelijk maken van het centraal gehelen waardevol park 'Mierenberg;

          het bundelen van alle gemeenschapsvoorzieningen, de bestaande Vrije Basisschool uitbreidingsmogelijkheden geven, parkeergelegenheid bundelen op een randparking en het dorpsplein.

 

Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Kerkveld’ voorziet in Assent in heel wat nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden voor het gebied ten westen van de Minnestraat, ten zuiden van de Dorpsstraat, en voor de zone rond het dorpsplein. Er wordt daarbij vooral ingezet op het bundelen van gemeenschapsvoorzieningen in het kader van multifunctioneel ruimtegebruik, nieuwe ruimte voor het verenigingsleven, meer speelterreinen, uitbreidingsmogelijkheden voor de vrije basisschool, het bundelen van parkeergelegenheid op het uit te breiden en te versterken dorpsplein en op een randparking aan de begraafplaats (Pastorijstraat/Poelbos), het voorzien van een kwalitatieve pleinwand aan het dorpsplein, enz.

 

Het ruimtelijk uitvoeringsplan wijkt hiermee niet af van het richtinggevend gedeelte van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan. De bepaling die betrekking heeft op de opmaak van een masterplan voor de kern van Assent en de opmaak van ruimtelijke uitvoeringsplannen ter uitvoering van dit masterplan is opgenomen in de bindende bepalingen van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan.

 

Voor dit ruimtelijk uitvoeringsplan 'Kerkveld' werd nu het ontwerp opgemaakt. Dit bestaat o.a. uit de volgende dossieronderdelen:

          toelichtingsnota;

          procesnota;

          scopingnota;

          stedenbouwkundige voorschriften;

          plan bestaande- en juridische toestand;

          grafisch plan;

          register.

 

Op 17 december 2020 werd een plenaire vergadering georganiseerd. Naar aanleiding van deze vergadering en de uitgebrachte adviezen werden een aantal aanpassingen aan het voorontwerp doorgevoerd.

 

De verkavelingen die in het plangebied zijn gelegen, zullen opgeheven worden. Deze verkavelingen staan met referentienummer aangegeven op het bijgevoegde grafisch plan en plan bestaande- en juridische toestand, en op pag. 30 van de toelichtingsnota.

 

Financiële weerslag

Geen financiële weerslag.

 

Besluit

 

14 stemmen voor: Hans Vandenberg, Benny Reviers, Wouter Lenaerts, Raf Vanmeensel, Nathalie Weckx, Mia Peeters, Bart Volders, Tommy Heusdens, Tom Lemmens, Lies Timmermans, Nathalie Putseys, An Weckhuyzen, Jens Snyers en Luc Janssens

2 onthoudingen: Johan Everaerts en Jan Van Cauwenbergh

 

Artikel 1: Het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Kerkveld', met al de bijhorende dossieronderdelen zoals gevoegd bij deze beslissing, wordt voorlopig vastgesteld.

 

Artikel 2: Het voorlopig vastgestelde ontwerp gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Kerkveld' wordt onmiddellijk opgestuurd naar de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant, naar het Departement Omgeving en naar de Vlaamse Regering.

 

Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen onderwerpt het voorlopig vastgestelde ontwerp gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Kerkveld' gedurende 60 dagen aan een openbaar onderzoek zoals voorzien in en conform artikel 2.2.21 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

 

Artikel 4: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.