DE GEMEENTERAAD

 

Feiten en context

        Ingevolge het besluit van 8 december 2023 van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten betreffende het woonbeleid, zal de gemeente vanaf 1 juni 2024 een vergoeding kunnen vragen voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek, en niet langer per afgeleverd conformiteitsattest.

        De Vlaamse regering trekt in haar besluit van 8 december 2023 het maximale bedrag dat de gemeente mag aanrekenen voor het uitvoeren van conformiteitsonderzoeken op tot de werkelijke kostprijs, met een maximum van 200 euro. Dit bedrag kan jaarlijks geïndexeerd worden en dit de eerste maal op 1 januari 2025.

        Het retributiereglement conformiteitsattesten, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 27 december 2021, waarbij een vergoeding wordt gevraagd voor het afleveren van een conformiteitsattest dient te worden vervangen door een retributiereglement voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek.

        Het collegebesluit van 10 juni 2024 : Retributiereglement voor de uitvoering van een conformiteitsonderzoek woningkwaliteit.

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

        Het besluit van de Vlaamse regering van 11 september 2020 tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen 2021.

        De Vlaamse Codex Wonen van 2021.

        Besluit van de Vlaamse Regering van 8 december 2023 tot wijziging van diverse besluiten betreffende het woonbeleid.

        Omzendbrief KB ABB-2019/2 ‘Coördinatie van de onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit’ van 15 februari 2019.

        De gemeentelijke verordening verplichte conformiteitsattesten goedgekeurd op de gemeenteraad van 21 januari 2019 en gewijzigd op 1 juli 2019 en 27 december 2021.

        Het gemeentelijk retributiereglement conformiteitsattesten van 27 december 2021.

 

Argumentatie

De gemeente wil de kwaliteit van het woningpatrimonium op de private huurmarkt verbeteren. Het doel is de basisveiligheid en de minimumkwaliteit van alle huurwoningen garanderen.

 

Het conformiteitsattest bevestigt dat de verhuurde woning voldoet aan de basisvereisten van veiligheid, gezondheid, woningkwaliteit, brandveiligheid en woningbezetting volgens de Vlaamse Codex Wonen.

 

Op lange termijn streeft de gemeente naar een conformiteitsattest voor elke huurwoning. Een stap hierin is de verordening voor conformiteitsattesten. Gefaseerd zal het conformiteitsattest worden verplicht bij huurwoningen. De verhuurder moet steeds de vraag stellen tot afgifte van een conformiteitsattest.

 

Aangezien dit bijkomende administratie met zich meebrengt, is het aangewezen een retributie te heffen voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek.

 

De vergoeding wordt gevraagd per onderzochte woning en dus per opgemaakt technisch verslag. Voor een kamerwoning is dit dus een vergoeding per kamer. De gemeente mag geen vergoeding aanrekenen voor het eerste conformiteitsonderzoek in het kader van een waarschuwingsprocedure of een procedure tot ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring.


Dit zorgt ervoor dat:

        Voor de bewoners geen financiële drempels worden ingebouwd om woningkwaliteitsproblemen te signaleren

        Aan de houders van het zakelijk recht geen onredelijke vergoedingen worden gevraagd.

 

Het Besluit van de Vlaamse regering van 8 december 2023 tot wijzigingen van diverse besluiten betreffende het woonbeleid bepaalt de maximale vergoedingen die kunnen vastgesteld worden voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek. Dit bedrag kan jaarlijks geïndexeerd worden en dit de eerste maal op 1 januari 2025. De gemeente kan een lager bedrag vaststellen.

 

De administratie stelt voor om een vergoeding aan te rekenen in volgende gevallen:

  1. Voor het tweede conformiteitsonderzoek (hercontrole) in kader van de procedure van het verzoek tot afgifte van een conformiteitsattest, vermeld in artikel 3.7, §1, eerste lid van de Vlaamse Codex Wonen.
  2. Voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoekin kader van een melding van herstel in volgende gevallen:

          Een melding van herstel van eerder vastgestelde gebreken in de loop van een procedure om een woning ongeschikt of onbewoonbaar te verklaren, met toepassing van artikel 3.12 van de Vlaamse Codex Wonen.

          Een melding van herstel in de waarschuwingsprocedure als vermeld in artikel 3.10, derde lid van de Vlaamse Codex Wonen.

 

Artikel 3.3 van de Vlaamse codex Wonen stelt dat de gemeente geen vergoeding mag vragen voor de  volgende conformiteitsonderzoeken:

        Het conformiteitsonderzoek na een melding als vermeld in artikel 3.10, eerste lid.

        Het conformiteitsonderzoek na een verzoek om een woning ongeschikt of onbewoonbaar te verklaren met toepassing van artikel 3.13.

 

De administratie stelt voor om ook geen vergoeding aan te rekenen in volgende gevallen:

          Voor een eerste conformiteitsonderzoek in kader van de procedure van het verzoek tot afgifte van een  conformiteitsattest, vermeld in artikel 3.7, §1, eerste lid van de Vlaamse Codex Wonen.

          Voor het conformiteitsonderzoek in kader van zorgwonen.

Zowel de hoofdentiteit als de bijkomende entiteit (zorgwonen) worden gecontroleerd op de voorwaarden zoals beschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening onder het zorgwonen. Tegelijkertijd wordt er nagekeken of de hoofdwoning en de zorgwoning veilig zijn en voldoen aan de minimale kwaliteitsnormen zoals gedefinieerd in de Vlaamse Codex Wonen.

          Voor het conformiteitsonderzoek in woningen voor seizoenarbeiders en tijdelijke arbeidskrachten.

De gemeente Bekkevoort heeft een groot aantal buitenlandse seizoenarbeiders en tijdelijke arbeiders die verblijven in woningen die meestal gelegen zijn in de buurt van het (fruit)bedrijf waarvoor ze werken.

In het verleden werden in deze woningen kwaliteitsproblemen vastgesteld. Het gratis uitvoeren van een conformiteitsonderzoek moet fruitboeren en andere bedrijfsleiders stimuleren om een proactieve screening aan te vragen en zo kwalitatief goede woningen ter beschikking te stellen voor hun seizoenarbeiders en tijdelijke arbeiders.

          Voor het conformiteitsonderzoek in private huurwoningen die aan de woonmaatschappij worden verhuurd en voor het conformiteitsonderzoek in het eigen patrimonium van de woonmaatschappij. Eigenaars die aan de woonmaatschappij verhuren hebben minder huuropbrengsten dan bij verhuur op de private huurmarkt. Door het uitvoeren van gratis conformiteitsonderzoeken worden deze eigenaars beloond.

Het terbeschikkingstelling van dergelijke woningen voor een kwetsbare doelgroep mag niet afhangen van het al dan niet betalen van een vergoeding voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek. De huisvestingsmogelijkheden zijn immers beperkt.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

transactiemoment

geraamde ontvangst

GBB-OMG 0629-00 / 7020 0000 BVOMG

2024

€ 625,00

 

Besluit

eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad keurt onderstaand retributiereglement voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek woningkwaliteit goed:

 

Retributiereglement uitvoeren van een conformiteitsonderzoek woningkwaliteit

 

Artikel 1:

§1. Met ingang van 1 juli 2024 wordt een retributie geheven op het uitvoeren van een  conformiteitsonderzoek.

 

§2. Een aanvraag voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek gebeurt schriftelijk. Een aanvraag tot opheffing van een besluit tot ongeschikt en/of onbewoonbaarheid geldt eveneens als aanvraag voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek .

 

§3. De retributie is verschuldigd door de aanvrager van het conformiteitsonderzoek bij een hercontrole of melding van herstel op het ogenblik van de aanvraag.

De retributie ontstaat op het ogenblik van het uitvoeren van het conformiteitsonderzoek. De retributie wordt geïnd door overschrijving na ontvangst van een betalingsuitnodiging door de dienst financiën. De retributie dient betaald te zijn binnen 15 werkdagen na verzending van de betalingsuitnodiging.

 

Artikel 2:

§1. Er wordt een vergoeding gevraagdVANAF het TWEEDE conformiteitsonderzoek (HERCONTROLE) in kader van de procedure van het verzoek tot afgifte van een conformiteitsattest, vermeld in artikel 3.7, §1, eerste lid van de Vlaamse Codex Wonen.

 

§2. Er wordt een vergoeding gevraagdoor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoekin kader van een melding van herstel in volgende gevallen:

          Een melding van herstel van eerder vastgestelde gebreken in de loop van een procedure om een woning ongeschikt of onbewoonbaar te verklaren, met toepassing van artikel 3.12 van de Vlaamse Codex Wonen.

          Een melding van herstel in de waarschuwingsprocedure als vermeld in artikel 3.10, derde lid van de Vlaamse Codex Wonen.

 

§3. Het bedrag van de retributie voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek wordt vastgesteld op 62,50 euro voor een zelfstandige woning.

 

Het bedrag van de retributie voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek wordt vastgesteld op 62,50 euro per kamer in een kamerwoning.

 

Artikel 3:

§1. Het eerste conformiteitsonderzoek in kader van de procedure van het verzoek tot afgifte van een conformiteitsattest, vermeld in artikel 3.7, §1, eerste lid van de Vlaamse Codex Wonen is vrijgesteld van deze retributie.

 

§2. Het uitvoeren van het conformiteitsonderzoek na een melding als vermeld in artikel 3.10, eerste lid van de Vlaamse Codex Wonen is vrijgesteld van deze retributie.

 

§3. Het uitvoeren van het conformiteitsonderzoek na een verzoek om een woning ongeschikt of onbewoonbaar te verklaren met toepassing van artikel 3.13 van de Vlaamse Codex Wonen is vrijgesteld van deze retributie.

 

§4. Het uitvoeren van het conformiteitsonderzoek in woningen van een woonmaatschappij of het OCMW is vrijgesteld van deze retributie.

 

§5. Het uitvoeren van het conformiteitsonderzoek in kader van zorgwonen is vrijgesteld van deze retributie.

 

§6 Het uitvoeren van het conformiteitsonderzoek in woningen voor seizoenarbeiders en tijdelijke arbeidskrachten is vrijgesteld van deze retributie.

 

Artikel 2: Het gemeentelijk retributiereglement conformiteitsattesten, goedgekeurd  in zitting van 27 december 2021 wordt met ingang van 1 juli 2024 opgeheven.

 

Artikel 3: Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen  in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.